Σότσι: Τι συμφώνησαν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σότσι.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για την χάραξη και την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Συγκεκριμένα, Ερεβάν και Μπακού συμφώνησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της δημιουργίας ειδικής διμερούς επιτροπής.

205FB522 AB58 41AD B910 520B5EBC05EB

Συγχρόνως, η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσφέρει βοήθεια στην επίλυση του ζητήματος, εάν τα μέρη τη χρειαστούν.

Αυτό έγινε γνωστό μετά τα αποτελέσματα των τριμερών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Νοεμβρίου στο Σότσι.

Μετά τη συνάντηση, εγκρίθηκε κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ των άλλων η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων.

Μακρύς δρόμος προς την ειρήνη

Οι τριμερείς συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά, η οποία πέρυσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η συνάντηση στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της δήλωσης που υπέγραψαν ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  Ιλχάμ Αλίγιεφ και Νικόλ Πασινιάν, στις 9 Νοεμβρίου 2020.

Με βάση αυτό το κείμενο, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει ειρηνευτικό σώμα κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν.

Αυτό επέτρεψε την έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή, η οποία στοίχισε τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

Πόσες ανθρώπινες ζωές στοίχισε ο πόλεμος

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερεβάν, κατά τη διάρκεια του πολέμου 44 ημερών, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, σκοτώθηκαν πάνω από 3,7 χιλιάδες Αρμένιοι στρατιώτες. Πάνω από ενάμιση μήνα μαχών, το Αζερμπαϊτζάν έχει χάσει περισσότερους από 2,7 χιλιάδες στρατιώτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Σότσι δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η φετινή τριάδα των πολιτικών δεν συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά.

Ανάλογη συζήτηση για τη διευθέτηση του μακροχρόνιου προβλήματος στον Νότιο Καύκασο έγινε στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή δύο μήνες μετά το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά τις συνομιλίες, που έγιναν στο Κρεμλίνο στις αρχές του έτους, εγκρίθηκε επίσης κοινή δήλωση.

Προφανώς, η σημερινή τρίωρη συνάντηση έγινε με εποικοδομητικό τρόπο. Οι πολιτικοί κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος σε ορισμένα σημαντικά θέματα.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες συμφώνησαν έως το τέλος του έτους να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την χάραξη και την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών.

Izvestia  –  Известия

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ