Νεαρή Κούρδισσα έχασε τη ζωή της από βιασμούς και βασανιστήρια σε τουρκικές φυλακές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγική κατάληξη είχε η φυλάκιση της Κούρδισσας Γκαριμπέ Γκεζέρ, καθώς η νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της σήμερα, έγκλειστη ως πολιτική κρατούμενη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης Καντίρα στην Τουρκία, όπου και υποβλήθηκε σε σεξουαλική κακοποίηση και φριχτά βασανιστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, σχετική ανάρτηση στο Twitter, αναφέρει πως «Η Κούρδισσα πολιτική κρατούμενη #GaribeGezer που έχει υποστεί σεξουαλική βία και βασανιστήρια πολλές φορές από Τούρκους δεσμοφύλακες, έχασε τη ζωή της στην απομόνωση στη φυλακή της Καντίρα σήμερα»:

Την υπόθεση έφερε στο φως δήλωση και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία 22 γυναικών βουλευτριών του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Γκαριμπέ Γκεζέρ, η οποία κρατείτο από το 2016 στο Καϊσέρι, μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Καντίρα στις 15 Μαρτίου 2021. Όπως αναφέρθηκε στην εν λόγω κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, η Γκεζέρ κρατήθηκε σε απομόνωση για 22 ημέρες μετά τη μεταφορά της. Όταν διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση στην οποία την είχαν υποβάλει, στις 24 Μαΐου, άνδρες και γυναίκες φρουροί μπήκαν στο κελί της και της επιτέθηκαν χτυπώντας την αλύπητα. Καθώς οι γυναίκες δεσμοφύλακες κρατούσαν τα χέρια της, οι άνδρες την κλωτσούσαν στην πλάτη με τα άρβυλά τους. Η πράξη βίας συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά.

«Της έσκισαν τα ρούχα και την έσερναν ημίγυμνη στην πτέρυγα των ανδρών. Στη συνέχεια, την πέταξαν σε ένα εντελώς απομονωμένο κελί, το οποίο παρακολουθείται όλο το 24ωρο μέσω κάμερας. Σε αυτό το δωμάτιο, έγινε θύμα σεξουαλικής βίας στα χέρια των δεσμοφυλάκων», ανέφεραν οι γυναίκες του HDP. Μάλιστα, λόγω της σεξουαλικής βίας που υπέστη, η Γκεζέρ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Παρά τις καταγγελίες της, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια κατά των υπευθύνων

«Η Γκεζέρ υπέστη κακομεταχείριση στο ιατρείο. Δεν υπήρχε ιατρική περίθαλψη. Μετά από αυτά τα τραυματικά γεγονότα, η Γκεζέρ κλείστηκε σε ένα κελί απομόνωσης. Στις 7 Ιουνίου, προσπάθησε να βάλει φωτιά στο κελί τηςκαι έτσι πετάχτηκε ξανά στην απομόνωση για 24 ώρες. Σε συνομιλία με την οικογένειά της ανέφερε ότι της επιβλήθηκε ποινή απομόνωσης πέντε ημερών και ότι συνεχίζονται οι περαιτέρω πειθαρχικές διαδικασίες. Κάποιες από τις επιστολές της Γκεζέρ λογοκρίνονται και κάποιες επιστολές δεν προωθούνται καθόλου. Παρόλο που αυτές οι κατηγορίες και οι καταγγελίες είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα από το γραφείο του εισαγγελέα και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια κατά των υπευθύνων», κατέληγε η δήλωση των 22 βουλευτριών του HDP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ