Απόπειρα δολοφονίας Ιρακινού πρωθυπουργού από drone με εκρηκτικά-Επτά φρουροί ασφαλείας τραυματίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτικά, με στόχο το σπίτι του ιρακινού πρωθυπουργού δεν κατάφερε να τον σκοτώσει, δήλωσε η κυβέρνηση.

1870

Ο Μουσταφά αλ-Καντίμι αναφέρθηκε από την κυβέρνηση ότι δεν έπαθε τίποτα. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίς την Κυριακή, η κυβέρνηση είπε ότι το drone προσπάθησε να χτυπήσει το σπίτι του αλ-Καντίμι στην βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου στεγάζονται ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά γραφεία. Κάτοικοι της Βαγδάτης άκουσαν έκρηξη και ακολούθησαν πυροβολισμοί στην περιοχή. Δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν στο Associated Press ότι επτά από τους φρουρούς ασφαλείας του τραυματίστηκαν στην επίθεση. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να κάνουν επίσημες δηλώσεις.

«Είμαι καλά και ανάμεσα στους ανθρώπους μου. Δόξα τω Θεώ», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός λίγο μετά την επίθεση. Κάλεσε για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, «για χάρη του Ιράκ». Αργότερα εμφανίστηκε στην ιρακινή τηλεόραση, καθισμένος πίσω από ένα γραφείο με λευκό πουκάμισο, φαινόταν ήρεμος και συγκροτημένος. «Οι δειλές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν χτίζουν πατρίδες και δεν χτίζουν μέλλον», είπε. Μια δήλωση ασφαλείας που δόθηκε στη δημοσιότητα από κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας έγινε με «ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παγιδευμένο με εκρηκτικά που προσπάθησε να στοχεύσει την κατοικία του στην Πράσινη Ζώνη». Πρόσθεσε ότι δεν τραυματίστηκε και ήταν καλά στην υγεία του. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, την οποία οι ΗΠΑ καταδίκασαν ως τρομοκρατική. «Είμαστε ανακουφισμένοι όταν μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σωός. Αυτή η προφανής τρομοκρατική ενέργεια, την οποία καταδικάζουμε έντονα, στράφηκε στην καρδιά του ιρακινού κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που είναι επιφορτισμένες με την υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ και προσφέραμε τη βοήθειά μας καθώς ερευνούν αυτήν την επίθεση». Εκπρόσωπος του ανώτατου διοικητή των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι σταθερή εντός της Πράσινης Ζώνης την Κυριακή.

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA έδειξαν ζημιές σε ορισμένα σημεία της πρωθυπουργικής κατοικίας και ένα κατεστραμμένο όχημα SUV που ήταν σταθμευμένο στο γκαράζ. Τα υπολείμματα ενός μικρού drone με εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ανασύρθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας για να διερευνηθούν, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος ασφαλείας που γνωρίζει την επίθεση. 

«Είναι νωρίς τώρα να πούμε ποιος πραγματοποίησε την επίθεση», είπε ο αξιωματούχος ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει λεπτομέρειες ασφαλείας. «Ελέγχουμε τις αναφορές πληροφοριών μας και περιμένουμε τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας για να δείξουμε το δάχτυλο στους δράστες». Οι υποστηρικτές των σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν το Ιράν έχουν κατασκηνώσει έξω από την Πράσινη Ζώνη για σχεδόν ένα μήνα αφού απέρριψαν τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, στις οποίες ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ