Ο Μακρον τσακίζει ΗΠΑ και Αυστραλία – Ανακαλεί επειγόντως τους πρέσβεις της Γαλλίας απο τις δυο χώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνηση ΜΑΤ απο τον Μακρον. Πριν λίγο Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε πως:

Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Λε Ντριάν, ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία, ως απάντηση στο πισώπλατο μαχαίρωμα από ΗΠΑ – Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία.

Πρόκειται για την αιφνίδια συμμαχία που ανακοίνωσαν οι τρεις χώρες, γνωστή ως AUKUS. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κινεζικού κινδύνου, αλλά ουσιαστικά για να συνθλίψουν την γαλλική πολεμική βιομηχανία, αφού αυτή η κίνηση οδηγεί στην ακύρωση του συμβολαίου – μαμούθ για ναυπήγηση υποβρυχίων από την γαλλική NAVAL για λογαριασμό της Αυστραλίας.

Η ακύρωση αυτή προκαλεί ζημιά άνω των 30 δις για την Γαλλία γεγονός που θεωρήθηκε προδοσία των συμμαχούν κατά των γαλλικών συμφερόντων.

Ουσιαστικά όμως αυτή η κίνηση συνιστά το πρώτο ρήγμα εντός του ΝΑΤΟ. Διότι μέχρι τώρα η αμφισβήτηση της συμμαχίας από την Γαλλία έμενε σε λεκτικό επίπεδο, με τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ως εγκεφαλικά νεκρό!

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από ΗΠΑ – Αυστραλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ