Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Ισχυρό το κύμα φτωχοποίησης στην Τουρκία: Μειώνουμε και το νερό που πίνουμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φτωχοποίηση και βαθιά εξαθλίωση στην Τουρκία ενώ ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη, οι μισθοί έχουν πέσει δραματικά και υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Ο κόσμος δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά, με τις τιμές των αναγκαίων αγαθών όπως είναι το γάλα να έχουν ανέβει δραματικά τη στιγμή που ο Ερντογαν
επιμένει να υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη θέση του για μείωση των επιτοκίων μιλώντας για ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, «αλλά σωστό».

Το 62% των πολιτών μετέτρεψαν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα (ευρώ και δολάρια από τουρκικές λίρες). Συνταξιούχοι και μισθωτοί με το που πήραν το μισθό τους σήμερα τα μετέτρεψαν ενώ άλλοι δανείζονται από τις τράπεζες για να πάρουν συνάλλαγμα. Από τις τράπεζες δε ψάχνουν θυρίδες.

«Μειώνουμε και το νερό που πίνουμε. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Μια ημέρα αγοράζουμε κάτι από το σουπερ μάρκετ και την άλλη μέρα αλλάζουν οι τιμές» λέει μια γυναίκα.

«Οι τιμές είναι τραγικές. Ψάχνουμε τις τιμές σε διάφορα σουπερ μάρκετ. Κάποτε τρώγαμε τρεις φορές την ημέρα. Τώρα μόνο πρωί – βράδυ» σχολιάζει μια άλλη.

«Καταντήσαμε να αγοράζουμε 250 γραμμάρια ή 100 γραμμάρια ρυζιού. Αγόρασα μισό κιλό ζάχαρη. Κάποτε τα αγοράζαμε αυτά σε συσκευασίες των 5 κιλών. Μαργαρίνη δεν αγοράζω πια διότι δεν έχω χρήματα. Δεν μου μένουν» τόνισε πολίτης.

Ακόμη πιο προβληματισμένοι οι έμποροι… Βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται όσο αυξάνονται οι τιμές, καθώς τα ακριβά προϊόντα μένουν στο ράφι, ενώ ελαττώνονται κατακόρυφα οι ποσότητες που αγοράζουν οι πελάτες.

«Οι πελάτες μου έχουν πάψει να αγοράζουν ηλιέλαιο. Δεν πωλείται. Αγοράζουν μόνο μαργαρίνη. Κι εγώ δεν φέρνω πια τα πεντόλιτρα λάδια. Δεν πωλούνται. Έφτασαν τις 130 λίρες. Ενώ κάποτε αγόραζαν ένα καλούπι τυρί τώρα ζητούν το μισό. Άλλοι ζητούν 50 γραμμάρια ελιές. Ντομάτες και αγγούρια τα αγοράζουν με το κομμάτι» δήλωσε ένας νεαρός έμπορος.

«Αγοράζω ένα πορτοκάλι αντί δυο. Έβαζα στο φαγητό δυο κουταλιές λάδι τώρα βάζω μια κουταλιά. Αγοράζω ρύζι όσο για ένα ποτήρι. Αγοράζω το μικρότερο μπουκάλι λαδιού και το χρησιμοποιώ με το κουτάλι» αναφέρει μια ηλικιωμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ