Η Δανία προσανατολίζεται στην αναγκαστική επιστροφή προσφύγων στην Συρία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά βάζει στο ευρωπαϊκό σκηνικό η πρόθεση της κυβέρνησης της Δανίας να ξεκινήσει απελάσεις μεταναστών από την Συρία, οι οποίοι σαφώς έχουν προσφυγικό προφίλ, πίσω στην Συρία.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι επίσης «επαναστατικό» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας, δέχεται ότι οι περιοχές που ελέγχονται πάλι από την κυβέρνηση της Συρίας, δηλαδή τον Μπασάρ αλ Άσαντ, μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς, ώστε να επιστραφούν εκεί πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στην Δανία.

Μιλάμε φυσικά για υποχρεωτικό επαναπατρισμό των Σύριων πολιτών που βρίσκονται στην Δανία, αφού όπως φαίνεται δεν υπάρχει και μεγάλη διάθεση από τους Σύριους να επιστρέψουν στην χώρα.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της HRW. Ο ισχυρός άνδρας της οργάνωσης, Kenneth Roth, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

Η κυβέρνηση της Δανίας προσποιείται ότι είναι «ασφαλές» να επιστρέφει βίαια τους πρόσφυγες στη Συρία. Άλλες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η εμπειρία της χούφτας των προσφύγων που επέστρεψαν στη Συρία δείχνει ότι κάθε άλλο παρά ασφαλές είναι. Ο Άσαντ δεν έχει μεταρρυθμιστεί.

Εάν και εφόσον η κίνηση αυτή της Δανίας πραγματοποιηθεί, θα έχουμε δύο τεράστιες ρωγμές στην ευρωπαΐκή πολιτική αναφορικά με τους πρόσφυγες. Αλλά και στην ευρωπαΐκή πολιτική απέναντι στην Συρία. Τόσο με την βίαιη απέλαση, όσο και με την αναγνώριση πλέον του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αδιαφιλονίκητου ηγέτη της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ