Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Παπανδρέου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρίλερ η χθεσινή μετεκλογική Δευτέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα κάνει πίσω ή θα πάει «βουρ» σε μια μάχη που μοιάζει να είναι το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»;

Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Δύο διλήμματα βασάνιζαν το μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου, τη χθεσινή πολύ δύσκολη μέρα για εκείνον. Η διαφορά των εννέα μονάδων από τον πρώτο διεκδικητή της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν του αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας! Βαθιά μέσα του ο ίδιος θέλει να δώσει έως το τέλος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, την εκλογική μάχη της Κυριακής.

Ομως πώς μπορεί να αποφύγει τις φωνές των δικών του ανθρώπων και των στενών συνεργατών του, που του λένε… «αρκετά πια, φτάνει έως εδώ». Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται σοβαρότατες εισηγήσεις να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και να μην γίνει δεύτερος γύρος. «Εχω φάει πολύ ξύλο, αλλά τις μάχες μου εγώ τις δίνω μέχρι τέλους» είναι η άποψή του σε όσα του λένε οι συνεργάτες του, που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να «τσαλακωθεί τόσο πολύ…». Μόνος στο γραφείο του, λοιπόν, πολύ στενοχωρημένος, πάλευε με τα διλήμματα και τις σκέψεις του.

«Αρκετά έχεις εκτεθεί…»

Σύσσωμη η οικογένειά του, τα παιδιά και τα αδέλφια του τάχθηκαν στο στρατόπεδο της αποχώρησης από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας του ΚΙΝ.ΑΛ.! «Αρκετά έχεις εκτεθεί…» τα λόγια τους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso». Το επιτελείο των συνεργατών του, όμως, παρουσιάζεται διχασμένο. Αλλοι επιμένουν να του υπενθυμίζουν ότι πρέπει να σταματήσει εδώ, για να προστατεύσει την εικόνα και την πολιτική του πορεία, και κάποιοι άλλοι ήταν της γνώμης… «Ε και, τι έχεις να χάσεις; Τι χειρότερο θα πάθεις, από ό,τι έχεις πάθει;» Πάντως, οι ίδιοι επιτελείς αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμούσαν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν πιάνουν το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων των εσωκομματικών εκλογών και ότι θα έσκιζε!

Τα αποτελέσματα τους διέψευσαν. Ο ίδιος, με το μήνυμά του το βράδυ των εκλογών, όντως άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί υπέρ του έως την προσεχή Κυριακή. Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στον δεύτερο γύρο θα εξασφαλίσει ισχυρό ποσοστό, προσελκύοντας ακόμα και ψηφοφόρους που ψήφισαν Παπανδρέου στον πρώτο γύρο. Κάπως έτσι υπήρξε και η εισήγηση από στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του, να αποσυρθεί από την κάλπη της Κυριακής, προκειμένου να αποφύγει «μια ακόμη μάχη που έχει ήδη κριθεί».

«Την άλλη Κυριακή, όσοι μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης» ήταν η δήλωση του Παπανδρέου, μετά την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων στο Ιδρυμα Παπανδρέου. Ακόμη και γι΄ αυτή τη δήλωση υπήρξαν υποστηρικτές του που του είπαν να μην την κάνει «εν θερμώ», με τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Να περιμένει για να αποφασίσει, αφού αναλυθούν καλύτερα τα αποτελέσματα.

Η Δυτική Ελλάδα αλλά και η Αθήνα, πάντως, ήταν τα φόρτε του, ενώ η Κρήτη, στην οποία πόνταρε πολύ ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν απογοήτευση για εκείνον, τελικά. Στην πρώτη Κυριακή, λοιπόν, και σχεδόν με το 100% της ενσωμάτωσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται καθαρά με 36,92%. Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,87% (66.920) και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,07%. Τέταρτος είναι ο Παύλος Χρηστίδης με 3,23% και έπονται ο Παύλος Γερουλάνος με 2,97% και ο Χάρης Καστανίδης με 2,94%.

Στην αναμονή τώρα, για το αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει σήμερα το πολύ προφανές: τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη! Πάντως, όσοι εισηγούνται οικειοθελή αποχώρηση επιχειρηματολογούν, λέγοντας ότι θα είναι πολύ γενναίο να δηλώσει ότι αποδέχεται την ετυμηγορία του κόσμου για ανανέωση, και στηρίζει αυτή την επιλογή, κάνοντας πίσω. Αλλωστε, ο Ανδρουλάκης θα χρειαστεί αντ´αυτού στη Βουλή, αφού δεν είναι βουλευτής. Η απόφαση φυσικά είναι αποκλειστικά δική του. Κι όπως λέει και η αοιδός Αντζελα: «Δυο φωνές μου φωνάζουν, δυο φωνές με τρελαίνουν, να φύγω να πάω πού; Δυο φωνές μού φωνάζουν,δυο φωνές με τρομάζουν, να μείνω να κάνω, τι;»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ