Το εμπόριο Τουρκίας-Λιβύης αυξάνεται κατά 43% χάρη στο παράνομο μνημόνιο που ανέχτηκε ο Μητσοτακης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αυξήθηκε κατά 43% και έφτασε τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια παρά την πανδημία COVID-19, καθώς η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα του 2019 ενίσχυσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο Murtaza Karanfil, επικεφαλής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου αναμένεται να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η συμφωνία που καταγράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη έχει στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης, είπε.

“Η υποστήριξη της Τουρκίας διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Λιβύης και την εσωτερική ειρήνη. Η Τουρκία πρέπει να δώσει σημασία στις σχέσεις με τη Λιβύη για να προστατεύσει το δίκαιο στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο”, πρόσθεσε.

Η Λιβύη έχει στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται σε θαλάσσια απόσταση 3 ημερών από την Τουρκία και έχει οδική σύνδεση με 56 αφρικανικές χώρες, υπογράμμισε.

«Μια μικρή θαλάσσια απόσταση από την Ευρώπη και το χαμηλό κόστος καυσίμων, ακινήτων, μεταφοράς και ενοικίασης καθιστούν τη Λιβύη πολύ σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η Λιβύη έχουν δει στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την υπογραφή των συμφώνων για την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με τη βοήθεια της Τουρκίας να βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να απωθήσει τις δυνάμεις του πραξικοπηματία στρατηγού Khalifa Haftar.

Μετά από χρόνια σύγκρουσης μεταξύ της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και των παράνομων δυνάμεων πιστών στον Χάφταρ στη Λιβύη και τη συνακόλουθη δύσκολη διπλωματική περίοδο, τους τελευταίους μήνες ιδρύθηκε μια προσωρινή κυβέρνηση ενότητας.

Επιλεγμένη μέσω μιας διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η νέα κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), ορκίστηκε στις 15 Μαρτίου. Προέρχεται από δύο αντίπαλες πολιτικές ομάδες που κυβέρνησαν τις ανατολικές και δυτικές περιοχές της χώρας, ολοκληρώνοντας μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας μετά από μια δεκαετία βίαιου χάους. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah θα οδηγήσει τη Λιβύη στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης λιβυκής αντιπροσωπείας στην Τουρκία νωρίτερα φέτος, οι δύο χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των διμερών δεσμών και της θαλάσσιας συμφωνίας, ενώ ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δίνει προτεραιότητα στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Λιβύης.

Η Τουρκία και η Λιβύη συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο Dbeibah δήλωσε ότι οι οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ