Ο Ερντογάν επιμένει στη στρατηγική που ακολουθεί στην οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι «τόκοι» είναι μια κατάρα που αυξάνουν τον πλούτο των πλουσίων και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική που αντιπροσωπεύεται σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές.

CFFC6783 5E35 47C5 B1DA FCA498CF64FB

Αυτό έγινε σε ομιλία του, την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού μπλοκ του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» στη Βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι η Τουρκία είναι μάρτυρας ενός νέου σταδίου σήμερα, καθώς προχωρά σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές, δείχνοντας ότι αυτή η στρατηγική δεν καθιερώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη.

Πρόσθεσε ότι κάθε έργο, υπηρεσία και επένδυση που ολοκληρώθηκε από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις τα τελευταία 19 χρόνια ήταν προετοιμασία για αυτήν τη στρατηγική.

Όσον αφορά τις πρόσφατες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο Ερντογάν είπε: «Γνωρίζουμε καλά την ανησυχία που βιώνει ο κόσμος λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι υψηλές ισοτιμίες και οι υψηλές τιμές».

Πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά τις θετικές εξελίξεις στους τομείς των επενδύσεων, της απασχόλησης, της παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις αυξήσεις των τιμών.

Τόνισε ότι η διασφάλιση της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι πιο σημαντική από την αξία των ξένων νομισμάτων.

Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων εξελίξεων οφείλεται στις παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών.

Ανέφερε ότι «η εξωφρενική αύξηση των τιμών ορισμένων προϊόντων στις τοπικές αγορές δεν έχει λογική εξήγηση και γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να εξαγνιστεί αυτή η τοξική ατμόσφαιρα που οδηγεί σε υψηλές τιμές όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Και πρόσθεσε, «Αυτός ο πίνακας προκαλείται από την κρίση που περνά η παγκόσμια οικονομία και την αλλαγή στην τουρκική οικονομία, η οποία πρόσφατα άρχισε να εγκαταλείπει την πολιτική υψηλού ενδιαφέροντος».

Επισήμανε ότι η Τουρκία άρχισε να ακολουθεί μια στρατηγική που βασίζεται στα θεμέλια των επενδύσεων, της απασχόλησης, της παραγωγής και των εξαγωγών.

Επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σκιά του κορωνοϊού και ότι οφείλει αυτή την αλλαγή ως η μόνη χώρα που έχει επιτύχει οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προχωρά προς τους επιθυμητούς στόχους της δυναμικά και με αποφασιστικότητα, εξηγώντας ότι πέτυχε ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 7,4%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 10% μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνοντας ότι αν συνέχιζε με το σύστημα των υψηλών επιτοκίων, δεν θα είχε πετύχει αυτή την επιτυχία.

Τόνισε ότι οι τόκοι είναι κατάρα που αυξάνουν τον πλούτο των πλουσίων και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους, τονίζοντας ότι η μείωσή τους συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης.

Turk Press

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ