Τζούλιαν Ασάνζ: Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας – Να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις αρχές των ΗΠΑ να βάλουν στο αρχείο το κατηγορητήριο σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ και τις αρχές της Βρετανίας να αποφυλακίσουν άμεσα τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με έρευνα του Yahoo!News, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην απαγωγή ή τη δολοφονία του Αυστραλού όταν ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Από το pavlosantonopoulosss.blogspot.com

Η αποκάλυψη αυτή «θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση την αξιοπιστία των αμερικανικών υποσχέσεων» για τη μεταχείρισή του και «εκθέτουν περαιτέρω τα πολιτικά κίνητρα αυτής της υπόθεσης», κρίνει η γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ανιές Καλαμάρ.

Η ίδια στηλιτεύει επιπλέον το γεγονός πως «έπειτα από 20 χρόνια, πρακτικά κανένας υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχει λογοδοτήσει, πόσο μάλλον παραπεμφθεί σε δίκη, και μολαταύτα ένας εκδότης που αποκάλυψε τέτοια εγκλήματα αντιμετωπίζει μια ζωή στη φυλακή».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για την κλοπή και τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν με συνεργό την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια πληροφοριών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Αύριο εξετάζεται η νέα έφεση των ΗΠΑ για την έκδοσή του

Σημειώνεται πως την Τετάρτη εξετάζει η βρετανική δικαιοσύνη την έφεση που άσκησαν οι ΗΠΑ για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks.

Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο 50χρονος Ασάνζ στις ΗΠΑ -όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων-, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Ο ψυχίατρος Μάικλ Κόπελμαν έχει παραδεχθεί ότι απέκρυψε από τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι ο πελάτης του έγινε πατέρας δύο φορές το διάστημα που βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η έφεση θα εκδικαστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη. Εφόσον απορριφθεί, η Ουάσινγκτον θα μπορεί πλέον να προσφύγει μόνο στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή των ΗΠΑ.

Αντιμέτωπος με 175 χρόνια κάθειρξης αν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019 αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει όταν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Φοβόταν ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή τη Σουηδία, όπου οι κατηγορίες εναντίον του για βιασμό εγκαταλείφθηκαν.

Ο Αυστραλός, τον οποίο στηρίζουν πολλές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη επειδή από το 2010 διέρρευσαν στον ιστότοπο WikiLeaks περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα, στρατιωτικά και διπλωματικά, που αφορούσαν κυρίως τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο δικηγόρο του Αντουάν Βέι, η αμερικανική έφεση δεν διαθέτει «κανένα νέο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της απόφασης σε πρώτο βαθμό».

Ο Βέι σχολίασε ότι ο Ασάνζ «ήταν ιδιαίτερα τραυματισμένος, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά» την τελευταία φορά που τον είδε, πριν δύο εβδομάδες, στη φυλακή Μπέλμαρς. Ζήτησε εξάλλου από τους δικαστές να ενεργήσουν «με συνέπεια» και «να επικυρώσουν την απόφαση περί μη έκδοσής του». Σύμφωνα με τον Βέι, «είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ωστόσο ο Καρλ Τομπίας, ειδικός στο αμερικανικό δίκαιο, θεωρεί ότι η έφεση των ΗΠΑ έχει πιθανότητες επιτυχίας.

«Οι ΗΠΑ μπορεί να καταφέρουν να πείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η Μπαράιτσερ έδωσε μεγάλο βάρος στην έκθεση (του Κόπελμαν) για να λάβει την απόφασή της», εξήγησε, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό «ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την ακύρωση του συνόλου της απόφασής της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ