Στις ΗΠΑ ξεπλένει τις μίζες από τους Τούρκους ο προδότης των Κούρδων, Μπαρζανί!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα τετράγωνα μακριά από τη θάλασσα, στην καρδιά της λαμπερής South Beach του Μαϊάμι, είναι ένα φαρμακείο που δεν μοιάζει με τα άλλα. Τουρίστες που αγοράζουν αντηλιακά και ψάθινα καπέλα από το φαρμακείο CVS στη λεωφόρο Ουάσιγκτον χρηματοδοτούν έναν προδότη του Κουρδικού λαού. Την οικογένειά Μπαρζανί!

Η αποκάλυψη είναι του Κορυφαίου αμερικανού ερευνητή, ZACK KOPPLIN

Το κτήριο από γυαλί που στεγάζει το τεράστιο φαρμακείο αξίζει 18,3 εκατομμύρια δολάρια και, λόγω των ευνοϊκών όρων ενοικίου που διαπραγματεύονται με την CVS, θα πρέπει να αποφέρει σημαντικό κέρδος για τον ιδιοκτήτη του. Το 2019, με βάση τα αρχεία ιδιοκτησίας του Μαϊάμι, ο τοπικός Τύπος «πίστωσε» την αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου σε μια εταιρεία ακινήτων με έδρα τη Βιρτζίνια, την KLNB. Αλλά η εμπλοκή της συγκεκριμένης εταιρείας της Βιρτζίνια στο μητρώο ακινήτων ήταν εικονική. «Η KLNB δεν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτού του ακινήτου και δεν είχε καμία ανάμειξη στη συναλλαγή», δήλωσε ευθέως εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η πραγματική αγορά έγινε από μια ανώνυμη εταιρεία «βιτρίνα» με έδρα στο Delaware. Θαμμένο σε έγγραφα σύστασης για το υποκατάστημα αυτής της εταιρείας Delaware, στη Φλόριντα είναι το όνομα του πραγματικού ιδιοκτήτη του κτιρίου: Masrour Barzani (φωτό), ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν! Για τον οποίον έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές τον προδοτικό ρόλο του απέναντι στο σύνολο του κουρδικού λαού. Καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η οικογένεια Μπαρζανί εξελέγη πριν από 10 χρόνια περίπου ως κυβέρνηση στο ιρακινό Κουρδιστάν, με βρώμικο τουρκικό χρήμα.

Η σημαντική περιοχή στο βόρειο Ιράκ, το Κουρδιστάν, κατάντησε μια κληρονομική μοναρχία και κυριαρχείται από την οικογένεια Μπαρζανί για δεκαετίες. Ο Κούρδος πρωθυπουργός έχει καταχραστεί την εξουσία του για να επιτεθεί, να βασανίσει και να σκοτώσει τους επικριτές του, σε αγαστή συνεργασία με το Τουρκικό κράτος. Ενώ προηγουμένως, όταν υπηρέτησε ως αρχηγός των μυστικών πληροφοριών, ο Μπαρζανί είχε συλλάβει έναν Κούρδο φοιτητή, τον Ζαρντάστ Οσμάν, και έδωσε εντολή να βασανιστεί και να δολοφονηθεί επειδή δημοσίευσε ένα σατιρικό ποίημα για μια από τις αδερφές του πρωθυπουργού.

Ο Κούρδος πρωθυπουργός λόγω του υποτιμημένου ρόλου της Αμερικής ως παράγοντα ενεργοποίησης του εταιρικού απορρήτου, που οδηγεί σε εκτεταμένο ξέπλυμα Βρώμικου χρήματος, βρήκε ευκαιρία και μετέφερε τις ματωμένες μίζες από την Τουρκία και το λαθρεμπόριο, ιδρύοντας επιχειρήσεις – βιτρίνες μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Κανείς δεν γνωρίζει την έκταση του παράνομου πλούτου που κρύβεται μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νόμοι περί εταιρικού απορρήτου, που διατηρούνται από πολιτείες όπως το Ντέλαγουερ, αποτελούν πρώτης τάξεως πλυντήριο. Αλλά η ανίχνευση των επενδύσεων της οικογένειας Barzani, όπως αυτό το φαρμακείο του Μαϊάμι, εξηγεί γιατί η Αμερική έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για βρώμικο χρήμα.

Μέσω της προδοσίας του κουρδικού λαού, του λαθρεμπορίου πετρελαίου και του τουρκικού βρώμικου χρήματος, οι Barzanis έχουν συγκεντρώσει τεράστια ποσά πλούτου. Για παράδειγμα, μια επένδυση σε ακίνητα στο Κουρδιστάν, που ανήκει σε μια εταιρεία που συνδέεται κρυφά με έναν από τους αδελφούς του πρωθυπουργού, έχει αποτιμηθεί σε 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια  Όπως και άλλοι τύραννοι, οι Barzanis στράφηκαν σε οφσόρ εταιρείες, όπως αυτές που εκτέθηκαν από τα Panama Papers και την Pandora Papers, για να κρύψουν τα χρήματά τους.

Οι φορολογικοί παράδεισοι  είναι δικαιοδοσίες που δεν απαιτούν την δημόσια αποκάλυψη των ονομάτων των ιδιοκτητών και των μετόχων των εταιρειών που στεγάζονται εντός των συνόρων τους. Αυτό επιτρέπει κάθε είδους οικονομικά εγκλήματα, από τη φοροδιαφυγή μέχρι το ξέπλυμα χρήματος και τη διευκόλυνση της δωροδοκίας. Όμως, σε αντίθεση με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, του οποίου οι μυστικές εταιρείες αποκαλύφθηκαν σε προηγούμενες διαρροές οφσόρ, τα περιουσιακά στοιχεία και οι επιχειρηματικές συμφωνίες των Barzani δεν αποκαλύφθηκαν στα Panama ή στα Pandora Papers.

CBA469AD A7A9 4AD8 8B36 E253C3F0019A
Ο προδότης των Κούρδων, πατερας Μπαρζανί, αγκαλιά με τον Ερντογάν

Εντοπίστηκαν μόνο σε μια μεγάλη διαρροή, μιας βάσης δεδομένων με αρχεία ιδιοκτησίας του Ντουμπάι, που αποκτήθηκε από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών, η οποία περιέχει λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία του Μπαρζανί στο πανάκριβο συγκρότημα Μπουρτζ Χαλίφα και ένα από τα τεχνητά νησιά της πόλης, Palm Jumeirah, μαζί με τις διασυνδέσεις της οικογένειας με εταιρείες και λογαριασμούς σε τραπεζες  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντί για τις παραλίες των νησιών Κέιμαν, οι Μπαρζανί επέλεξαν ένα κτίριο γραφείων στο Ντέλαγουερ που ανήκει στην CT Corporation, ένα αμερικανικό υποκατάστημα μιας ολλανδικής εταιρείας, της Wolters Kluwer, που ειδικεύεται στη δημιουργία ανώνυμων εταιρειών.

Αν και λιγότερο δαιμονοποιημένο, το καθεστώς εταιρικού απορρήτου της Αμερικής είναι σχεδόν ισοδύναμο με αυτό που προσφέρει οποιοδήποτε νησί της Καραϊβικής. Σε πολλές πολιτείες, αντί να αποκαλύπτουν την πραγματική ιδιοκτησία, οι πλούσιοι φοροφυγάδες  μπορούν να προσλάβουν διαχειριστές και εκπροσώπους για να βάλουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους σε εταιρικά έγγραφα, ή δεν απαιτείται να παρέχουν καθόλου πληροφορίες ιδιοκτησίας. Ένα δίκτυο λογιστών, δικηγορικών γραφείων και συμβούλων, όπως ο Wolters Kluwer, θα δημιουργήσει και θα διαχειριστεί αυτές τις μυστικές εταιρείες για όποιον έχει τα λεφτά για να τους πληρώσει.

Οι Barzanis έχουν αμύθητη κρυμμένη περιουσία, η οποία περιλαμβάνει επίσης επαύλεις στην Καλιφόρνια και τη Βιρτζίνια, καθώς τώρα έχουν πιαστεί να κρύβουν χρήματα στην Αμερική σε τέσσερις (τουλάχιστον) περιπτώσεις. Συλλογικά, η οικογένεια έχει πληρώσει πάνω από 75 εκατομμύρια δολάρια μόνο για αυτά τα τέσσερα ακίνητα. Αυτές οι επενδύσεις πιθανότατα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του μυστικού πλούτου της διεφθαρμένης και προδοτικής οικογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία από αυτές τις ιδιοκτησίες δεν ανακαλύφθηκε μέσω διαρροής τύπου Panama Papers. Αντίθετα, και τα τέσσερα ακίνητα, τα οποία είχαν πληρεξούσιους ιδιοκτήτες και ακριβά δικηγορικά γραφεία για να τα προστατεύσουν, αποκαλύφθηκαν μόνο επειδή οι διαχειριστές τους έκαναν κάποια «ασήμαντα» λάθη.

Η ανακάλυψη των επενδύσεων της οικογένειας Barzani εξηγεί γιατί η Αμερική έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για βρώμικα χρήματα.

Στην περίπτωση του CVS, ήταν μια δικηγορική εταιρεία με έδρα την Πενσυλβάνια, η Cozen O’Connor, που φαίνεται να έχει αποκαλύψει τον δικό της μυστικό πελάτη. Πάνω από δύο μήνες, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2018, η δικηγορική εταιρεία άνοιξε τρεις εταιρείες στη Φλόριντα και μια εταιρεία στο Ντέλαγουερ που χρησιμοποίησαν όλες τη διεύθυνση της λεωφόρου Ουάσιγκτον, του συγκεκριμένου δηλαδή φαρμακείου. Τα έγγραφα για τις εταιρείες της Φλόριντα περιελάμβαναν το όνομα και την υπογραφή του Κούρδου πρωθυπουργού, μαζί με την υπογραφή ενός από τα άλλα αδέρφια του, του Muksi Barzani.

Αυτά τα ονόματα δεν επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν και, λίγο μετά την αγορά του φαρμακείου, η δικηγορική εταιρεία τα αφαίρεσε από τις εταιρείες. Οι Barzanis αντικαταστάθηκαν με έναν από τους δικηγόρους της εταιρείας Cozen O’Connor, τον Matthew Weinstein. Δεν ήταν η τέλεια λύση, αλλά αυτή η νομική «ντρίπλα» ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική. Έτσι, δεν θα βρούμε τα ονόματα τους στις δημοφιλείς βάσεις δεδομένων εταιρικών ερευνών και ήταν αρκετή για να ξεγελάσουν τους τοπικούς δημοσιογράφους.

Η περίπτωση Μπαρζανί –  CVS αποκαλύπτει επίσης πόσο μακριά θα φτάσουν οι εταιρικοί δικηγόροι για να υπερασπιστούν τους πλούσιους διεφθαρμένους πελάτες τους. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, ο «μπροστινός» δικηγόρος Γουάινστιν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι Μπαρζανί ήταν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου ή ότι ήταν πελάτες του γραφείου «Κόζεν Ο’Κόνορ». Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι τα εταιρικά έγγραφα που κατείχε η αρμόδια υπηρεσία της πολιτείας της Φλόριντα ήταν …λανθασμένα! (Αργότερα, απαντώντας σε επακόλουθες ερωτήσεις, ο Weinstein αρνήθηκε ότι είπε οτιδήποτε από τα πράγματα που είχε πει προηγουμένως. «Αν επιλέξετε να γράψετε ένα άρθρο για την οικογένεια Μπαρζανί, η παράθεση της απάντησής μου σε εσάς πρέπει να είναι «Ο κύριος Γουάινστιν δεν  σχολίασε αυτά τα θέματα», όπως απαίτησε σε email που έστειλε στον ερευνητή Zack Kopplin, που αποκάλυψε το σκανδαλο..

Ο βασικός ισχυρισμός του «Μπροστινού» δικηγόρου Γουάινστιν, ότι τα αρχεία της πολιτείας  της Φλόριντα ήταν λανθασμένα, είναι πραγματικά εξωφρενικός! Τα ονόματα του Κούρδου πρωθυπουργού και των συγγενών του δεν καταλήγουν απλώς τυχαία σε όλα τα έγγραφα σύστασης πολλών εταιρειών της Φλόριντα χωρίς λόγο. «Το όνομα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του εταιρικού μητρώου», είπε ο Robert Appleton, πρώην ανώτερος εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτά τα έγγραφα προετοιμάστηκαν από το δικηγορικό γραφείο Cozen O’Connor και πολλά υπογράφηκαν από τον Weinstein προσωπικά. Η υποβολή παραποιημένων εγγράφων στον εταιρικό γραμματέα της Φλόριντα είναι κακούργημα, αλλά αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που ο Γουάινστιν ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει το δικηγορικό του γραφείο, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποκρύψει την ταυτότητα των πελατών του. Παραδέχτηκε λοιπόν την διάπραξη κακουργήματος ο μπροστινός δικηγόρος τον Μπαρζανί, μόνο και μόνο για να καλύψει την ταυτότητα των διεφθαρμένων πελατών του!

Προφανώς, οι Barzanis δεν ανέχονται λάθη, αλλά ήταν ένα παρόμοιο λάθος που αποκάλυψε την έπαυλή τους στη Βιρτζίνια. Αγοράστηκε το 2010, από μια ανώνυμη εταιρεία της Βιρτζίνια που συνέταξε μια τοπική δικηγορική εταιρεία. Για χρόνια, οι ακτιβιστές – ερευνητές του Κουρδιστάν υπέθεταν ότι το ακίνητο ανήκε στον Μασρούρ Μπαρζανί, αλλά αποδεικτικά στοιχεία δεν προέκυψαν έως ότου κάποια γραμματέας του δικηγορικού γραφείου, προφανώς  κατά λάθος έδωσε εντολή να ακυρωθεί η εγγραφή για την εταιρεία της Βιρτζίνια. Τα έγγραφα αποκατάστασής της εταορείας, υπεγράφησαν από τον πρόεδρο του Ster Group, ενός κουρδικού όμιλου επενδυτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιεύονται από το WikiLeaks, η Ster Group ανήκει σε μέλη της οικογένειας Μπαρζανί!

Η συμφωνία του Miami CVS δεν θα είχε οδηγήσει στην οικογένεια Μπαρζανί εάν δεν υπήρχε ένα λάθος από μια δικηγορική εταιρεία της Πενσυλβάνια! 

Οι Μπαρζανί δεν χρησιμοποιούν απλώς το αμερικανικό εταιρικό απόρρητο για να κρύψουν το χρήμα τους. Το εκμεταλλεύονται ακόμη και για να εξαπατήσουν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Και οι δύο επαύλεις τους στην Καλιφόρνια συνδέονταν με μια συνωμοσία για εξαπάτηση του Πενταγώνου. Αγορασμένες το 2018, από ανώνυμες εταιρείες του Ντέλαγουερ και της Βιρτζίνια, μέσω εκπροσώπων μιας άλλης μικρής δικηγορικής εταιρείας της Βιρτζίνια, αυτές οι επαύλεις ήταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές ακινήτων στην ιστορία του Μπέβερλι Χιλς. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε μόνο όταν η εταιρεία ακινήτων του Variety ανακάλυψε το όνομα ενός υπαλλήλου της οικογένειας Barzani, του Haval Dosky, σε έγγραφα που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Ο Dosky ήταν μεσάζων σε ένα σχέδιο όπου οι αγορές καυσίμων για την προμήθεια αμερικανικών βάσεων στο Κουρδιστάν κατευθύνονταν στους προτιμώμενους στρατιωτικούς εργολάβους των Barzanis, οι οποίοι χρέωναν το Πεντάγωνο σημαντικά πάνω από τις τιμές της αγοράς. Είναι πολύ πιθανό τα έσοδα από αυτές τις συμφωνίες να ήταν αυτά που χρηματοδότησε αυτές τις επαύλεις. Δηλαδή εκτός τις μίζες από την Τουρκία, η Μπαρδάνη εξαπατούσαν ακόμα και τον αμερικανικό στρατό για να βγάζουν κέρδη από τις πωλήσεις  πετρελαίου.

Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: Πόσες κρυμμένες ιδιοκτησίες έχουν οι Μπαρζανί και άλλοι διεφθαρμένοι, μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες; Οι εταιρικοί δικηγόροι μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που όπως είχαμε αποκαλύψει η προσφυγική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας αφορά στην συντριπτική της πλειοψηφία κουρδικές οικογένειες οι οποίες φεύγουν διωγμένες από την τουρκική θηριωδία και την διαφθορά των Μπαρζανί, είναι αδιανόητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίζουν να καλύπτουν το διεφθαρμένο και δολοφονικό καθεστώς του ιρακινού Κουρδιστάν, μόνο και μόνο επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ