Διαδήλωση κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από μαθητές και φοιτητές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν και φέτος μαθητές και φοιτητές στην πρωτεύουσα, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδηλώσεις καταδίκης στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού και στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν η ΠΣΕΜ και φοιτητικές ενώσεις, πλήθος μαθητών και φοιτητών συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11:00 στην Πλατεία Σολωμού στην πρωτεύουσα και απ` εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κατοχή.

Με πληροφορίες απο το ikypros.com

Στις 11:45 περίπου οι μαθητές και οι φοιτητές έφτασαν στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και αντιπροσωπεία των μαθητών και φοιτητών επέδωσε ψήφισμα προς εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Μάριος Προκοπίου είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης την ώρα που η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ένωση της,

«Δεν μπορεί ούτε ο σύγχρονος κόσμος ούτε η Ευρώπη να ανέχονται στο εσωτερικό της την παρουσία ενός στρατού κατοχής. Και δεν μπορεί εμείς οι ίδιοι να δίνουμε καμιά φορά την εντύπωση ότι είμαστε βολεμένοι με την προοπτική να χαθεί η μισή μας πατρίδα, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει», είπε.

Πρόσθεσε ότι η αποτροπή του συμβιβασμού με την κατοχή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση για τον κυπριακό λαό, αναφέροντας ότι σήμερα, την ημέρα αυτή, οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία και όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία της Κύπρου.

Έκανε λόγο για μια πρωτοφανή ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει όλοι να σταθούμε ασπίδα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον στηρίξουμε για να πετύχει την πολυπόθητη λύση στις συνομιλίες».

«Με κριτική σκέψη και λόγο θα πρέπει να συμβάλουμε κι εμείς σε αυτό τον καθολικό αγώνα για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους αλλά και τη λύση που θα ξαναφέρει την ευημερία στον τόπο μας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των φοιτητικών ενώσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, Αιμίλιος Λοϊζίδης είπε ότι η 15η Νοεμβρίου είναι μια μέρα καταδίκης για τον τόπο μας, καθώς η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εισβολή και κατοχή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Οι νέοι του τόπου μας οφείλουμε και έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια πατρίδα ελεύθερη με σύνορα της μόνο τη θάλασσα», είπε, και έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης μιας λύσης απολύτως συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία θα αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε επίσης πως είναι αναγκαίο οι συνομιλίες για το Κυπριακό να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και να υπάρξουν εξελίξεις σε μείζονα θέματα που ως γνωστόν αποτελούν σημείο καμπής ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Εξάλλου, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν και στο τέρμα της οδού Λήδρας όπου πραγματοποιήθηκε άλλη εκδήλωση καταδίκης, εκδήλωση κατά την οποία ήταν έντονη η παρουσία της Αστυνομίας, η οποία είχε τοποθετήσει προστατευτικά κάγκελα, με μέλη της ΜΜΑΔ να έχουν παραταχθεί μπροστά από το σημείο διέλευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ