Βυθίζεται στο χάος η Λιβύη: Παραστρατιωτικοί κατέλαβαν το κυβερνητικό κτήριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου, ένοπλοι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και περικύκλωσαν τα κτήρια της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας, όπως αναφέρει το Sky News Arabia.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε η λιβυκή εφημερίδα «Al-Marsad», οι ένοπλοι περικύκλωσαν το αρχηγείο του πρωθυπουργού από έξω και ένα άλλο βίντεο παρακολουθούσε τις κινήσεις ένοπλων ομάδων σε διάφορες περιοχές της Τρίπολης.

Προηγήθηκε νωρίς την Τετάρτη,  η απόφαση του προεδρικού συμβουλίου για την απόλυση του  Αμπντέλ Μπασέτ Μαρουάν και την ανάθεση του Αμπντέλ Καντέρ Χαλίφα στη θέση του διοικητή της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Τρίπολης.

Σύμφωνα με λιβυκές πηγές, οι πόλεις της δυτικής περιοχής σημειώνουν κατάσταση συναγερμού ανάμεσα σε αρκετούς ένοπλους σχηματισμούς, μετά την πολιορκία του αρχηγείου του πρωθυπουργού.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Λιβύη ετοιμάζεται να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, η παραστρατιωτική ομάδα  «Ταξιαρχία αλ Σαμούντ»  τα μέλη της οποίας δρουν στην πρωτεύουσα δεσμεύτηκαν ότι «δεν θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη Λιβύη» και είπαν ότι «θα κλείσουν όλα τα κρατικά ιδρύματα στην Τρίπολη».

Ωστόσο, αυξάνονται οι εκκλήσεις για αναβολή των εκλογών, εν μέσω φόβων για μεγάλες διαιρέσεις μεταξύ ένοπλων φατριών που αναμένεται να ηττηθούν από τους αντιπάλους τους.

Σχεδόν 100 άτομα ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους, αλλά η εκλογική επιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τελική λίστα των υποψηφίων, η οποία έπρεπε να ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα, λόγω νομικών διαφορών.

Επιπλέον, αμφισβητούνται οι κανόνες που διέπουν τις εκλογές, με πολιτικούς στη δυτική Λιβύη να κατηγορούν το ανατολικό κοινοβούλιο ότι τις πέρασε χωρίς διαβουλεύσεις.

Θυμίζουμε, τον Μάρτιο στη Λιβύη , εγκρίθηκε η σύνθεση της νέας ενιαίας κυβέρνησης , η εντολή της οποίας επρόκειτο να ισχύει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους – πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της χώρας.

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1471259225913540613?s=20

https://twitter.com/clicksendromu/status/1471267972996079621?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1471267972996079621%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fkorrespondent.net%2Fworld%2F4428035-v-lyvyy-voennye-zakhvatyly-zdanye-pravytelstva-smy

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Λιβύης ζήτησε νωρίτερα την αναβολή των προεδρικών εκλογών έως το 2023 λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής τους υπό τις παρούσες συνθήκες. Το εμπόδιο ήταν το άρθρο του εκλογικού νόμου, που δίνει το δικαίωμα υποψηφιότητας σε στρατιωτικούς. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την προώθηση του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει ήδη παραιτηθεί προσωρινά από διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ