Ναυάγιο ιστιοφόρου με μετανάστες στην Πάρο – Τουλάχιστον 16 νεκροί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Παρασκευής, όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 παράνομους μετανάστες βυθίστηκε βορειοδυτικά της Πάρου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι νεκροί είναι 12 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα βρέφος.

Το λιμενικό σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες) και όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Πάρο, ενώ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται.

Πρόκειται για ακόμη ένα θλιβερό περιστατικό σε μια ιδιαίτερα έντονη από πλευράς ναυαγίων εβδομάδα. Την Τετάρτη τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν, όταν σκάφος που μετέφερε τουλάχιστον 15 παράτυπους μετανάστες βυθίστηκε ανοικτά της Φολεγάνδρου.

Την Πέμπτη, άλλο ιστιοφόρο προσάραξε κοντά στη βραχονησίδα Πρασονήσι βόρεια των Αντικυθήρων, με αποτέλεσμα έντεκα από τους επιβαίνοντες του σκάφους να πεθάνουν, ενώ 90 διασώθηκαν.

Την ίδια ημέρα ιστιοφόρο προσάραξε στον όρμο Γυαλιά του δήμου Ανατολικής Μάνης. Στο σκάφος επέβαιναν 92 παράτυποι μετανάστες, ενώ τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν ως φερόμενοι διακινητές. Ευτυχώς στο περιστατικό αυτό δεν καταγράφηκαν θάνατοι.

Σε όλα τα παραπάνω περιστατικά, τα σκάφη είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία. «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ