Πώς οι Σκανδιναβοί ανέκτησαν την προ πανδημίας ζωή τους;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η πίστη στην κυβέρνηση, των Σκανδιναβικών χωρών, αναγνωρίζεται ως βασικός μοχλός επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας…

Και οι τρεις σκανδιναβικές χώρες –η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία- έχουν άρει πλήρως τους περιορισμούς για τον COVID-19 και, ως επί το πλείστον, έχουν επιστρέψει σε έναν «κανονικό» τρόπο ζωής.

“Έχουμε επιστρέψει στις ζωές που ζούσαμε πριν από την πανδημία κατά 99%,” είπε ο Filip Knop, MD, PhD, από το νοσοκομείο Gentofte του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στο MedPage Today . “Βλέπεις ακόμα περισσότερα απολυμαντικά τριγύρω, αλλά είναι σπάνιο να δεις ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν. Είναι μια τέτοια ανακούφιση.”

Η Δανία ήρε όλους τους περιορισμούς στα μέσα Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από τη Σουηδία και τη Νορβηγία , οι οποίες τερμάτισαν τους περιορισμούς στο τέλος του μήνα. Παρόλα αυτά, ο ιός φαίνεται να υποχωρεί και στις τρεις χώρες. Οι τελευταίοι μέσοι όροι 7 ημερών για τα κρούσματα ήταν 552 (Δανία), 499 (Σουηδία) και 432 (Νορβηγία), με μέσο όρο 7 ημερών από 3-4 θανάτους σε κάθε χώρα και μειώνεται…

Ενώ και τα τρία έθνη έχουν ομοιότητες που συνέβαλαν στην επιτυχία τους -όπως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η υψηλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση- έχουν υιοθετήσει κάπως διαφορετικές προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα, η Σουηδία είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (1,2 εκατομμύρια) και θανάτους ανά εκατομμύριο (1.460), ενώ η Δανία (364.000 περιπτώσεις, 459 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και η Νορβηγία (194.000 περιπτώσεις, 159 θάνατοι ανά εκατομμύριο). Στην παρούσα περίοδο πέφτουν πολύ κάτω από αυτό το όριο και είναι 3-4 θάνατοι (κατά μέσο όρο και στις 3 χώρες) στο σύνολο του πληθυσμού

skandinavia

Στη Δανία, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι εξαιρετικά, στο 86% για όλους τους επιλέξιμους (ηλικίες 12 ετών και άνω) και 96% για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, δήλωσε ο Michael Bang Petersen, πολιτικός επιστήμονας που συμβούλεψε τη δανική κυβέρνηση για την προσέγγιση της πανδημίας.

Δεν χρειάστηκαν εντολές εμβολίων, είπε, λόγω της μεγάλης εμπιστοσύνης στη διαχείριση της πανδημίας από τις αρχές. “Αυτή η εμπιστοσύνη ήταν απίστευτα υψηλή και απόλυτα σταθερή” στη Δανία, έγραψε ο Petersen στο Twitter .

Ο Knop επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα, σημειώνοντας ότι οι σχετικά υψηλοί φορολογικοί συντελεστές της Δανίας (οι περισσότεροι Δανοί πληρώνουν περίπου 50% φόρο εισοδήματος, σημείωσε) και τα χαμηλά ποσοστά κυβερνητικής διαφθοράς, μαζί με την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών και παροχών σε όλους τους πολίτες, όπως δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. εκπαίδευση και φροντίδα ηλικιωμένων, περιορίζει την ανισότητα σε ευεργετικό αποτέλεσμα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι μικρές, το μορφωτικό επίπεδο του γενικού πληθυσμού είναι υψηλό, το γενικό βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό και οι άνθρωποι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και τις αρχές», είπε. «Αυτό, σε συνδυασμό με υψηλό βαθμό κοινωνικής αλληλεγγύης, καθιστά λογικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δανών να ακολουθούν τις κυβερνητικές συστάσεις».

Πρόσθεσε ότι οι Δανοί βασίζονται σε γεγονότα και «δεν ενθουσιάζονται εύκολα από τις θεωρίες συνωμοσίας».

“Επιπλέον, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση ήταν διαφανείς και έχουμε μια φυσική και ψηφιακή υποδομή, που παρέχει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό πλαίσιο για διαφορετικά είδη παρεμβατικών και προληπτικών στρατηγικών και επιτρέπει σε όλους να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων“, είπε ο Knop στο MedPage Today . «Και όταν βλέπεις ότι οι συστάσεις που βασίζονται στην κυβέρνηση είναι αποτελεσματικές, σε κάνει να τις εμπιστεύεσαι και να τις ακολουθείς».

Ενώ η Σουηδία έχει επίσης ένα παρόμοιο βασικό επίπεδο κοινωνικής ισότητας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η τελευταία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν χαμηλότερη εκεί, είπε ο Petersen.

«Αυτό που κάνουν οι αρχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει επίσης σημασία», σημείωσε, αναφερόμενος στην αρχική απόφαση της Σουηδίας να παραιτηθεί από τα lockdown μεγάλης κλίμακας, με κόστος μεγαλύτερου αριθμού θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε γηροκομεία. Ο Knop πιστεύει επίσης ότι ένας “διαφορετικός αρχικός χειρισμός της πανδημίας” οδήγησε στα διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών.

Ωστόσο, η ζωή φαίνεται φυσιολογική και στη Σουηδία αυτές τις μέρες. Ο Mozhu Ding, PhD, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, είπε στο MedPage Today ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα σταμάτησαν την κοινωνική απόσταση και να φορούν μάσκες (η Σουηδία δεν το επέβαλλε ποτέ) «πολύ πριν αρθούν οι περιορισμοί».

Σχεδόν το 80% των ανθρώπων στη Σουηδία ηλικίας 16 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με περίπου το 84% να παίρνει τουλάχιστον μία δόση, είπε.

«Λόγω της μεγάλης εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδρύματα, ο σουηδικός πληθυσμός εμβολιάστηκε μαζικά», πρόσθεσε ο Ντινγκ. «Η άρση των περιορισμών σημαίνει απλώς ότι η κυβέρνηση κρατά την πλευρά της συμφωνίας».

Στη Στοκχόλμη, πολλές εταιρείες επέστρεψαν στην προσωπική εργασία και τα εστιατόρια “είναι τώρα γεμάτα και οι άνθρωποι τρώνε ευχάριστα μαζί και συζητούν χωρίς ανησυχία. Στο μετρό, οι χρήστες μάσκας είναι λίγοι και μερικές φορές μοιάζει να είναι ανεμβολίαστοι και έτσι χρειάζονται την προστασία».

Ενώ η εμπιστοσύνη στην αρχική απάντηση των αξιωματούχων στην πανδημία μπορεί να έχει κλονιστεί, η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας δεν το έκανε.

«Κάθε Σουηδός έχει τα πλεονεκτήματα της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης και ενός σταθερού πακέτου πρόνοιας που μπορεί να χρησιμοποιήσει εάν αρρωστήσει», είπε ο Ντινγκ. “Οι Σουηδοί έχουν μια πραγματική αίσθηση ότι τα κοινωνικά ιδρύματα εργάζονται για αυτούς και δεν τους εκμεταλλεύονται. Η εμπιστοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας εμβολιασμού της Σουηδίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι βιώνουν την ελευθερία που συνεπάγεται ο εμβολιασμός», πρόσθεσε. Αν και αυτό μπορεί να αλλάξει «εάν υπάρχουν συχνές πρωτοφανείς λοιμώξεις που διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια», αυτό δεν παρατηρείται επί του παρόντος και η Σουηδία σχεδιάζει να εισαγάγει τρίτες δόσεις σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Στη Νορβηγία, περίπου το 90% των επιλέξιμων ατόμων είναι εμβολιασμένα, δήλωσε η Anne Spurkland, MD, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Ενώ το πανεπιστήμιό της εξακολουθεί να βασίζεται σε κάποια διαδικτυακή μάθηση και τα πλήθη των μετακινήσεων είναι ακόμα μικρότερα από ότι πριν από την πανδημία, μεγάλο μέρος της ζωής έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τους χώρους συναυλιών να είναι πλήρως ανοιχτοί. Τα σχολεία είναι πλήρως ανοιχτά και ο γρήγορος έλεγχος αντιγόνων μεταξύ των παιδιών είναι συνηθισμένος.

«Συμφωνώ με την ιδέα ότι πρέπει να ξανανοίξουμε και να αρχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας, περισσότερο σαν σε περιόδους προ-πανδημίας και απλώς να αποδεχθούμε ότι ο COVID-19 υπάρχει και ότι μπορεί να τον κολλήσουμε αργά ή γρήγορα», είπε ο Spurkland στο MedPage Today . “Δεδομένου ότι η πλειονότητα των Νορβηγών είναι πλέον εμβολιασμένη, στη Νορβηγία η ασθένεια μπορεί πλέον να συγκριθεί περισσότερο με την εποχική γρίπη όσον αφορά την επιβάρυνση της νόσου. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι, αλλά μένει να φανεί.”

Και τα τρία σκανδιναβικά έθνη είναι προετοιμασμένα για την πιθανότητα ο ιός να μην τους ξεπεράσει και ότι μια νέα παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει τον όλεθρο εάν ξεπεράσει τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμένης ανοσίας. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, οι Σκανδιναβοί φαίνεται να είναι βέβαιοι ότι οι κυβερνήσεις τους θα τα καταφέρουν.

“Θα πάει καλά η άρση των περιορισμών; Ποιος ξέρει”, έγραψε ο Petersen, σημειώνοντας ότι η Σουηδία και η Δανία δεν είχαν τρίτο κύμα. “Μπορεί να προκύψουν νέες παραλλαγές και να επανεμφανιστούν περιορισμοί. Ωστόσο, από άποψη συμπεριφοράς, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Ακόμη και με ένα 3ο κύμα, η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε να αντέχει.”

ΠΗΓΗ

Υ.Γ

Δείτε στο γράφημα που ακολουθεί, τη σύγκριση του αριθμού των θανάτων (ανά 100 χιλ. κατοίκους) μεταξύ των τριών Σκανδιναβικών χωρών και της Ελλάδας

skandinavia greece

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ