[ΒΙΒΛΙΟ] «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

netakias.com

Η αθέατη συγκλονιστική διακυβέρνηση

ΒΙΒΛΙΟ «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» σε βιβλίο από τον Μανώλη Κοττάκη

Το αόρατο νήµα που συνδέει τις υποκλοπές, τη διπλωµατία των αγωγών, το φυσικό αέριο, τις φονικές πυρκαγιές του 2007, τις απειλές κατά του πρώην πρωθυπουργού, το βέτο στο Βουκουρέστι, το Βατοπέδι και τον ∆εκέµβρη του 2008 ξετυλίγεται για πρώτη φορά µέσα από πλήθος ντοκουµέντων και νοµικών κειµένων, φωτίζοντας τους πραγµατικούς πρωταγωνιστές αλλά και κάθε µορφής επιδιώξεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραµανλή.

Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραµανλή επιχειρούν µια δεύτερη ανάγνωση στους καθοριστικούς σταθµούς της διακυβέρνησης 2004-2009, αποτυπώνοντας συγκλίνουσες και αποκλίνουσες στρατηγικές, στάσεις και αντιστάσεις εγχώριων και µη πολιτικών δυνάµεων, στόχους και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τοποθετώντας στο επίκεντρο της ανάγνωσης τον νέο ενεργειακό χάρτη και την αναδιανοµή των φυσικών πόρων στην ευρωρωσική ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άγνωστα ντοκουµέντα, µαρτυρικές καταθέσεις, νοµικά και διπλωµατικά κείµενα έρχονται για πρώτη φορά στο φως, συνθέτοντας το ψηφιδωτό της διακυβέρνησης Καραµανλή, µιας περιόδου που «σφράγισε» την ελληνική πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα. Πρόσωπα, δυνάµεις, θεσµικά και µη κέντρα αναδύονται µέσα από µια συγκλονιστική αφήγηση, η οποία φωτίζει τις αθέατες πτυχές της κυβερνητικής περιόδου του Κώστα Καραµανλή, αποκαλύπτοντας τις αιτιώδεις σχέσεις και τα ισχυρά κίνητρα για την επιταχυνόµενη αποδροµή της.

ΒΙΒΛΙΟ «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» σε βιβλίο από τον Μανώλη Κοττάκη

Οι αγωγοί, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τις ΗΠΑ, την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, τη στόχευση της ενεργειακής πολιτικής του ακόμα και για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του. Ο κ. Καραμανλής  δεν πιστεύει ότι υπήρχε σχέδιο φυσικής του εξόντωσης, ωστόσο – όπως αναφέρεται στο βιβλίο – επισημαίνει πως «μετά την πολιτική των αγωγών άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα  περίεργα πράγματα, όπως απαγωγές επιχειρηματιών, οι  φωτιές του 2007 και ο Δεκέμβριος  του 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν επεισόδια ασύμμετρα σε σχέση με το αναμφισβήτητα θλιβερό γεγονός. Δεν ξέρω αν πίσω από αυτά κρύβονταν Κοσσοβάροι, Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί, όποιοι άλλοι. Αλλά οι ΗΠΑ είναι δύναμη με παγκόσμια μάτια».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως σημειώνει ο Μανώλης Κοττάκης στις συζητήσεις που είχε  ο πρώην πρωθυπουργός του είπε  πως : «εγώ κοιτούσα το εθνικό συμφέρον. Δεν ήταν οικονομικό το θέμα. Την ανισότητα γεωπολιτικού  βάρους, όπως τουλάχιστον την προσλαμβάνουν πολλοί στα δυτικά κέντρα αποφάσεων, κάθε σοβαρός Έλληνας ηγέτης πρέπει να  σκέφτεται πως θα την αντιμετωπίσει . Οι αγωγοί ήταν εθνική πολιτική γιατί παρέκαμπταν την Τουρκία και έλεγχαν τη ροή του φυσικού αερίου προς Αλβανία – Σκόπια. Δεν ήταν αντιαμερικανική πολιτική. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν ορισμένοι κορυφαίοι Αμερικανοί διπλωμάτες ήταν τουλάχιστον περίεργος».  

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στις κινήσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο στο ενεργειακό πεδίο. Ειδικότερα στις συζητήσεις που είχε με τον Μανώλη Κοττάκη σημείωσε πως «τον καιρό που εφάρμοζα αυτή την πολιτική δεν υπήρχε αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αλλά ήταν η κυβέρνησή μου που δρομολόγησε πριν από τους ρωσικούς αγωγούς τον ανταγωνιστικό αγωγό ITGI, που είχε ένθερμη δυτική-και κυρίως αμερικανική- στήριξη. Εγκαινιάσαμε με τον Ερντογάν, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας Σάμιουελ Μπόντμαν, την κατασκευή του ελληνοτουρκικού κομματιού του, το 2005, και μετά τη λειτουργία του, δυο χρόνια αργότερα. Εμείς συμφωνήσαμε με τη Βουλγαρία, το 2009, και την κατασκευή του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, που είχε επίσης δυτική-και κυρίως αμερικανική-στήριξη. Ακριβώς γιατί η στόχευση δεν ήταν αντιαμερικανική ή αντιρωσική αλλά ήταν η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τη θέση της με όλους τους δυνατούς τρόπους και έναντι όλων. Οι ΗΠΑ όμως ήθελαν το μονοπώλιο, χωρίς να προσφέρουν ανταλλάγματα, ούτε για την ενίσχυση της γεωπολιτικής μας θέσης ούτε για την ασφάλειά μας».

ce9acea9cea3cea4ce91cea3 ce9ace91cea1ce91ce9cce91ce9dce9bce97cea3 ce93ce99ce91ce9dce9dce97cea3 ce91ce93ce93ce95ce9bce9fcea5 1

Στο φως απόρρητα έγγραφα για το Βατοπέδι.

Στο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη σημειώνεται πως προϋπόθεση  για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν το το Βατοπέδι και ο θυελλώδης Δεκέμβριος του 2008. Ειδική ενότητα υπάρχει για τα  τεκταινόμενα  εκείνης της περιόδου, υπό τον τίτλο «ο αόρατος πρόξενος των ΗΠΑ πίσω από το «coup» του Βατοπεδίου».  Ειδικότερα γίνεται εκτενής αναφορά στις κινήσεις που έκανε τότε ο αμερικανός διπλωμάτης Χόιτ Μπράιαν Γι, που ήταν πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2008 επισκέφθηκε μονές του Αγίου Όρους, μεταξύ αυτών και τη Μόνη Βατοπεδίου  προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία για δήθεν σκάνδαλα της Ν.Δ.».

cebacf89cf83cf84ceb1cf83 cebaceb1cf81ceb1cebcceb1cebdcebbceb7cf832

Μάλιστα στο βιβλίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά το απόρρητο δελτίο πληροφοριών με αριθμό πρωτοκόλλου 1334/ 4-11-2008 και θέμα «δραστηριότητα κύκλων του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης» που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της «Πυθίας».  Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής: 

«Σύμφωνα με πληροφορίες πηγής υψηλής αξιοπιστίας : 

α. Κύκλοι του εν θέματι προξενείου συγκεντρώνουν στοιχεία με περιπτώσεις αδιαφάνειας ή διαφθοράς στην περιοχή της ζώνης ευθύνης του, στις οποίες εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα, όπως εκπρόσωποι της ΤΑ (τοπικής αυτοδιοίκησης), προκειμένου να αποσταλούν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

β.Κριτήρια για την επιλογή τέτοιων περιπτώσεων αποτελεί η ενασχόληση με αυτές ελληνικών ΜΜΕ ευρείας εμβέλειας κυκλοφορίας.

2. Παρακαλούμε για την ενημέρωση σας».

Στο βιβλίο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αλλά και η απόφαση του 2017 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας που έκρινε ότι  «δεν υπήρξε δόλος και ζημιά για το δημόσιο ταμείο» από την υπόθεση του Βατοπεδίου και έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους.

netakias.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ