Η Τουρκία συλλαμβάνει YouTubers που μιλούν στο κοινό για τα οικονομικά δεινά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές συνέλαβαν τρεις ανεξάρτητους δημοσιογράφους που εξιστορούσαν τη δημόσια απογοήτευση για μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση

Σύμφωνα με το The Independent

Η Τουρκία έχει πατάξει αρκετούς ανεξάρτητους δημοσιογράφους του YouTube , των οποίων οι συνεντεύξεις με απλούς ανθρώπους στους δρόμους, έχουν δώσει φωνή στην οικονομική απογοήτευση της χώρας καθώς το νόμισμά της συνεχίζει μια άνευ προηγουμένου πτωτική πορεία.

Σε αρκετές επιδρομές πριν τα ξημερώματα της Κυριακής που καλύφθηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης , οι αρχές συνέλαβαν τρεις δημοσιογράφους που είχαν κερδίσει ακόλουθους στο Διαδίκτυο αναρτώντας τις λεγόμενες συνεντεύξεις «άνθρωπος στο δρόμο», με Τούρκους που παραπονιούνται για τον αντίκτυπο των οικονομικών δεινών στη ζωή τους.

Τέτοιες φωνές απουσιάζουν ως επί το πλείστον στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος ή από υποστηρικτές του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν .

«Είμαστε δημοσιογράφοι που προσπαθούμε να κάνουμε τις φωνές των ανθρώπων στους δρόμους να ακουστούν στα παλάτια», έγραψε σε tweet ο Μεχμέτ Ογιουντσού, ένας από τους τρεις δημοσιογράφους. «Καθημερινά προσπαθούν να μας εκφοβίσουν με βίαιους προβοκάτορες, κρατήσεις και συλλήψεις, αλλά δεν έχουμε κάνει ούτε βήμα πίσω».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, όλοι οι δημοσιογράφοι -με έδρα στη νότια επαρχία της Αττάλειας- αφέθηκαν ελεύθεροι από την κράτηση, αλλά δόθηκε εντολή να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, εμποδίζοντάς τους ουσιαστικά από περαιτέρω ρεπορτάζ.

Οι συλλήψεις διατάχθηκαν μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από τον Mucahit Birinci, κορυφαίο βουλευτή στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις. Έγιναν μια ημέρα αφότου ο Ερντογάν προειδοποίησε σε ομιλία του ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν «η κύρια απειλή για τη δημοκρατία».

«Με τον πολλαπλασιασμό των καναλιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα ψέματα, τις κατασκευασμένες ειδήσεις, βλέπουμε ότι η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται γρήγορα», φέρεται να είπε σε ομιλία του το Σάββατο. «Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σκοτεινιάζονται λόγω τέτοιων ειδήσεων που διαδίδονται από αυτά τα κανάλια όπου δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου».

Το τουρκικό κοινοβούλιο, υπό τον έλεγχο του συνασπισμού του κ. Ερντογάν, φέρεται να εκπονεί νόμο για την περαιτέρω ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, μια κίνηση που ανησύχησε τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου που ανησυχούν ότι, τυχόν νόμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης στη φυλακή.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται υπό πίεση εδώ και αρκετά χρόνια. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επίμονη ανεργία έχουν αφανίσει τις αποταμιεύσεις και την αγοραστική δύναμη των Τούρκων. Όμως οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Η πίεση του Ερντογάν να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, μέρος μιας δεκαετίας εχθρότητας κατά της τοκογλυφίας που έχει τις ρίζες του στις ευσεβείς μουσουλμανικές πεποιθήσεις του, έχει καταστρέψει σοβαρά τη λίρα. Υποχώρησε τη Δευτέρα στο ιστορικό χαμηλό των περίπου 14 λιρών προς ένα δολάριο ΗΠΑ, μια επιδείνωση περίπου 40 τοις εκατό σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ