Εσκασε κανόνι εκατομμυρίων στην Θεσσαλονίκη με θύματα αγρότες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιφνίδιο λουκέτο σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη. «Φέσια» εκατομμυρίων σε παραγωγούς.
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε μερίδα του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης εξ αιτίας του αιφνίδιου λουκέτου το οποίο έβαλε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής στον τομέα της εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς παραγωγούς και ενδεχομένως και προς προμηθευτές.
Το ακριβές ύψος της οικονομικής ζημίας είναι αδύνατον να υπολογιστεί προς το παρόν, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών, το άνοιγμα της επιχείρησης είναι εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr πρόκειται για μια πολύ παλιά και εύρωστη έως σήμερα, επιχείρηση εμπορίας ζωοτροφών και δημητριακών με έδρα το Ζαγκλιβέρι. Όμως, από χθες ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει εξαφανιστεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει που βρίσκεται. Η επιχείρηση έχει κλείσει, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, τόσο στους εργαζόμενους τους οποίους απασχολούσε, όσο και στους εκατοντάδες αγρότες οι οποίοι παρέδιδαν τα εμπορεύματά τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη και σε αρκετούς προμηθευτές.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr παραγωγός της περιοχής του Ζαγκλιβερίου «η επιχείρηση απορροφούσε περίπου το 85% της παραγωγής σε σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και καλαμπόκι, απ’ όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το έστελνε στο εξωτερικό, είτε ως πρώτη ύλη είτε ως επεξεργασμένη ζωοτροφή». Σύμφωνα με άλλο παραγωγό της ίδιας περιοχής «η επιχείρηση έπαιρνε την παραγωγή από πολλά μέλη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα από τις Σέρρες, τη Θεσσαλία όπου υπάρχουν αρκετοί μεγαλοαγρότες, αλλά ακόμη και από Βουλγαρία».
Στο Ζαγκλιβέρι επικρατεί παγωμάρα. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί. «Δεν γνωρίζουμε τίποτε. Ακόμη δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκος Κοπαρανίδης. Παραγωγός του Ζαγκλιβερίου αναφέρει ότι «το κανόνι που έσκασε χθες δεν το περίμενε κανείς. Ήταν μια επιχείρηση η οποία λειτουργεί εδώ και περίπου 25 χρόνια, χωρίς να δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα ή να εμφανίσει σημάδια αφερεγγυότητας. Το τι συνέβη τώρα, δεν το γνωρίζουμε». Κατά μία εκδοχή ο επιχειρηματίας “φεσώθηκε” από τους δικούς του πελάτες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. «Όμως, ακόμη και εάν συνέβη κάτι τέτοιο, δεν φεύγεις έτσι σαν κλέφτης», επισημαίνει ο ίδιος παραγωγός.
Αναστάτωση επικρατεί και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί οι οποίοι είχαν παραδώσει σε αυτήν την επιχείρηση τη σοδειά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Βασιλικών όπου πολλοί αγρότες είναι ανάστατοι. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συνέβη», δήλωσε στην Voria.gr ο Απόστολος Σινάκος, αντιπρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού. Όπως εξηγεί η επίμαχη επιχείρηση έχει μεγάλο άνοιγμα σε αγρότες από τους οποίους είχε πάρει την παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου σαράντα αγρότες των Βασιλικών αλλά και η Ομάδα παραγωγής Σιτηρών, όπως και η Ομάδα Ακτημόνων παρέδωσαν την παραγωγή τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
«Από μια πρώτη έρευνα που κάναμε εδώ στα Βασιλικά, υπάρχουν επιταγές της επιχείρησης, ύψους άνω των 200.000 ευρώ οι οποίες λήγουν τις επόμενες ημέρες. Αυτές προφανώς θα είναι ακάλυπτες. Μάλιστα αρκετοί αγρότες έδωσαν αυτές τις επιταγές σε προμηθευτές για να πάρουν σπόρους και λιπάσματα προκειμένου να σπείρουν τα χωράφια τους. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ένα ντόμινο». Ο κ. Σινάκος σημειώνει ότι «έχουμε συγκαλέσει γι’ απόψε το βράδυ έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. του συνεταιρισμού για να δούμε τι θα κάνουμε». Σύμφωνα με παραγωγό της περιοχής των Βασιλικών «η επιχείρηση χρωστά σε πολλούς αγρότες από την περιοχή μας. Σε άλλον πέντε, σε άλλον δέκα, σε άλλον είκοσι χιλιάδες ευρώ».
Τις επόμενες ώρες οι παραγωγοί θα προσπαθήσουν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα και να ενημερώσουν και τις αρμόδιες αρχές. «Θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε με τους βουλευτές της περιοχής, για να τους ενημερώσουμε και να δούμε τι μπορεί να γίνει. Παράλληλα, καταβάλλουμε προσπάθεια να συντονιστούμε και με άλλους παραγωγούς ώστε, με τη βοήθεια και των δικηγόρων να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσουμε ώστε να προστατέψουμε την παραγωγή μας» σημειώνει ο κ. Σινάκος.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΗΚΕΙ:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πηγή: https://www.voria.gr/article/kanoni-ekatommirion-eskase-sti-thessaloniki-me-thimata-agrotes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ