Απάντηση στη Black Friday από τους αγρότες της ΑΜΘ – Σχεδιάζουν το Γαλάζιο Σάββατο στις 11 Δεκεμβρίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απέναντι στη «Black Friday», όπου οι περισσότεροι καταναλωτές θα ψωνίσουν εισαγόμενα προϊόντα από μεγάλες αλυσίδες, η Ομάδα «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί» αντιπροτείνει: Tο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου για μια μέρα ας κάνουμε τις αγορές μας μόνο από μικρά καταστήματα και ας ψωνίσουμε μόνο ελληνικά προϊόντα! Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα τοπικά καταστήματα σε κάθε πόλη και τα καταστήματα της γειτονιάς μας. Ας στηρίξουμε τους ανθρώπους του τόπου μας! Παράλληλα με την προώθηση προϊόντων των μελών τους επιχειρούν να δημιουργήσουν διατροφική κουλτούρα κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων.

Η υπεύθυνη συντονισμού της Ομάδας, Αγγελική Παπαράδη, εξηγεί ότι η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από δέκα παραγωγούς που αναζήτησαν τρόπους σύμπραξης για την προώθηση των προϊόντων τους και στις αρχές του 2021 η πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά, κάτω από ένα κοινό κατοχυρωμένο σήμα. Συμμετέχουν 16 παραγωγοί και υπό ένταξη είναι άλλοι πέντε. Με βάση τον κανονισμό τους γίνεται αξιολόγηση όσων θέλουν να ενταχθούν. «Τα κριτήρια συνδέονται με το οικονομικό μέγεθος του παραγωγού, τον αριθμό προσωπικού, την ποιότητα, αν διαθέτει ISO, αν εφαρμόζει HACCP. Φυσικά, πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμος και σύμφωνος με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσον αφορά τη λειτουργία και την εγκατάσταση της επιχείρησής του».

19 topos anoigma webΑπό όλη την Ελλάδα

Η κα Παπαράδη είναι από την Αλεξανδρούπολη. Μεταποιεί προϊόντα μελιού, ενώ διαθέτει και φυσικό μέλι από τη Θράκη. Διακρίνοντας τη στροφή στην υγιεινή διατροφή που ενίσχυσε η πανδημία παράγει αλείμματα με μέλι, μαρινάδες με ελαιόλαδο και μέλι και εξειδικευμένα προϊόντα μελιού, εμπλουτισμένα με βρώσιμα αιθέρια έλαια ή υπερτροφές.

Στην Ομάδα εντάχθηκαν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα νόστιμο αγροδιατροφικό καλάθι. «Έχουμε προϊόντα με κρέας σαλιγκαριού από την Αλεξανδρούπολη, αβγά και ζυμαρικά πλούσια σε Ω3, ελαιόλαδο, μαρμελάδες, σάλτσες. Επίσης, συμμετέχουν αφιλοκερδώς σεφ πρέσβεις των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι διατηρούν εστιατόρια κι επί χρόνια στηρίζουν τους Έλληνες παραγωγούς, δημιουργώντας συνταγές με προϊόντα τους για επαγγελματίες και απλούς καταναλωτές.

Η Ομάδα κάνει groupage στις εξαγωγές διευκολύνοντας τα μέλη τους. Ένας εισαγωγέας του εξωτερικού παραγγέλνει προϊόντα διαφορετικών παραγωγών, που φεύγουν με μία αποστολή, ένα τιμολόγιο. Επίσης, τροφοδοτούν ελληνικά καταστήματα με ποικίλα προϊόντα των μελών τους, χωρίς δέσμευση σε ποσότητες.

Προσεχώς καινοτόμο προϊόν

Η Ομάδα επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EIT Food RIS Consumer Engagement Labs για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος διατροφής, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, που θα προσφέρει υγιεινότερο τρόπο ζωής στους Ευρωπαίους πολίτες άνω των 65 ετών. Η κα Παπαράδη εξηγεί πως το συγκεκριμένο προϊόν που δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν θα κυκλοφορήσει το 2022, αρχικά στην ελληνική αγορά. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από Μικρούς Έλληνες Παραγωγούς.

Επίσης, μέσα από τη δράση «Μικρά Δείπνα» στηρίζουν με αρωγούς τους σεφ κοινωφελείς οργανισμούς, όπως η Κιβωτός του Κόσμου, η Κάριτας Σύρου, το Λύρειο Ίδρυμα, το Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα ενώ βοήθησαν και τους πυρόπληκτους. «Ήταν πολύ συγκινητική η ανταπόκριση απέναντι στους πυρόπληκτους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεχθήκαμε προσφορές από το Μεξικό, την Αμερική, την Κίνα».

ypaithros.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ