Πρακτορείο ειδήσεων Ν. Αφρικής : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα μετάλλαξη “Όμικρον” που ανακαλύφθηκε στην Ν. Αφρική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Νότια Αφρική επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι εντόπισε τη νέα μετάλλαξη “Όμικρον” του Coronavirus B.1.1.529 στη χώρα. 

Η παραλλαγή ανακαλύφθηκε μέσω συνεργατικών προσπαθειών με ιδιωτικά εργαστήρια και μέλη του Δικτύου για την Παρακολούθηση Γονιδιώματος στη Νότια Αφρική (NGS-SA). Το NGS-SA είναι ένα δίκτυο εργαστηρίων, επιστημόνων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που έχουν δημιουργηθεί για την παρακολούθηση των αλλαγών στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, από τον Μάρτιο του 2020. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) ανέπτυξε έκτοτε συχνές ερωτήσεις για τη γενεαλογία του μεταλλαγμένου SARS-CoV-2 B.1.1.529.

Ποια είναι η γενεαλογία B.1.1.529; 

Στις 22 Νοεμβρίου 2021, το NGS-SA εντόπισε μια ομάδα σχετικών ιών SARS-CoV-2 στη Νότια Αφρική με το όνομα B.1.1.529 lineage. Το B.1.1.529 έχει ανιχνευθεί στο Gauteng σε σχετικά υψηλή συχνότητα, με περισσότερο από το 70% των γονιδιωμάτων να προσδιορίζονται ως προς την αλληλουχία από δείγματα που συλλέχθηκαν μεταξύ 14 και 23 Νοεμβρίου 2021 και ανήκουν σε αυτή τη γενεαλογία. Αυτή η γενεαλογία διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές ενδιαφέροντος COVID-19 (VOI) ή παραλλαγές ανησυχίας (VOC) αλλά και σε άλλες νέες μεταλλάξεις.

Πώς διαφέρουν οι παραλλαγές C.1.2, Beta ή Delta από τη σειρά B.1.1.529; 

Ενώ η γενεαλογία B.1.1.529 μοιράζεται μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές C.1.2, Beta και Delta, έχει επίσης αρκετές επιπλέον μεταλλάξεις. Επί του παρόντος, η γενεαλογία B.1.1.529 είναι σχετικά διαφορετική από τις παραλλαγές C.1.2, Beta και Delta και έχει διαφορετική εξελικτική πορεία.

Η μόλυνση με το B.1.1.529 οδηγεί σε παρόμοια συμπτώματα όπως και με άλλες παραλλαγές; 

Επί του παρόντος, δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστα συμπτώματα μετά από μόλυνση με την παραλλαγή B.1.1.529 και όπως και με άλλες παραλλαγές, ορισμένα άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις; Θα επηρεάσουν αυτές οι μεταλλάξεις την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τη σοβαρότητα της νόσου και τη μεταδοτικότητα; 

Ο SARS-CoV-2, όπως όλοι οι ιοί, αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, με μεταλλάξεις που προσφέρουν στον ιό κάποιου είδους πλεονέκτημα να επιλέγεται σε πρόσφατες μολύνσεις. Ενώ ορισμένες από τις μεταλλάξεις στη γενεαλογία B.1.1.529 έχουν προκύψει σε άλλες παραλλαγές SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία ή παραλλαγές ενδιαφέροντος, η NGS-SA είναι προσεκτική σχετικά με τις επιπτώσεις, ενώ συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσει αυτή τη γενεαλογία. Γίνονται ήδη εργασίες για την εξέταση της δυνατότητας ανοσολογικής διαφυγής του B.1.1.529 στο εργαστηριακό περιβάλλον. Έκτοτε έχει καθιερωθεί ένα σύστημα σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση της νοσηλείας και της έκβασης που σχετίζεται με το B.1.1.529. Με βάση την κατανόηση των μεταλλάξεων αυτής της γενεαλογίας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μερική διαφυγή του ανοσοποιητικού είναι πιθανή, αλλά τα εμβόλια μπορεί να εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας κατά της νοσηλείας και του θανάτου.

sanews.gov.za

ΔΗΜΟΦΙΛΗ