Η ΕΕ παρέχει στην Τουρκία επιπλέον 325 εκατ ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, η ΕΕ διέθεσε 325 εκατ. ευρώ επιπλέον, για την παράταση του προγράμματος Έκτακτης Κοινωνικής Ασφάλειας (ESSN) έως τις αρχές του 2023. Το ESSN παρέχει σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Τουρκία μηνιαίες μεταφορές μετρητών για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Turkey E325 million in humanitarian aid for refugees

Είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ΕΕ και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετρητά στον κόσμο. Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič είπε: «Οι ευάλωτοι πρόσφυγες στην Τουρκία μπορούν πλέον να βασίζονται στην ανθρωπιστική μας βοήθεια για περισσότερα από πέντε χρόνια και δεν θα τους απογοητεύσουμε. Χάρη στα κονδύλια που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ΕΕ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ESSN μέχρι τις αρχές του 2023. Αυτή η υποστήριξη αποτελεί κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή η χρηματική βοήθεια τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσουν μόνοι τους τι χρειάζονται πιο επειγόντως, συμβάλλοντας παράλληλα στην τουρκική οικονομία. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την ΕΕ, για τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους και την κυβέρνηση της Τουρκίας».

Το πρόγραμμα ESSN παρέχει στους ευάλωτους εγγεγραμμένους πρόσφυγες μηνιαίες μεταφορές μετρητών σε ηλεκτρονική χρεωστική κάρτα. Τους βοηθά να πληρώσουν για ότι χρειάζονται, όπως ενοίκιο, μεταφορά, λογαριασμούς, τρόφιμα και φάρμακα. Χάρη σε μια συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), την Τουρκική Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου και τον στενό συντονισμό με την τουρκική κυβέρνηση, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία λαμβάνουν υποστήριξη από το ESSN.

Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί μέρος του πακέτου των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος φον ντερ Λάιεν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Ιουνίου 2021.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Επίτροπος Lenarčič, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της IFRC, Jagan Chapagain θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου και τους πρόσφυγες που επωφελούνται άμεσα από το πρόγραμμα ESSN.

Ο Επίτροπος πρόκειται να συναντήσει υψηλού επιπέδου Τούρκους εκπροσώπους: Fuat Oktay, Αντιπρόεδρο. Faruk Kaymakçı, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών· Derya Yanık, Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Yunus Sezer, Πρόεδρος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ