Παύθηκαν από τα καθήκοντά τους επειδή έκαναν κριτική στον Ερντογάν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με «δημοκρατικές» διαδικασίες…

Προβαίνοντας σε μία άκρως αιφνιδιαστική κίνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενοχλημένο με εκείνους που επιχειρούν να ασκήσουν κριτική στον… πολυχρονεμένο «σουλτάνο» της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε δίχως ίχνος διπλωματικής αιδούς πως παύει από τα καθήκοντά τους τούς επίτιμους προξένους εννέα κρατών!

Όπως μετέδιδε το σαββατοκύριακο η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, οι εν λόγω πρόξενοι παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ύστερα από σειρά αναρτήσεων που είχαν κάνει και στις οποίες ασκούσαν κριτική στην κυβερνητική πολιτική της Άγκυρας. Οι ισχυρισμοί ότι οι αναρτήσεις στα social media έπαιξαν ρόλο στην απόφαση αυτή έρχονται, βέβαια, ακριβώς επάνω στη χρονική στιγμή εκείνην κατά την οποία οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία αντιμετωπίζουν πολλές παρενοχλήσεις, άγρια λογοκρισία και φυσικά, την τσιμπίδα του ερντογανικού νόμου, με συλλήψεις για τα επικριτικά σχόλια κατά του «σουλτάνου».

Οπως αναφέρει η Ahval, οι πρόξενοι των οποίων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε τις διπλωματικές τους ταυτότητες είναι ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, της Βρετανίας στη Μούγλα, του Βελγίου και της Αυστρίας στη Σμύρνη, της Ρουμανίας στην Αλεξανδρέττα, της Αιθιοπίας στο Ικόνιο, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Μπελίζ στην Κωνσταντινούπολη και της Λιθουανίας στο Νεβσεχίρ.

Οι επίτιμοι πρόξενοι (σήμερα στη γείτονα υπηρετούν περίπου 120, μερικοί εκ των οποίων είναι Τούρκοι πολίτες με ισχυρούς δεσμούς με χώρες του εξωτερικού, όντες επιφανείς επιχειρηματίες) είναι άμισθοι συνήθως και πέραν της σύσφιξης των εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών, ασκούν και ορισμένα βασικά προξενικά καθήκοντα. Δεν απολαμβάνουν την πλήρη «διπλωματική ασυλία», αλλά μόνο μια μερική ασυλία, στενά για τα καθήκοντά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ακύρωση των διπλωματικών ταυτοτήτων των προξένων, οι οποίες είχαν εκδοθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανακοινώθηκε μέσω επιστολής που εστάλη στα γραφεία των υπηρεσιών του υπουργείου στις 12 Οκτωβρίου. Το θέμα έφτασε στη δημοσιότητα όταν το σουηδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έβγαλε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του την περασμένη Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ