Δανία: Στην φυλακή η υπουργός που ισχυρίζεται πως προστάτευσε ανήλικες προσφυγοπούλες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« Δεν μετανιώνω, θα μετάνιωνα εάν άφηνα αυτά τα κορίτσια απροστάτευτά!»

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας κρίθηκε ένοχη για «παράνομο χωρισμό νεαρών ζευγαριών» που αιτούνταν άσυλο σε μια ιστορική δίκη, που όμως έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις.

Οι δικαστές έκριναν ότι η απόφαση της τ. Υπουργού μετανάστευσης και ασύλου της Δανίας Inger Stoejberg το 2016 να χωρίσουν ζευγάρια ήταν παράνομη και την φυλάκισαν για 60 ημέρες.

Η κ. Stoejberg εμφανίστηκε έκπληκτη από την ετυμηγορία, καθώς η πολιτική της είχε σχεδιαστεί για να καταπολεμήσει τους γάμους παιδιών.

Η υπόθεση ήταν η πρώτη δίκη παραπομπής υπουργού στης Δανία εδώ και τρεις δεκαετίες και μόλις η έκτη στην ιστορία της.

«Δεν είμαι μόνο εγώ που έχασα, αλλά έχουν χάσει και οι ηθικές αξίες», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι δέχεται την τιμωρία της, αλλά δεν μετανιώνει.

Μεταξύ 2015 και 2019, η κ. Stoejberg υπηρέτησε ως υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που υποστηριζόταν από το δεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ακολούθησε σκληρή στάση για τη μετανάστευση και εισήγαγε δεκάδες περιορισμούς. Μεταξύ αυτών ήταν μια διαταγή τον Φεβρουάριο του 2016 σύμφωνα με την οποία οι έγγαμοι πρόσφυγες με συζύγους κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να φιλοξενούνται με τη σύζυγό τους.

Η κ. Stoejberg διέταξε τον χωρισμό 23 παντρεμένων ζευγαριών πριν καταργηθεί η συγκεκριμένη πολιτική λίγους μήνες αργότερα.

Ανάμεσά τους ήταν ένα νεαρό ζευγάρι από τη Συρία, η Ριμάζ Αλκαγιάλ, τότε 17 ετών και ο σύζυγός της Αλνούρ Αλουάν, 26 ​​ετών, που ενώθηκαν ξανά μετά από καταγγελία. Είχαν αναγκαστεί να ζήσουν χωριστά για τέσσερις μήνες, παρόλο που η κοπέλα ήταν έγκυος.

Έξω από το δικαστήριο, οι εισαγγελείς δήλωσαν ικανοποιημένοι με την «ιστορική» ετυμηγορία, ενώ οι δικηγόροι της κ. Stoejberg είπαν ότι ήταν αδικαιολόγητη και σκληρή.

Στην ετυμηγορία δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση και η ποινή φυλάκισης είναι άνευ περιοριστικών όρων, που σημαίνει ότι πρέπει να εκτιστεί.

Οι υποστηρικτές της κας Stoejberg πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο

Η κ. Stoejberg παραιτήθηκε από αναπληρώτρια αρχηγός του συντηρητικού-φιλελεύθερου κόμματος Venstre τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού οι βουλευτές του ψήφισαν υπέρ της παραπομπής της.

Αυτή τη στιγμή είναι ανεξάρτητη βουλευτής, αλλά μπορεί να χάσει την έδρα της σε ψηφοφορία για τη διαγραφή της από το κοινοβούλιο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2016, όταν ένα ζευγάρι Σύριων κατήγγειλε ότι είχε τοποθετηθεί σε ξεχωριστά κέντρα ασύλου στη Δανία.

Οι έρευνες μιας ειδικής επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χωρισμός τους και άλλοι αντίστοιχοι που διέταξε η κ. Stoejberg ήταν παράνομοι.

Σύμφωνα με τη δανική νομοθεσία και τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε περίπτωση πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά. Αυτή η απαίτηση είχε αγνοηθεί και ως εκ τούτου παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις έρευνες.

Η κ. Stoejberg είναι γνωστή για τη σκληρή της στάση απέναντι στη μετανάστευση

Στη συνέχεια, δύο ανεξάρτητοι δικηγόροι διαπίστωσαν ότι υπήρχαν λόγοι για παραπομπή και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κόμματος της κας Stoejberg.

Οι 26 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δανίας συνήλθαν για να αποφασίσουν εάν η κ. Stoejberg παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έναν νόμο περί λογοδοσίας των υπουργών.

Τη Δευτέρα, 25 από αυτούς τους δικαστές ψήφισαν υπέρ της καταδίκης της για τις κατηγορίες.

Μια αμφιλεγόμενη ετυμηγορία

Η ετυμηγορία κατά της πρώην υπουργού έχει διχάσει τις απόψεις και έχει προκαλέσει σοκ στο πολιτικό κατεστημένο της Δανίας.

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, Peter Skaarup, δήλωσε ότι θεωρεί την ετυμηγορία ακατανόητη και υποστήριξε την πολιτική διαχωρισμού της κυρίας Stoejberg.

Όμως η Ρόζα Λουντ, βουλευτής του αριστερού κόμματος Unity List, χαιρέτισε την απόφαση και είπε ότι έπρεπε να υπάρξουν συνέπειες για τους υπουργούς που δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο.

Οι επικριτές της συγκεκριμένης απόφασης πάντως, κάνουν λόγο για σαφέστατη έκθεση σε κίνδυνο των ανήλικων κοριτσιών, τα οποία εκβιάζονται ή έχουν παντρευτεί διά της βίας ενηλίκους, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να παίρνουν άσυλο εύκολα. Τα ίδια κορίτσια συχνά καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τους υποτιθέμενους συζύγους τους.

Εάν σε μία περίπτωση την εντολή της υπουργού αποδείχτηκε λάθος, αυτό δε σημαίνει ότι ως πολιτική ήταν στο σύνολο της εσφαλμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ