Ζοζέπ Μπορέλ: Να ξυπνήσει η Ευρώπη…Χρειάζεται δύναμη ταχείας αντίδρασης 50 χιλ. στρατιωτών…!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου και αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση. 

Σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), o Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες».

Η αμερικανική διοίκηση έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και προγραμματίζει την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

«Η Καμπούλ έχει δύο αεροδρόμια. Το πολιτικό αεροδρόμιο βρίσκεται στα χέρια των ταλιμπάν και δεν φεύγει καμία πτήση. Οι Αμερικανοί ελέγχουν το στρατιωτικό. Στα αεροπλάνα επιβιβάζονται όσοι είναι στην πίστα. Στο αεροπλάνο που έφθασε το Σάββατο στη Μαδρίτη, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί», εξήγησε.

 «Αν οι Αμερικανοί φύγουν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την στρατιωτική ικανότητα να καταλάβουν και να διασφαλίσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι ταλιμπάν θα πάρουν τον έλεγχο», είπε. Οι Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς έχουν αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να ελέγξουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τους ταλιμπάν. «Αν θέλεις να βγάλεις έξω το προσωπικό σου, πρέπει να μιλήσεις με τους ταλιμπάν», είπε.

«Όλοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες με τους ταλιμπάν. Έχουμε επαφές με τους ταλιμπάν, αλλά όχι με την ηγεσία τους», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «το να μιλάς δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεις».

«Αλλά θα είναι αδύνατον να βγάλουμε από την Καμπούλ όλους τους Αφγανούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Είναι αδύνατον. Είναι αδιανόητο. Ας μη λέμε παραμύθια. Υπάρχουν προτεραιότητες. Θέλουμε να βγάλουμε τους πολίτες μας και τους Αφγανούς συνεργάτες», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Να ξυπνήσουμε την Ευρώπη»

Ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος, όπως το είπε ο Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν», είπε. Το σχέδιο συζητείται σε επίπεδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά την διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ήρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ