Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς είχε μυστική συνάντηση στην Καμπούλ με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διευθυντής της CIA William J. Burns πραγματοποίησε μυστική συνάντηση στην Καμπούλ τη Δευτέρα με τον de facto ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ… 

CIA Director William Burns held secret meeting in Kabul with Taliban leader Abdul Ghani

Σύμφωνα με το “The Washington Post”πρόκειται για μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης Μπάιντεν, από τότε που οι ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα. 

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποστείλει τον κορυφαίο του “κατάσκοπο”, έναν βετεράνο των εξωτερικών σχέσεων και τον πιο παρασημοφορημένο διπλωμάτη στην κυβέρνησή του, έρχεται εν μέσω μιας ξέφρενης προσπάθειας εκκένωσης ανθρώπων από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε αυτό που ο πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «μια από τις μεγαλύτερες, πιο δύσκολες αεροπορικές μεταφορές στην ιστορία ».

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση με τους Ταλιμπάν, αλλά οι συζητήσεις πιθανότατα αφορούσαν την επικείμενη προθεσμία στις 31 Αυγούστου, για τον αμερικανικό στρατό να ολοκληρώσει την αεροπορική μεταφορά αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων….

Στη συνάντησή του με τον Μπερνς τη Δευτέρα, ο Μπαραντάρ αντιμετώπισε έναν από τους πιο έμπειρους Αμερικανούς διπλωμάτες, έναν πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Τον Απρίλιο, ο Μπερνς πραγματοποίησε ένα απροειδοποίητο ταξίδι στο Αφγανιστάν καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να αποκρούσει τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ως διευθυντής της CIA, ο Μπερνς επιβλέπει μια κατασκοπευτική υπηρεσία που εκπαιδεύει εκλεκτές αφγανικές μονάδες ειδικών δυνάμεων που είχαν θεωρηθεί ως ισχυρές δυνάμεις στη χώρα, αλλά είχαν επίσης εμπλακεί σε δολοφονίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μπερνς κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου νωρίτερα φέτος ότι, ούτε το Ισλαμικό Κράτος ούτε η Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είπε «όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο αμερικανικός στρατός, η ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να συλλέγει και να ενεργεί οι απειλές θα μειωθούν, αυτό είναι απλώς γεγονός ».

Τη Δευτέρα, πριν εμφανιστούν οι λεπτομέρειες της μυστικής συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ρωτήθηκε, γιατί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχαν εμπλακεί με τον Μπαραντάρ, λόγω της εμπλοκής στο Αφγανιστάν. Ο Πράις είπε ότι «οι συζητήσεις μας με τους Ταλιμπάν ήταν επιχειρησιακές, τακτικές, επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις βραχυπρόθεσμες επιχειρήσεις και τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας … τι συμβαίνει στο συγκρότημα του αεροδρομίου … εκεί εστιάζουμε αυτή τη στιγμή.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ