Σίγησε η αγαπημένη φωνή του Ρ/Σ Αμαλιάδας – Έφυγε απο τη ζωή ο Σπύρος Μπεράτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αγαπημένος Σπύρος Μπεράτης, «έφυγε» το απόγευμα της Κυριακής για το μεγάλο «ταξίδι»…

Ο άνθρωπος που ίδρυσε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας έκανε την δική του, ανεπανάληπτη «βόλτα» μέσα από τις συχνότητες, πρόσφερε μοναδικό έργο στην αγαπημένη Αμαλιάδα, την Ηλεία και «έφυγε» στα 88 του χρόνια!

Με πληροφορίες απο το patrisnews.com

Πρωτοπόρος στο Ραδιόφωνο από την δεκαετία του ’50, οπότε και ίδρυσε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, άφηνε το δικό του αποτύπωμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου μπορούσε κανείς να «πιάσει» τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, όπως «οι ναυτικοί στα πέρατα του κόσμου», όπως συνήθιζε να λέει…

Από μικρός είχε το «μικρόβιο» του ραδιοφώνου, να καταπιάνεται με πενιχρά μέσα και να δημιουργεί πομπούς και ότι μπορούσε να φανταστεί κανείς για να εκπέμψει! Αεικίνητος και ανήσυχο πνεύμα, ψάχνοντας τρόπους για αναβάθμιση του αγαπημένου του Σταθμού μέχρι και πριν λίγους μήνες…

Η μεγαλύτερη εμβέλεια του Σταθμού, η αναβάθμιση του Μουσείου που οργάνωσε, αλλά και το μεγάλο του όνειρο, η δημιουργία Κέντρου Ιστορίας & Πολιτισμού Αμαλιάδας – Δήμου Ήλιδας, ήταν αυτά που συζητούσε όπου βρίσκονταν!

Όμως και η ανάπτυξη της Αμαλιάδας, της Κουρούτας για την οποία επί δημαρχίας του έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την τουριστική αναβάθμιση της, ήταν πάντα αυτά που τον απασχολούσαν…

Η κηδεία του Σπύρου Μπεράτη, θα γίνει την Τρίτη στις 10 το πρωί στον Άγιο Τρύφωνα Αμαλιάδας.

Η δημοτική παράταξη “ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ” εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Σπύρου Μπεράτη, όπως αναφέρει:

“Θρηνεί τον Δήμαρχο Σπύρο Μπεράτη, που μπροστά από την εποχή, συνέβαλλε τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της Κουρούτας, πριν από 46 χρόνια.

Θρηνεί τον πρωτοπόρο της ραδιοφωνίας Σπύρο Μπεράτη, όπου το 1952 ως σπουδαστής «Ραδιοηλεκτρολογίας» ίδρυσε τον ιστορικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, κάνοντας την πόλη του γνωστή στο Πανελλήνιο.

Θρηνεί τον άνθρωπο Σπύρο Μπεράτη, που ήταν πάντα η ψυχή της παρέας, χαρίζοντας απλόχερα το αξεπέραστο χαμόγελό του.

Για το λόγο αυτό και σε αγαστή συνεργασία μαζί του, κάναμε το 2017 ως Δημοτική Αρχή το όνειρό του πραγματικότητα, ιδρύοντας το Ραδιοφωνικό Μουσείο Αμαλιάδας, στο ισόγειο του ιστορικού κτηρίου και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο μέρος του πολύτιμου αρχείου του.

Διότι, ο Σπύρος Μπεράτης δεν ήταν απλώς ένας γνήσιος Αμαλιαδαίος, αλλά αποτελούσε τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας.

Καλό ταξίδι φίλε Σπύρο. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά και τους οικείους σου”.

Συλλυπητήριο μήνυμα δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για τον θάνατο του Σπύρου Μπεράτη

Έφυγε για την αιώνια διάσταση ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΤΖΙΑΝΩΝ Σπύρος Μπεράτης. Μένει στην μνήμη μας ανεξίτηλα το αληθινό χαμόγελό του και το δίδαγμα της πρωτοποριακής δράσης του πως «ο επιμένων νικά». Αθάνατος στην συλλογική λαϊκή μνήμη για ό,τι πολύτιμο προσέφερε στον άνθρωπο της καθημερινότητας. Ιδιαίτερα σε εποχές του παρελθόντος , όταν η επικοινωνία ήταν δύσκολη και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ήταν μια χαραμάδα φωτός …στα σκοτάδια.

Ψήφισμα ΔΣ Ήλιδας

Στην Αμαλιάδα και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυλειτουργικού χώρου, σήμερα, 15 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9.00 ́, συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, στο άγγελμα του θανάτου τού Δημάρχου, γνήσιου τέκνου τής Αμαλιάδας, ιδρυτή τού ραδιοφώνου μας, Κουρουτάρχη μας, ιδρυτή τού παραρτήματος τής Περιηγητικής Λέσχης Αμαλιάδας, Σπύρου Μπεράτη, και

Αυθόρμητα αποφασίζει

1. Να τιμηθεί ο θανών στην 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη σ ́ αυτόν, και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.
2. Να αναρτηθεί στο γραφείο υποδοχής τού Δημάρχου, φωτογραφία του.
3. Να λάβει αίθουσα του Δήμου, το όνομα του θανόντα.
4. Επί τρεις (3) ημέρες, οι σημαίες στα δημοτικά καταστήματα να κυματίζουν μεσίστιες.
5. Να παραστεί το Δημοτικό Συμβούλιο στην κήδευσή του.
6. Την ώρα τής κήδευσης, οι υπηρεσίες τού Δήμου να είναι κλειστές, σε ένδειξη πένθους.
7. Να διαβιβαστούν στην οικογένειά του τα συλλυπητήρια της Αμαλιάδας και του Δημοτικού Συμβουλίου.
8. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη

Αντώνιος Πατρινός

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Λυμπέρης

“Ο Σπύρος Μπεράτης αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη”

Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε τον Σπύρο Μπεράτη, η ζωή του οποίου συνδέθηκε με την ιστορία της Αμαλιάδας, με την ιστορία της Ηλείας, με την ιστορία του ραδιοφώνου.

Ο Σπύρος Μπεράτης ‘ρούφηξε’ τη ζωή από την αρχή μέχρι το τέλος και η μακρά διαδρομή του ήταν γεμάτη. Ίδρυσε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, το ‘παιδί του’ όπως έλεγε, διατέλεσε Δήμαρχος και ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, δημιούργησε το Μουσείο Ραδιοφώνου, το φωτογραφικό και έντυπο αρχείο του με την ιστορία της πόλης είναι μοναδικό και μέχρι το τέλος του δεν έπαψε να αγωνιά για το μέλλον αυτού του τόπου. Έδωσε έτσι ένα μοναδικό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς ανεξάρτητα από θέσεις και αξιώματα.

Άνθρωπος προσηνής, έξυπνος, ευρηματικός, πνεύμα ανήσυχο, με πρωτοπόρες ιδέες, διέθετε μοναδικό χιούμορ, είχε θετική στάση απέναντι στη ζωή και έτσι πορεύτηκε κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, αφήνει όμως πίσω του άξιους συνεχιστές και σπουδαία παρακαταθήκη.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του Τζένη και στα τρία του παιδιά.

Καλό Παράδεισο…

Ο Βουλευτής ΝΔ Ηλείας

Ανδρέας Νικολακόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ