Κίνδυνος για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα από τους λογαριασμούς ρεύματος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να στηριχθούν άμεσα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και επιχειρήσεις ζήτησε  ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη που είχε στο επιμελητήριο του Βόλου, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της πόλης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πάρα πολύ σοβαρά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και  να στηριχθεί η κοινωνία στη «διπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε ως χώρα», αυτή της πανδημίας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων.

Είμαστε πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη στην χονδρική τιμή της ενέργειας. Κάτι που επιβαρύνει ήδη τους λογαριασμούς του ρεύματος για κάθε νοικοκυριό αλλά και για κάθε επιχείρηση και θα δημιουργήσει μια νέα αλυσίδα ανατιμήσεων σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης το επόμενο διάστημα.

Η  κρίση της ακρίβειας δεν χτυπά το ίδιο όλους του πολίτες και επαγγελματίες, καθώς είναι άλλο να καλούνται να βγάλουν το μήνα με ένα συγκεκριμένο, περιορισμένο εισόδημα και να βλέπουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τα βασικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ που ξεπερνάνε το εισόδημά τους, χωρίς δυνατότητες για δαπάνες την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, και είναι άλλο να βλέπεις απλά κάποιες αυξήσεις που μειώνουν την δυνατότητά σου να αποταμιεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλαβε τις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:

  • μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και το αγροτικό πετρέλαιο στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.
  • αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
  • διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε μια μακρά χρονική διάρκεια και με πολλές δόσεις
  • υιοθέτηση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, ώστε να σταματήσουν οι ρευματοκοπές και να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τις αυξήσεις του ρεύματος.

Πρόκειται, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για μέτρα που πήραν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Όχι σε μόνιμη βάση αλλά όσο διαρκέσει η κρίση, γιατί φοβάμαι ότι δεν θα είναι τόσο παροδική όσο νομίζουν κάποιοι» ανέφερε.

Νωριτερα είχε δηλώσει για την υγεια:

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι δραματική. Ζούμε για άλλη μία φορά μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μία πολεμική κατάσταση.

Θα ήθελα για άλλη μία φορά να συγχαρώ όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν αυτή τη μάχη εδώ και δύο χρόνια, δυστυχώς χωρίς να έχουν τη στήριξη που απαιτείται για την περίσταση από την πλευρά της Πολιτείας.

Kαλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα, έστω και τώρα.

Τον καλώ από τώρα να σχεδιάσει ώστε να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα με εκατοντάδες θανάτους καθημερινά και με ανθρώπους να πεθαίνουν διασωληνωμένοι πρόχειρα ή ακόμα και σε ράντζα. Αυτή θα είναι η εικόνα αν δεν πάρει μέτρα. Και θα έχει απόλυτη την ευθύνη.

Από τώρα πρέπει να φροντίσει ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ και το απαραίτητο προσωπικό.

Να επιταχθούν ιδιωτικά νοσοκομεία – σε αυτή τη μάχη δεν μπορεί να περισσέψει κανείς.

Να αρθεί αυτή η ανοησία με το 50+1 για να κλείσει προσωρινά μία μαθητική τάξη. Το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές, ο ιός επωάζεται στα σχολεία και περνάει στους ηλικιωμένους.

Τρίτον, να σταματήσει να βλέπει με ψηφοθηρικό τρόπο την αναγκαιότητα αυστηροποίησης, όπως του λένε οι επιστήμονες, των μέτρων σε συγκεκριμένους κλάδους.

Δεν μπορεί να μην γίνονται τεστ στην είσοδο των ναών και να μένουν απροστάτευτοι οι πιστοί που θέλουν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Δεν μπορεί οι αστυνομικοί που ελέγχουν τα πιστοποιητικά να μην είναι εμβολιασμένοι.

Και τέλος, τον καλώ για άλλη μία φορά να πάρει πρωτοβουλία τώρα, να σταματήσει να έχει λευκή πετσέτα στο ζήτημα του εμβολιασμού.

Οι επιστήμονες κάνουν δραματικές προβλέψεις, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αν δεν τις αναλάβει, αν επιμείνει στην προχειρότητα και την ανεπάρκεια, θα βρεθούμε μπροστά σε εκατόμβη νεκρών και σε μαύρα Χριστούγεννα. Και αυτό θα είναι αποκλειστικά ευθύνη του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ