Η κοροϊδία των πληγέντων συνεχίζεται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουν περάσει 10 μήνες από τον σεισμό στη Σάμο και έξι από την πλημμύρα, και χιλιάδες κάτοικοι του νησιού ακόμα περιμένουν τις ξεχασμένες ενισχύσεις που τους είχε υποσχεθεί o Μητσοτάκης.

Την περασμένη Τετάρτη, στη συζήτηση στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στη βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στη Λακωνία, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία και στις άλλες πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Κυριάρχησε η πρόσφατη τεράστια καταστροφή και ακούστηκαν οι γνωστές υποσχέσεις. Η κυβέρνηση έταξε πάλι τα πάντα! Θα τα υλοποιήσει; Ή πρόκειται πάλι για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα;

Δυστυχώς, η διαχείριση άλλων, ανάλογων υποθέσεων μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργεί. Η κυβέρνηση όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας «ξεχνά» τις υποχρεώσεις της και αφήνει στο έλεος του Θεού τους πληγέντες.

Στη συζήτηση της Τετάρτης έγινε μόνο μία αναφορά σε μια περιοχή που επλήγη προγενέστερα από φυσικές καταστροφές, τη Σάμο. Το νησί του Αιγαίου βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου στις 30 Οκτωβρίου 2020. Από τα 6,7 Ρίχτερ και από το τσουνάμι έχασαν τη ζωή τους δύο έφηβοι. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν και τεράστιες υλικές ζημιές σε κρατικές υποδομές, αλλά και σε περιουσίες των πολιτών.

Ακολούθησε την 1η Φεβρουαρίου μια άλλη φυσική καταστροφή, με μια πρωτόγνωρη καταιγίδα που προκάλεσε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη τη Σάμο. Εχουν περάσει 10 μήνες από τον σεισμό και έξι από την πλημμύρα. Ακόμα, όμως, χιλιάδες κάτοικοι του νησιού ψάχνονται και αναζητούν τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση. Επρεπε να φτάσουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου για να καταβληθεί σε ορισμένους μόνο εξ αυτών και όχι σε όλους (!) η πρώτη δόση της επιδότησης ενοικίου. Ενα ποσό έναντι, καθώς καταβλήθηκαν τα ενοίκια του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι, πέρα από τα πρώτα ευρώ που δόθηκαν το αρχικό διάστημα, μετά τον σεισμό, για λόγους επιβίωσης, οι πληγέντες χρειάστηκαν μήνες για να δουν εκ νέου το χρώμα του χρήματος. Στις 20 Αυγούστου, 10 μήνες μετά (!), υπεγράφη το ΦΕΚ για να δοθούν χρήματα στις επιχειρήσεις. Με την υπογραφή του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος αναβαθμίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε υφυπουργό. Επρεπε, δηλαδή, να γίνει μίνι ανασχηματισμός, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές για να γίνουν πληρωμές στη Σάμο. Αν δεν είχε δημιουργηθεί το νέο ταμείο με τα 500.000.000 ευρώ και τις έξτρα δωρεές ιδιωτών για τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα, οι σεισμόπληκτοι και οι πλημμυροπαθείς της Σάμου ακόμα θα περίμεναν την πρώτη καταβολή των ενοικίων.

Τα προβλήματα, βέβαια, παραμένουν και η οργή του κόσμου για την κοροϊδία διαρκώς αυξάνεται. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας για να αναδείξουμε τα προσχώματα που δημιούργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να απορρίψουν τις αιτήσεις αποζημίωσης από τους πληγέντες.

Κατεδάφιση, αλλά χωρίς αποζημίωση

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή στο Κοκκάρι. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί και «επίγειος παράδεισος», αλλά μετά τον σεισμό για κάποιους κατοίκους μετατράπηκε σε κόλαση. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αναδεικνύει σήμερα την περίπτωση κατοίκου ο οποίος είδε το σπίτι του να κρίνεται ακατάλληλο. Το οίκημα κατεδαφίστηκε, αλλά επιδότηση ενοικίου δεν πήρε. Οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν ήδη δύο φορές. Γιατί; Διότι του ζητήθηκαν λογαριασμοί από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, δηλαδή ρεύμα και νερό, και οι διάφοροι ειδήμονες έκριναν ότι «ο ιδιοκτήτης πλήρωνε μόνο το πάγιο, χωρίς κατανάλωση».

Μιλάμε για άνθρωπο που εργαζόταν από το χάραμα έως τα βαθιά μεσάνυχτα σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, όπως συμβαίνει συχνά με τους εργαζομένους στον τουρισμό. Τον τιμώρησαν, λοιπόν, και δεν του κατέβαλαν την επιδότηση ενοικίου, παρά την κατεδάφιση του σπιτιού του.

CED4F185 FA99 46C4 8F1A A63DD146FF05

Σπίτι στο Κοκκάρι

Μετά την έξωση, στο κοντέινερ της ντροπής

Στους Μαυρατζαίους κάποιες περιπτώσεις προκαλούν θλίψη, μα και οργή. Μονογονεϊκή οικογένεια είδε τις αιτήσεις της για επιδότηση ενοικίου να απορρίπτονται με παρόμοιο επιχείρημα, δηλαδή ότι ο λογαριασμός στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είχε υπογραφεί στο όνομα του εν διαστάσει συζύγου.

Τι κι αν προσπάθησε να αποδείξει η Αννα Γιακουμή ότι «έχω χωρίσει»; Τι κι αν επικαλέστηκε τη σοβαρή ασθένεια του πατέρα της; Η γυναίκα και τα δύο παιδιά της, το ένα στην εφηβεία, το άλλο στην προσχολική ηλικία, βρίσκονται εκ νέου στον δρόμο και φιλοξενούνται από φίλους και συγγενείς.

Κι αυτό επειδή τους έκανε έξωση η σπιτονοικοκυρά της οικίας που βρήκαν και νοίκιασαν. Οχι πως έφταιγε η ιδιοκτήτρια. Εκανε υπομονή τόσους μήνες, αλλά, όταν έμαθε ότι απορρίφθηκε η αίτηση της Αννας, απελπίστηκε η γυναίκα με την αναλγησία του κράτους και πλήρωσε το μάρμαρο η μητέρα των δύο ανηλίκων, που έχει πλέον στοιβάξει σε ένα κοντέινερ ό,τι διασώθηκε από το νοικοκυριό της.

BEC3096F E27A 4548 BDBE 4D720FAF979E

Το σπίτι της κα. Γιακουμή

Καρλόβασι: Πολύτεκνη οικογένεια συνεχίζει να ζει σε ετοιμόρροπο

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση καταγράψαμε στο Καρλόβασι. Εκεί ταλαιπωρείται και κινδυνεύει μια πολύτεκνη οικογένεια, και μάλιστα μονογονεϊκή. Η χήρα και τα τέσσερα παιδιά της εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι, που μοιάζει και είναι ετοιμόρροπο, αλλά από τους ειδικούς χαρακτηρίστηκε «επισκευάσιμο» για να μη δοθούν πλήρης αποζημίωση και επιδότηση ενοικίου. Τα ίδια ακριβώς που βιώνουν αυτές τις ημέρες οι πυρόπληκτοι στη βόρεια Εύβοια, στην Αττική και στις άλλες περιοχές.

Περισσότερα από 1.500 κτίρια, σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές στη Σάμο. Στις 20 Αυγούστου δρομολογήθηκε η καταβολή της τρίτης δόσης στις επιχειρήσεις, και μάλιστα ο βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης βαυκαλίστηκε ότι έδωσε λύση, ευχαριστώντας τόσο τον Χρήστο Τριαντόπουλο όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον δεύτερο, βέβαια, δεν υπήρχε λόγος. Θα μπορούσε να το πράξει και σε ένα νέο γεύμα στο μπαλκόνι της Ικαρίας, που προκάλεσε κοινωνική έκρηξη εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων για εμάς, τους κοινούς θνητούς.

Η κοινωνία στη Σάμο, πάντως, «βράζει» και, αν συνεχίσουν η ΔΑΕΦΚ και οι άλλοι κρατικοί φορείς να δημιουργούν προσχώματα για να μην ενισχύσουν τους πληγέντες, η έκρηξη θα ‘ναι θέμα χρόνου. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία επιτροπής που θα αναλάβει την εκπροσώπηση όλων όσοι έχουν παράπονα από την ανάλγητη συμπεριφορά των κρατικών υπηρεσιών και από τις διάφορες φράσεις «λεφτά δεν υπάρχουν», που άκουγαν από επίσημα χείλη, μέχρι που κάηκε η μισή Ελλάδα και βρέθηκαν κάποια ευρώ για να σταλούν και στη Σάμο…

Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια για την αντιμετώπιση που έχουν οι πληγέντες των καταστροφών από το… επιτελικό κράτος, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Βασιλική Πολύζου
[email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ