Ύποπτα εµβάσµατα για κορυφαίο πολιτικό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια απίστευτη ιστορία εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες με πρωταγωνιστές πολιτικό παράγοντα με έντονα οικονομικά χαρακτηριστικά αλλά και συστημική τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση.

Tου ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η ιστορία ξεκινά μετά από μεταφορές μεγάλων ποσών από τον… παράγοντα προς συνδεόμενο στενά με αυτόν πρόσωπο. Οι μεταφορές αυτές είχαν ως συνέπεια το σύστημα της τράπεζας να σημάνει συναγερμό, όπως συμβαίνει με μεταφορές κεφαλαίων που χαρακτηρίζονται ως ύποπτες και πρέπει να κοινοποιούνται αρμοδίως, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος και κυρίως στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που έχει την αρμοδιότητα να διενεργεί προανακριτικό έλεγχο. Ο μεταφορέας, επειδή είναι και παράγοντας, κλήθηκε εγγράφως να αιτιολογήσει την προέλευση των χρημάτων τα οποία είχε μεταφέρει. Και είναι λογικό η υπόθεση να έκλεινε αν και εφόσον υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση για τα χρήματα αυτά.

white collar

Όμως, αντί ο παράγοντας να απαντήσει στην τράπεζα και να παράσχει στοιχεία, εξαπέλυσε φραστικές επιθέσεις και «απειλούσε θεούς και δαίμονες». Και η ηγεσία της τράπεζας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει τη δυνατότητα πέραν των απειλών να κινήσει νήματα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στην αντικατάστασή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τράπεζες σε περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών οφείλουν να:

  • α) Ενημερώνουν αμελλητί, με δική τους πρωτοβουλία, την Αρχή (Ξεπλύματος), όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες ότι χρηματικά ποσά, ανεξαρτήτως του ύψους τους, συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η υποχρέωση αυτή αφορά και σε κάθε περίπτωση απόπειρα ύποπτης συναλλαγής.
  • β) Παρέχουν αμελλητί στην Αρχή, την αρμόδια Αρχή και σε άλλες δημόσιες Αρχές που είναι επιφορτισμένες με καθήκοντα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ύστερα από αίτημά τους, όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και στοιχεία. : 

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν το πράξουν έχουν και ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, δεν έχει φτάσει στην Αρχή Ξεπλύματος καμία απολύτως αναφορά για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όσο συμβαίνει αυτό γίνεται αντιληπτό ότι πέφτει μεγάλο βάρος στη διοίκηση της τράπεζας, με δεδομένο ότι θα είναι πάντα εκτεθειμένη σε τυχόν έλεγχο για αποσιώπηση ενδείξεων για μεταφορά κεφαλαίων άγνωστης προέλευσης.

kseplima 538 355

Οι πληροφορίες της τελευταία στιγμής αναφέρουν πως στην τράπεζα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα στενά όριά της και έχει αρχίσει να γίνεται σούσουρο μεταξύ των στελεχών και αργά ή γρήγορα μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις σε επίπεδο δημοσιότητας. Έτσι φαίνεται ότι, παρά τις πιέσεις που υπάρχουν, η κατεύθυνση είναι να κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Άλλωστε, η μη παροχή στοιχείων δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν μπορεί να αιτιολογηθεί η προέλευση των χρημάτων, αν και αυτό φαντάζει εκ πρώτης όψεως ιδιαίτερα πιθανό. Από την άλλη, δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο επίδειξης αλαζονικής συμπεριφοράς λόγω της εξουσίας που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τον τελευταίο λόγο σε αυτή την υπόθεση έχει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές ∆ραστηριότητες. Και η τράπεζα ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να δικάσει και να προδικάσει, αλλά να αποστείλει αναφορά.

Γεγονός είναι πάντως πως αν προκύψει τελικά ότι υπάρχει ζήτημα -και η υπόθεση δεν χαθεί στα συρτάρια μιας γραφειοκρατικής διαβίβασης και χειρισμού-, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες που θα ταρακουνήσουν το πολιτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ ereportaz.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ