Στα πρόθυρα παγκόσμιου πολέμου: Μέτωπο Κίνας – Ρωσίας στον Ειρηνικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απάντηση στον αγγλοσαξονικό άξονα στον ειρηνικό με την συμμαχία AUKUS ήρθε άμεσα και απρόβλεπτα. Ουδείς από την Δύση περίμενε πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μία αρμάδα από ρωσικά και κινέζικα πολεμικά πλοία θα σάρωνε τον ειρηνικό ωκεανό σε τέτοιο εύρος και με τέτοια διάρκεια.

Οι αντιδράσεις όμως είναι αλυσιδωτές και εξαιρετικά ανησυχητικές για την παγκόσμια ειρήνη.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ενημέρωσε επίσημα ότι σκάφη του ρωσικού και κινεζικού πολεμικού ναυτικού ολοκλήρωσαν την πρώτη κοινή αποστολή περιπολίας τους «σαρώνοντας» τον Ειρηνικό Ωκεανό, καλύπτοντας απόσταση άνω των 1.700 ναυτικών μιλίων (περίπου 3.100 χλμ.) μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο κοινός στόλος περιπολίας αποτελούνταν από δέκα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων ανθυποβρυχιακών σκαφών, τα Admiral Tributs και Admiral Panteleyev από τη ρωσική πλευρά και δύο κινεζικών αντιτορπιλικών, το Kunming και το Nanchang.

F7A5A4F5 66E5 4DD6 9EEA FDEF74D6F5B8
Στιγμιότυπο από την κοινή περιπολία ρωσικών και κινεζικών σκαφών στην ιαπωνική θάλασσα

Η αποστολή ορόσημο είχε ως στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού και τη διαφύλαξη της θαλάσσιας υποδομής των δύο εθνών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα ρωσικά και κινεζικά πλοία έπλευσαν μέσω του στενού Τσουγκαρού μεταξύ των νησιών Χονσού και Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Το Ιαπωνικό Ναυτικό, το οποίο παρακολούθησε τις ενέργειές τους, είπε ότι η διέλευση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας δεν παραβιάστηκαν.

Οι Ρώσοι και Κινέζοι ναύτες εκτέλεσαν επίσης κοινούς τακτικούς ελιγμούς και πραγματοποίησαν άλλες ασκήσεις εκπαίδευσης κατά μήκος της διαδρομής.

Η Σινορωσική αρμάδα κινήθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και πραγματοποιούσε ασκήσεις με βολές πυροβολικού, αλλά και ανθυποβρυχιακές ασκήσεις.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφόρητα πλεόν στον Ειρηνικό, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ στέλνουν πολεμικά πλοία σε αποστολές περιπολίας στην περιοχή, την ώρα που η Κίνα χαρακτηρίζει αυτές τις κινήσεις ως «προκλητικές και υπονομευτικές για την περιφερειακή σταθερότητα». Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης ενεργά την Ταϊβάν, φτάνοντας στο σημείο να δηλώνει ότι θα την υποστήριξη σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης. Κάνοντας την παγκόσμια ειρήνη να κρέμεται πάλι από μία κλωστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ