Οι ΗΠΑ «έκοψαν» τους scalp naval από τις Belharra για να προστατεύσουν την Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βόμβα μεγατόνων για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, από την γαλλική εφημερίδα La Tribune που σε άρθρο με τίτλο «Φρεγάτες FDI στην Ελλάδα: παιχνίδια στα παρασκήνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία» (Frégates FDI en Grèce : les jeux en coulisse des Etats-Unis et de la France), υποστηρίζει ότι υπήρξε αμερικανική παρέμβαση τον Ιούλιο του 2020 για να μην δοθούν στην Ελλάδα οι στρατηγικοί πύραυλοι Scalp Naval.

950BB1D7 C255 422A BAEF 7D8CBB040AC0

Το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτηρίζει την Αθήνα ως «φωλιά αμερικανών πρακτόρων», υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Γαλλία είχαν σχεδόν φθάσει σε συμφωνία τον Ιούλιο του 2020. Ωστόσο 3 ημέρες πριν υπογραφεί, υπήρξε αμερικανική παρέμβαση με στόχο να μην αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελλάδα τέτοια Scalp Naval (MdCN).

Με πληροφορίες απο το armyvoice.gr

Η πίεση που ασκήθηκε από την αμερικανική πλευρά, συνδέεται με την άρνηση των ΗΠΑ να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων με τη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παράλληλα υπήρξαν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που ανέφεραν ότι με τα scalp naval η τιμή των γαλλικών φρεγατών εκτοξεύεται.

Η γαλλική πρόταση μέχρι τότε περιλάμβανε 24 Aster 30 και 8 Scalp Naval. Η Γαλλία έχασε έτσι το πλεονέκτημά της για την επιλογή των φρεγατών και έτσι έγινε η παραγγελία των 18 Rafale, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Μετά τον Ιούλιο του 2020 η γαλλική πλευρά δεν περιέλαβε στις βελτιώσεις των προτάσεων που έκανε τους Scalp Naval ενώ η σημερινή διαμορφωση περιλαμβάνει Aster 30 και Exocet MM40 Block 3c.

Οι καταγγελίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση για το δημοσίευμα.

AA2C2380 1C59 4264 A972 10FA04BDB9B3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ