Μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ κατέρριψε ιρανικό drone στη Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα drone στη Συρία το Σάββατο… 

Στο παρελθόν, το Ισραήλ κατέρριψε drones με πολεμικά αεροσκάφη. Ένα αμερικανικό F-15E Strike Eagle κατέρριψε drone τον Ιούνιο του 2017 στη Συρία, μία από τις δύο αμερικανικές καταρρίψεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών του συριακού καθεστώτος. Η νέα κατάρριψη  το Σάββατο αναφέρθηκε από το Reuters, το Fox News και το Aviation Week.

Το Reuters σημείωσε ότι το περιστατικό συνέβη στην ανατολική Συρία όταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θεωρήθηκε απειλή. «Τα αεροσκάφη του συνασπισμού ενέπλεξαν επιτυχώς και κατέρριψαν ένα αεροπλάνο UAS, σε εναέριο χώρο κοντά στην περιοχή υποστήριξης της αποστολής Green Village», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού του στρατού των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Wayne Marotto, σύμφωνα με το Reuters.

Το Fox News Lucas Tomlinson έγραψε ότι «η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία με F-15E κατέρριψε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χθες στην ανατολική Συρία αφού πέταξε« πολύ κοντά » σε βάση με 900 αμερικανούς στρατιώτες που αναπτύχθηκαν εκεί», βασίζοντας την έκθεσή του σε Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Aviation Week σημείωσε: «Αεροσκάφη του συνασπισμού κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο σύστημα αεροσκαφών (UAS) με πύραυλο αέρος-αέρος κοντά σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην ανατολική Συρία στις 21 Αυγούστου…Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους είπαν ότι «το UAS θεωρήθηκε απειλή και ελήφθησαν μέτρα αυτοάμυνας».

Τον Μάιο του 2021, το Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο που έδειχνε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, να καταρρίπτει ένα ένοπλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πέταξε από τη Γάζα, ιρανικού τύπου καμικάζι drone. Ένα ελικόπτερο Apache κατέρριψε ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πέταξε από τη βάση T-4 στη Συρία τον Φεβρουάριο του 2018 και ένα άλλο ιρανικό drone καταρρίφθηκε κοντά στο Beit Shemesh τον Μάιο του 2021.

Τα drones είναι σχετικά εύκολο να καταρριφθούν από μαχητικά αεροσκάφη επειδή τείνουν να πετούν με μικρή ταχύτητα. Τον Φεβρουάριο του 2009, ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ, προφανώς χρησιμοποιώντας αεροσκάφος, ενώ το 2002 πιλότοι της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψαν επίσης αμερικανικό drone Predator.

Η σερβική αεροπορική άμυνα κατέρριψε επίσης αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Η Ρωσία κατέρριψε μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2008. Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που παραδόθηκαν σε φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, απείλησαν αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες. Το Ιράν έχει επίσης επιδιώξει να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Τον Ιούνιο, αναφορές αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίγεια αεροπορική άμυνα, για να καταρρίψουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ. Το τελευταίο περιστατικό ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις με το Ιράν.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύει Κούρδους και Γιαζίντι στο Ιράκ και τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε «τρομοκράτες». Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο δεξαμενόπλοιο Mercer Street στα τέλη Ιουλίου στον Κόλπο του Ομάν αυξάνοντας τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ