Συνάντηση Σίσι-Χαφτάρ για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισι υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου, τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, παρουσία του Ταγματάρχη Αμπάς Καμέλ, Διευθυντή της αιγυπτιακής Διεύθυνσης Γενικών Πληροφοριών.

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι η συνάντηση αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, υπό το πρίσμα «των ειδικών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Λιβύης και του αδελφού της λαού», καθώς και την καθιερωμένη αιγυπτιακή πολιτική που λαμβάνει υπόψη τη σταθερότητα της Λιβύης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και ως μέρος της σταθερότητας της Αιγύπτου.

Ο Σίσι καλωσόρισε τους Λίβυους ηγέτες, επαινώντας την επιθυμία τους «να εφαρμόσουν τη βούληση του αδελφού λιβυκού λαού και να διατηρήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, καθώς και τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ενότητας του λιβυκού κράτους».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για συντονισμό με όλους τους Λίβυους κατά το επόμενο διάστημα, με τρόπο που συμβάλλει «στη διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής των εθνικών θεσμών της Λιβύης, οδηγώντας στη διεξαγωγή των σημαντικών κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που αναμένονται στο τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και την πρόληψη ξένων επεμβάσεων».

Από την πλευρά τους, οι Χαφτάρ και Σάλεχ εξέφρασαν τη μεγάλη εκτίμησή τους για τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου και τις «ακούραστες και ειλικρινείς προσπάθειές της να στηρίξει τους αδελφούς της στη Λιβύη από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι τώρα στο πλαίσιο των διευρυμένων και αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λαών».

Οι Λίβυοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν επίσης τη τις θέσεις τους με την αιγυπτιακή προοπτική για τη διαχείριση της μεταβατικής φάσης στη Λιβύη, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη «να διασφαλιστεί η διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την ενίσχυση της ασφάλειας, με την υποχρέωση ξένα μέρη (σ.σ. Τουρκία) να απομακρύνουν μισθοφόρους από το εσωτερικό της Λιβύης ώστε να μπορούν τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης και η κυβέρνηση της Λιβύης να είναι σε θέση να εκτελέσει τις ευθύνες και τα καθήκοντά της, τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλα τα μέρη της Λιβύης».

Ο Χάφταρ είναι πολύ πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ