Επίδομα πείνας 250€ στους χαμηλοσυνταξιούχους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ…

Tελειώνει οριστικά το κοινωνικό μέρισμα που καθιέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι επιχειρήσεις που δίνουν μάχη επιβίωσης εν μέσω πανδημίας, για ακόμα μία φορά δεν άκουσαν τίποτα από το κυβερνητικό επιτελείο. Ειδικά αυτή την περίοδο που λόγω των νέων πε¬ριοριστικών μέτρων η επιχειρηματικότητα δέχεται ισχυρή πίεση -πτώση τζίρου 40% δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για εστίαση και λιανεμπόριο

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ «πείνας» ύψους 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν φτάνει ούτε για τον λογαριασμό του ρεύματος! Με την ακρίβεια να χτυπάει ακόμα και τα βασικά προϊόντα και την καταναλωτική δαπάνη να έχει ήδη καταρρεύσει κατά -15,6% το 2020, τα κυβερνητικά μέτρα χαρακτηρίζονται ως «ασπιρίνες» από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι αντιμετωπίζει την ακρίβεια που «είναι προσωρινό φαινόμενο», με την ίδια λογική που έλεγε ότι νίκησε την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι η ακρίβεια να γονατίζει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως και η πανδημία που τροφοδοτεί τον κύκλο ακρίβειας, τώρα να βρίσκεται ξανά σε έξαρση. Παράλληλα, τελειώνει οριστικά το κοινωνικό μέρισμα που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Μάχη επιβίωσης

Οι επιχειρήσεις που δίνουν μάχη επιβίωσης εν μέσω πανδημίας, για ακόμα μία φορά δεν άκουσαν τίποτα από το κυβερνητικό επιτελείο. «Στηρίζουμε οποιοδήποτε μέτρο έχει ως στόχο την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών… όμως δεν ακούσαμε κάτι για τον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις της χώρας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε «Δεν ακούσαμε κάτι για τον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικά αυτή την περίοδο που λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων η επιχειρηματικότητα δέχεται ισχυρή πίεση -πτώση τζίρου 40% δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για εστίαση και λιανεμπόριο- είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει μέριμνα και για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (Οκτώβριος 2021 – Οκτώβριος 2020) αυξήθηκε 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 11,7% στην ομάδα Στέγαση και 9,2% στην ομάδα Μεταφορές. Στο φυσικό Αέριο αύξηση η αύξηση φτάνει το 132,5% από 108,5% τον Σεπτέμβριο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης +45,9% από +28,9% τον Σεπτέμβριο, στις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο +30,4% από +20,9 % τον Σεπτέμβριο. Τα καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά +22,3% από +18,1% τον προηγούμενο μήνα. Χαρακτηριστική της κατάστασης, είναι η τιμή της απλής αμόλυβδης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, είναι αυξημένη κατά 24% (περίπου 0,33 λεπτά) σε σχέση με το 2020. Όλες, αυξήσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πορτοφόλι του ελληνικού νοικοκυριού.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Δύο νέα μέτρα

Πρακτικά, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα ενίσχυσης ειδικών ομάδων πληθυσμού, που αφορούν ενεργούς υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία. Πρώτον, περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στα κέντρα Υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού -ένα μέσο ποσό ύψους περίπου 900 ευρώ θα τους αποδοθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου. Δεύτερον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία. Δηλαδή για όλους όσους λαμβάνουν επίδομα του Οργανισμού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση με θέμα την ακρίβεια στη Βουλή, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι «υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αλυσιδωτά τον πληθωρισμό». Σε αυτό πρόσθεσε, επικαλούμενος εκτιμήσεις οικονομολόγων πως το φαινόμενο της ακρίβειας θα είναι πρόσκαιρο. «Η αύξηση των τιμών, η οποία παρατηρείται, είναι αποτέλεσμα ενός πρόσκαιρου φαινομένου», και υπό αυτό το πρίσμα αποκλιμάκωση αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022».

ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΦΤΩΧΟΣ ΦΤΩΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ MONEY

Τα νοικοκυριά

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργός πως «είναι αρνητής της πραγματικότητας», καθώς όπως εξήγησε «η ακρίβεια αφορά στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης και πονάει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με ξένα κόλλυβα, τα 37 δισ. που αφήσαμε εμείς, κάνατε φοροαπαλλαγές κυρίως στα υψηλά εισοδήματα». Με την κυβέρνηση να προτάσσει, από τη μία πλευρά την μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά από την άλλη να επιμένει ότι οι πόροι για μέτρα ανακούφισης είναι περιορισμένοι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε το ερώτημα «εάν η οικονομία καλπάζει γιατί δεν στηρίζετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Γιατί ο κ. Σκυλακάκης παγώνει πληρωμές ΕΣΠΑ; Γιατί πέσατε τόσο έξω στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Λέγατε ότι το 2021 θα έχουμε απορροφητικότητα 2,6 δισ. Στο μεσοπρόθεσμο είπατε ότι τελικά θα έχουμε 1,6 δισ. Τελικά, θα έχουμε μετά βίας 150 εκατ. ευρώ». Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, το πάγωμα στο σύνολο των αγροτών».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Λαβωμένη αγορά

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «Ένα μέσο νοικοκυριό, αν εφαρμοζόταν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και προτείναμε με τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ και απορρίψατε, θα πλήρωνε τουλάχιστον 300 ευρώ λιγότερα. Με την τροπολογία που προτείναμε για την αμόλυβδη, θα πλήρωνε τουλάχιστον 25 ευρώ λιγότερα σε κάθε γέμισμα, 100 ευρώ το μήνα. Η μεσαία τάξη σήμερα πληρώνει το μάρμαρο, δεν βρίσκεται στους ευνοημένους». Το πρόβλημα, είναι ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και ενώ οι τιμές εύκολα ανεβαίνουν, μετά δύσκολα κατεβαίνουν. Το δίδυμο κρίσεων που συνθέτει με την πανδημία προμηνύει έναν βαρύ χειμώνα στην ελληνική Οικονομία με μεγάλο κίνδυνο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ακόμα και αν αποφύγουμε ένα γενικό lockdown, οι πιέσεις που ήδη ασκούνται στην λαβωμένη ελληνική αγορά ίσως είναι αρκετές για νέες αρνητικές εξελίξεις. Τα μέτρα στην εστίαση, δημιούργησαν προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ήδη βρίσκονται με μειωμένο αριθμό πελατών και αρχίζουν να σκέφτονται μείωση των εξόδων τους, χωρίς να αποκλείουν τη μείωση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που έχει φέρει αυξήσεις έως και 20% σε πολλά προϊόντα έχουν ελαφρύνει το καλάθι της νοικοκυριά, προσθέτοντας βάρος στους λογαριασμούς.

ΕΝΘΕΤΟ

ΟΕΝΓΕ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Πληρώστε τις απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών και αφήστε τα βοηθήματα

Απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για έκτακτο βοήθημα ίσο με μισό μισθό σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ δίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνοντας ότι δεν έχουν ανάγκη από βοηθήματα. Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι το ελάχιστο που οφείλει η κυβέρνηση ως έμπρακτη αναγνώριση της μάχης που δίνουν με τον κοροναϊό οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας είναι να επανέλθουν οι μισθοί στα προ μνημονιακών περικοπών επίπεδα, να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός και υπογραμμίζουν ότι απαιτούν την πληρωμή των απλήρωτων εφημεριών έξι μηνών. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής: «Οι υγειονομικοί που βρίσκονται δύο χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμά της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχουν ανάγκη από βοηθήματα.Αυτό που διεκδικούμε, απαιτούμε είναι να επανέλθουν οι μισθοί μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές την επαναφορά του 13 και του 14 μισθού και επιτέλους να πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες 6 μηνών. Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν ως έμπρακτη.

ΕΝΤΥΠΗ KONTRA NEWS 23/11/2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ