Συνάντηση Πούτιν-Μητσοτακη: Όλο το παρασκήνιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να προστατέψει την ασφάλεια της και βάζοντας μία σκληρή κόκκινη γραμμή έναντι της Δύσης, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία σε περίπτωση που η γειτονική της χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Υστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων και στρατιωτικού δυναμικού εκεί»σχολίασε για την επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν.

«Οι  ανησυχίες μας θα εισακουστούν τουλάχιστον αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας και παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας» πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα έχει «θέση εγκράτειας» απέναντι στη Ρωσία ως μέλος του ΝΑΤΟ, αν και υποστήριξε πως η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ δεν εμπόδισε ποτέ την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδος – Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται»επισήμανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε από πλευράς του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις. Χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επεσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε. Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ