Ο Βαρθολομαιος απολογείται για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση στο πατριαρχείο της Μόσχας έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το οποιο έχει πάψει να τον μνημονεύει εξαιτιας της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας:

Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια (ο πρώτος θρόνος) δοκιμάζεται από μια αγνώμονα συμπεριφορά της εκκλησίας της Ρωσίας προς την μητέρα της εκκλησία. Είμαστε η μητέρα εκκλησία γιατί εμείς τους δώσαμε τον Χριστιανισμό. Εμείς τους δώσαμε τα φώτα. Εμείς τους δώσαμε το κυριλλικό αλφάβητο δια του οποίου θελήσαμε να τους βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό τους. Και αυτοί όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα εκκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτου. Θύμωσαν μαζί μας διότι κάναμε αυτοκέφαλη την εκκλησία της Ουκρανίας.

Γιατί να μην την κάνουμε, όπως κάναμε αυτοκέφαλη τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Αλβανία; Και είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δίνει τις αυτοκεφαλίες. Όλες αυτές οι εκκλησίες που απαρίθμησα έγιναν αυτοκέφαλες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αδειάζει τον εαυτό του γιατί δίνει εδάφη της δικαιοδοσίας του για να γίνουν αυτοκέφαλες ανεξάρτητες εκκλησίες.

Γιατί, λοιπόν, να μην γινόταν το ίδιο και με την Ουκρανία με τα 40-50 εκατομμύριων κατοίκων. Θέλησαν όχι μόνο τώρα αλλά και πολύ παλαιότερα και τώρα ακόμα εντονότερα επιθύμησαν οι Ουκρανοί αδελφοί μας να έχουν τη δική τους εκκλησία και να μη υπάγονται στη Μόσχα, να μην εξαρτώνται από την Μόσχα, να μην καταδυναστεύονται από τη Μόσχα. Το κάναμε με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας και έναντι της Ουκρανίας και των κατοίκων της. Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έβγαλαν το όνομα από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Σκασίλα μου (που δεν με μνημονεύουν).

Ύστερα από 12 χρόνια έχω την ευλογία του Θεού και έχω τη χαρά να είμαι κοντά στην ομογένεια της Αμερικής. Αυτή τη φορά βρήκα επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής έναν νέο Αρχιεπίσκοπο. Νέο στην ηλικία και νέο στο ξεκίνημα της θητείας του. Από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Ελπιδοφόρου και για αυτό άλλωστε τον εκλέξαμε ομόφωνα και τον στείλαμε για να ηγηθεί όσα χρόνια επιτρέψει ο Κύριος. Τον εκλέξαμε γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλον καλύτερο και καταλληλότερο γι´ αυτή την θέση. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι τον αγκαλιάσατε με την ίδια αγάπη που ήρθε εκείνος προς εσάς. Και η αμοιβαία αγάπη, η εμπιστοσύνη και το όραμα που έχετε είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της αρχιεπισκοπίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ