Εκ- κενωτική Πανάκεια αντί πρόληψης;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Οι ραγδαία επιδεινούμενες κλιματικές αλλαγές, επιτείνουν την ερημοποίηση – μέσω πυρκαγιών κυρίως – πολλών περιοχών του Πλανήτη Γη. Διάφοροι οι ενεχόμενοι παράγοντες: ο εξής ένας : Ο Ά ν θ ρ ω π ο ς. Όταν δε εκδηλώνονται τα έντονα, καταστροφικά φαινόμενα, αναδεικνύεται το τεράστιο μέγεθος της αδυναμίας αντιμετώπισής τους.
Χρονία αδολεσχία , προχειρότητες , μπαλώματα κενολογούντων κενόσπουδων κενολόγων (θα, θα, θα … μέχρι την επόμενη φορά, και πάλι μια απ’ τα ίδια. Τα …. προηγούμενα, τα παλιά) αναρμοδίων αρμοδίων (;). Τους φταίνε τα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ, τα αυθαίρετα κτίσματα (ποιος άραγε έδωσε οικοδομική άδεια ανέγερσης μέσα στον Δάσος;). Τα ρέματα που μπαζώθηκαν – από μόνα τους; – τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το κλίμα (βρε το άτιμο) και φυσικά οι εκάστοτε προηγούμενοι εξουσιαστές (σ.σ και οι … επόμενοι. Μόνον οι εκάστοτε παρόντες εξαιρούνται προδήλως). Χρόνια η μηδενική πρόληψη. Πλήρης διανοητική – σε βαθμό αποτέφρωσης βέβαια – πυρπόληση /παραπλάνηση από το ΠολιτικοΟικονομικοΜιντιακό κατεστημένο. Κι’ αυτός ο πόνος –που σου φέρνει δάκρυα απελπισίας στα μάτια – των ΜΜΕ, τα οποία 24ώρες το 24ωρο …
«ενημερώνουν» μέχρι την παραμικρή ασήμαντη λεπτομέρεια , τι χρειάζεται; Τι προσφέρει; Πρόκειται για (ανατριχιαστικό) σήριαλ που οι κ α ν α π ε δ ά ν θ ρ ω π ο ι παρακολουθούν στις οθόνες τους. Αντί να συζητείται , να προτείνεται, να υποδεικνύεται τι και πως δεν θα ξαναζήσουμε, ό, τι τώρα βλέπουμε και βιώνουμε!
Υπάρχουν και –εμπεδωτικές; -επαναλήψεις με τον τίτλο : «Το χρονικό» και πάλι από την αρχή. Το νέο στοιχείο των εκκενώσεων /κενώσεων / εγκαταλείψεων εσωτερικής πληθυσμιακής μετανάστευσης είναι αναγκαίο και χρήσιμο, για την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Όμως δεν αποτελεί: εκ –κενωτική πανάκεια !.
Επιβάλλεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα όπως πχ:
• Να κατανοήσει ο κόσμος – με πρώτους τους αρμόδιους βέβαια – την έννοια του Δάσους. Τι είναι Δάσος; Τι σημασία του και την ανεκτίμητη προσφορά του, καθώς και τις δεκαετίες που απαιτούνται για την αναδάσωση!
• Μόνιμες , επαρκείς αντιπυρικές ζώνες.
• Φύλαξη δασών – ιδίως νυχτερινές ώρες – από εξειδικευμένο προσωπικό και με την συνδρομή του Στρατού.
• Απαγόρευση της κυκλοφορίας –ατόμων και οχημάτων – συγκεκριμένες ώρες.
• Άμεση /Αυτόματη αναδάσωση καμένων περιοχών.
• Εκπαίδευση προσωπικού (σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού) για αποτελεσματική καταπολέμηση αναζωπυρώσεων και αναδάσωση.
• Αγορά κατάλληλων μέσων –εναερίων και εδάφους – πυρόσβεσης (όπως γίνεται με τους εξοπλισμούς μας).
• Ενοικίαση αεροσκαφών κ. α μέσων κατάσβεσης.
• Αυστηροποίηση = ισόβια κάθειρξη για πυρομανείς ή ανεύθυνους συμπολίτες μας.
• Συνεχής ενημέρωση του κοινού για επαγρύπνηση , αλλά και προτροπή να καταγγέλλουν ύποπτα άτομα.
• Υποχρέωση ιδιωτών και Δήμων για έγκαιρο και σχολαστικό καθαρισμό των χώρων.
• Αναθεώρηση κάποιων άτοπων απόψεων περί προτεραιοτήτων όπως η πρόταξη της σωτηρίας των περιουσιών έναντι εκείνης του Δάσους.
Είναι κλαυσιγελαστικό (προξενεί κλαυσίγελο) το φαινόμενο να απασχολούνται πχ 3 πυροσβέστες για να σώσουν ένα δωμάτιο ή το ψυγείο, όταν δεν επαρκούν να σταματήσουν την επέκταση της φωτιάς στο Δάσος.
Η ζημιά της καταστροφής του δάσους είναι ανυπολόγιστη, μη μετρήσιμη.
Η απώλεια της περιουσίας είναι πολύ μικρότερη και αντιμετωπίσιμη , αν –όπως οφείλει – η πολιτεία , αποζημιώσει όσους επλήγησαν. Το σπίτι μπορεί άμεσα να ξαναχτιστεί και με λιγότερο οικονομικό κόστος. Το Δάσος όμως;
(Σ.Σ Τις παραπάνω θέσεις /προτάσεις τις έχω κάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν).

ΥΓ Αναγκαία η εκκένωση , όταν δεν γίνεται διαφορετικά.
Ανεπαρκής όμως για την οριστική και μόνιμη λύση του προβλήματος.
Απαραίτητη η κατάσβεση και των κομματικών μικροεστιών με
πρωτοβουλία των ιδίων των κομμάτων, τα οποία περιμένουν στη γωνία
(Σ.Σ τώρα δηλώνουν πως: «Δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών»). Μετά τις πυρκαγιές θα έχουμε … πολιτικές αναζωπυρώσεις που θα συμβάλλουν στην διαιώνιση του προβλήματος.
Θα επακολουθήσουν … εκ –κενώσεις ευθυνών προκειμένου να επιτευχθεί
πρόσκαιρη ανακούφιση των δυσκοίλιων εγκεφάλων του Κ.Σ (=Κομματικού
Συστήματος) συνολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ