Μεγάλη δικαίωση Βαξεβάνη: Κατέρρευσε η δίωξη του για τις αποκαλύψεις του σκανδάλου ΚΕΕΛΠΝΟ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιωάννης Απατσίδης: «Επιλεκτική» η δίωξη Βαξεβάνη!

Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντο με τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου να «κελαηδά» για σωρεία παράνομων προσλήψεων.

Είναι αναμφισβήτητα μία ιστορικής σημασίας απόφαση που δικαιώνει όσους αγωνίζονται για την αποκάλυψη σκανδάλων, ειδικά κατά του δημοσίου χρήματος.

Πρόκειται για τις συνομιλίες που είχε δημοσιοποιήσει στο πρώτο φύλλο της η εφημερίδα Documento, στις οποίες ο κ. Παπαδημητρίου μιλούσε για τις παράνομες προσλήψεις που του παράγγελναν υπουργοί, βουλευτές, αλλά ακόμα και… φρουροί τους, και χρέωναν το ΚΕΕΛΠΝΟ με εκατομμύρια ευρώ. Με βάση το ηχητικό ασκήθηκαν μάλιστα  στη συνέχεια ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος έπειτα από εισαγγελική έρευνα σε πέντε πρόσωπα, ενώ αποτέλεσαν στοιχείο δύο διαφορικών δικογραφιών για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΠΝΟ.

Ωστόσο αν και το ηχητικό ντοκουμέντο αποτέλεσε στοιχείο δύο δικογραφιών που οδήγησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος (Η μία για 23 παράνομες προσλήψεις και η άλλη για 74 επίσης παράνομες στο ΚΕΕΛΠΝΟ) εντούτοις μετά την ολοκλήρωση την ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που είχε ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, ασκήθηκε επί των ημερών του τότε προϊσταμένου, Ευάγγελου Ιωαννίδη, ποινική δίωξη σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη για χρήση προϊόντος υποκλοπής. Δηλαδή η Δικαιοσύνη αποφάσισε να «τιμωρήσει» το δημοσιογράφο επειδή αποκάλυψε και παρέδωσε στη Δικαιοσύνη συνομιλίες που περιέγραφαν κακουργηματικές πράξεις.

Το Δικαστήριο σήμερα απεφάνθη, υιοθετώντας και την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, πως όταν ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Κ. Βαξεβάνη είχαν ήδη περάσει 18 μήνες. Το χρονικό διάστημα δηλαδή εντός του οποίου μπορούσε νομίμως να συνταχθεί κατηγορητήριο κατά του δημοσιογράφου, καθώς επρόκειτο για αδίκημα τελούμενο διά του Τύπου. Με απλά ελληνικά η δίωξη στον Βαξεβάνη ήταν παράνομη. Μάλιστα πρόσφατα δικαστήριο που εξέταζε μια αστική υπόθεση μεταξύ εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, έκρινε τη νομιμότητα των ηχητικών που είχε δημοσιεύσει το Documento, καθώς αποτελούν στοιχεία δικογραφιών για κακουργηματικές υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.

«Επιλεκτική η δίωξη Βαξεβάνη»

«Ο Κώστας Βαξεβάνη δεν κατηγορήθηκε ποτέ για υποκλοπή ή χρήση προϊόντος υποκλοπής γιατί δεν μετέρχεται ποτέ τέτοιου είδους ανήθικες και παράνομες μεθόδους κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού του λειτουργήματος. Παραπέμφθηκε να δικαστεί για χρήση προϊόντος παράνομης υποκλοπής κάποιων συνομιλιών οι οποίες ήταν νόμιμο κομμάτι δικογραφιών που εκκρεμούσαν στην εισαγγελία Καταπολέμησης Εγκλημάτων Διαφθοράς και οι οποίες μαζί με άλλα στοιχεία αποδείκνυαν κακουργηματικές πράξεις Διαφθοράς. Προξενεί εντύπωση η αμέλεια της Εισαγγελίας να ασκήσει μία παράνομη ποινική δίωξη όπως κρίθηκε και σήμερα και η επιλεκτικότητα στη δίωξη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ενώ υπήρχαν και άλλα ΜΜΕ που είχα δημοσιοποιήσει τις ίδιες συνομιλίες. Ελπίζω και εύχομαι επιτέλους οι δικογραφίες για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσουν γιατί δεν γίνεται να χρονίζουν σε ανακριτικά γραφεία με συνέπεια τη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος» σημειώνει στο documentonews.gr ο δικηγόρος του Documento, Γιάννης Απατσίδης.

Το ηχητικό οδήγησε σε κακουργηματικές ποινικές διώξεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την δημοσιοποίηση του ηχητικού από τον Κ. Βαξεβάνη ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα που οδήγησε σε κακουργηματικές διώξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ