Συγκλονισμένος με τις φωτιες στην Ελλάδα ακόμη και ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτενή αναφορα του Πριγκιπα Καρολου στην Daily Mail σε άρθρο του για την κλιματική αλλαγή, στις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για σπαρακτική εικόνα και έναν εφιάλτη:

Λόγω οικογενειακών δεσμών, πάντα ένιωθα ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Πέρα από τη γοητεία των τοπίων, της ιστορίας και του πολιτισμού της, τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί.

Είναι σπαρακτικό να βλέπω τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα, την Τουρκία και τώρα την Ιταλία, που κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία στην Ευρώπη. Είναι ένας εφιάλτης να βλέπω τον άλλοτε γαλάζιο ουρανό πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και την Εύβοια να γίνεται πορτοκαλί, καθώς οι άγριες φλόγες κατάπιναν χιλιόμετρα των διάσημων τοπίων της χώρας και πάνω από 100.000 εκτάρια δασικών και αγροτικών εκτάσεων, προκαλώντας τραγική απώλεια ζωής, τραυματισμούς και εκτεταμένη καταστροφή των σπιτιών και των μέσων βιοπορισμού τόσο πολλών ανθρώπων.

Άκουσα αναφορές από Βρετανούς πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί για να βοηθήσουν, που λένε ότι ποτέ δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες φωτιές. Μπορώ μόνο να φανταστώ ότι το ίδιο θα λένε οι συνάδελφοί τους που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές στην Καλιφόρνια και από τη Δυτική Ακτή έως τα λιβάδια του Καναδά.

Προσπάθησα πριν από πολλά χρόνια να προειδοποιήσω για τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, ειδικά για τις μελλοντικές γενιές και για τον φυσικό κόσμο από τον οποίο εξαρτόμαστε, μη λαμβάνοντας σοβαρά αυτά που λένε οι επιστήμονες.

Αν δεν αναλάβουμε άμεση και επείγουσα δράση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 89% τα ακραία γεγονότα που συνέβαιναν μία φορά κάθε αιώνα, να συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε ευθέως και γρήγορα την πρόκληση, εμείς και ο κόσμος όπως τον ξέρουμε είμαστε καταδικασμένοι.

Οι Βρετανοί πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά πρέπει όλοι μας να σπεύσουμε στην πρώτη γραμμή για να καταπολεμήσουμε συνολικά την κλιματική αλλαγή.

Δεν έχουμε εναλλακτική. Πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε στον λίγο χρόνο που μας απομένει, για να αποφύγουμε την τεράστια κλιματική καταστροφή που έχει ήδη αρχίσει να δείχνει το πρόσωπό της με τους πιο τρομακτικούς τρόπους, πιο πρόσφατα στη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ