Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Αδειάζει η κλεψύδρα για την εκκένωση του Αφγανιστάν (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατιωτικά αεροπλάνα συνεχίζουν διαρκώς να απογειώνονται από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς πλέον έχουν μείνει λιγότερες από 48 ώρες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν από τις ηγούμενες από τις ΗΠΑ συμμαχικές δυνάμεις.

Ήδη αποχώρησαν και οι τελευταίοι βρετανοί στρατιώτες. Οι Αμερικανοί ωστόσο θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι την εκπνοή της συμφωνημένης προθεσμίας, το βράδυ της 31ης Αυγούστου. Όσοι έχουν απομείνει βρίσκονται πάντως σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, υπό τον φόβο μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο μετά την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη.

Την Κυριακή το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση με drone στην Καμπούλ χάρη στην οποία εξουδετερώθηκαν επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας και απετράπη μια ακόμα πιθανά πολύνεκρη επίθεση. Τουλάχιστον ένα πρόσωπο που είχε σχέση με το αφγανικό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρισκόταν εντός του οχήματος που χτυπήθηκε.

Από την Ουάσινγκτον δεν επιβεβαιώνονται αλλά αναφέρεται ότι ελέγχονται οι πληροφορίες πως από την επίθεση υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων καθώς υπήρχαν ντόπιοι κάτοικοι έκαναν λόγο για έκρηξη σε κατοικημένη περιοχή. Ένας άνδρας υποστηρίζει ότι μια ρουκέτα κατέληξε σε ένα σπίτι τραυματίζοντας 6 ή 7 ανθρώπους, ενώ ένας γείτονάς του που βρισκόταν σε μια στέγη υποστηρίζει ότι άκουσε την ρουκέτα να εισέρχεται σε ένα κτήριο.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας βρίσκονται και οι Ταλιμπάν, που έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στους δρόμους της Καμπούλ. Έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και τους συμμάχους του στο παρελθόν και δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν την μετατροπή του Αφγανιστάν σε βάση για τρομοκρατικές ενέργειες.

Χιλιάδες Αφγανοί που αντιδρούν στο απολυταρχικό καθεστώς τους και φοβούνται για την τύχη που θα έχουν μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, επιδιώκουν να φύγουν από την χώρα αλλά η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλείται για όσους εξακολουθούν να επιδιώκουν πρόσβαση στις πτήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δυτικής επιχείρησης εκκένωσης της χώρας.

Euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ