Όποιος αναφέρεται σε θαλάσσιες ζώνες παίζει το παιχνίδι των τούρκων (βίντεο)

Μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και πατριωτισμού από τον Προκόπη Παυλόπουλο

28 Σεπ. 2021 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Μουσείο του Λούβρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Νίκο Αλιάγα και Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με αναφορά στις θαλάσσιες ζώνες

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποτελεσματικότητα και με αυτοπεποίθηση. Και προτιμώ πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Και μισογεμάτο σημαίνει ότι υπάρχουν κοινές προκλήσεις όπως τα ζητήματα -ας πούμε- της κλιματικής αλλαγής ή της μετανάστευσης, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν μέσα από μια καλή διάθεση.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια -πάνω από όλα- σεβασμό του γείτονα, σχέσεις καλής γειτονίας. Και μια επί της αρχής συμφωνία ότι οι μεγάλες διαφορές μας με σημαντικότερη, κυριότερη, το ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την επίλυση τέτοιων θεμάτων, που είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λύνονται αυτά τα ζητήματα, παρά μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας, και στην περίπτωση της Αιγύπτου ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες.    Συμφωνίες που απαιτούν, ναι, θα το πω ανοιχτά και κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου  να μπορούμε να πετύχουμε τελικά λύσεις που θα είναι  προς όφελος όλων.

 2 Οκτ. 2021

2021 10 02 xios 1536x864 1

Συνέδριο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίουγια την Επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821 με θέμα: «Η Χίος κατά την Εθνεγερσία του 1821»

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας, καθιστώντας την σφαγή της Χίου ως τον προπομπό όλων των γενοκτονιών του 20ού αιώνα!

Για πρώτη φορά ακούστηκαν σκληρές αλήθειες όσον αφορά το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, ενώ ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση του για τις περιβόητες «θαλάσσιες ζώνες».

Πιο συγκεκριμένα ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε:

Όμως ξακαθαρίζουμε σαφώς…Η διαφορά μας με την τουρκία είναι μια. Δεν είναι η διαφορά μας γενικώς οι θαλάσσιες ζώνες. Δε μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες, δεν έχουμε διαφορές επί θαλασσίων ζωνών, μια διαφορά έχουμε μόνο…την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας  και της αντίστοιχης ΑΟΖ περί την νησιωτική υφαλοκρηπίδα…Τίποτε άλλο όλα τα άλλα είναι λυμένα…

Ούτε γκρίζες ζώνες υπάρχουν ούτε οτιδήποτε…Και όσο στην τουρκία αφήνουμε το περιθώριο ενός πληθυντικού που δυστυχώς αφέθηκε στο παρελθόν τόσο το χειρότερο για μας…Αλλά ευτυχώς η γραμμή του ΥΠΕΞ ήταν είναι και θα παραμείνει σαφής.

Μια διαφορά με βάση το Διεθνές δίκαιο στη Χάγη υπό τους όρους των δηλώσεων  που έχουν γίνει από Ελλάδα από το  2015, σχετικά με την έκταση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης…Ως εκεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ