Καλύτεροι μισθοί, αλλά για ποιους;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Με το που έκλεισε ο Νοέμβριος με το τρομακτικό αριθμό των 2.200 νεκρών και τις προβλέψεις ότι θα φτάσουμε συνολικά τα 20.000 θύματα μέχρι το τέλος του 2021, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τον νεοφιλελεύθερο κανιβαλισμό κατά των πολιτών, που θεωρεί ότι δεν ανήκουν στο 0,4% της άριστης κοινωνικής τάξης που αυτοχαρακτηρίζονται ως “νόμιμοι ιδιοκτήτες” της Ελλάδας.

Ετσι διαβάσαμε ότι η επειδή προέκυψε “ανάγκη συγκράτησης της δημόσιας δαπάνης”, από την γνωστή κατασπατάληση των Κρατικών Ταμείων, τις απευθείας αναθέσεις των Υπουργείων, των εξωφρενικών προμυθείων, όπως του νέου υπερπολυτελούς πρωθυπουργικού Τζετ, με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυκλοφορεί, έρχεται ρύθμιση που προβλέπει την παροχή περίθαλψης στους ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας, αν και τα φάρμακά τους θα μπορούν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

eat the rich 1

Δηλαδή τον έκλυτο πολιτικό τρόπο που κυβερνάει την χώρα το επιτελικό Κράτος, θα πρέπει να τον πληρώσουν σφίγγοντας το ζωνάρι, οι πιο αδύναμοι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί ακόμα μία κοινωνική παροχή του ΣΥΡΙΖΑ, σταματά την συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους και στέλνει κόσμο να συνωστιστεί στα μπλοκαρισμένα από τον κορωνοιο νοσοκομεία, όπου πιθανώς να κολλήσει covid, αν βέβαια καταφέρει να κλείσει ραντεβού στους επόμενους μήνες, ή να πεθάνει στο ενδιάμεσο. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπέρνει αυτό που θα θερίσει στο μέλλον. Από την μια πλευρά για το 90% των πολιτών έχει οργανώσει την κόλαση του Δάντη και από την άλλη πλευρά, το χρήμα ρέει σαν να μην υπάρχει αύριο.

neoliberal policies destroy human potential and devastate education 1440 1

Παρά την επικοινωνιακή ομερτά που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, επίσης χαρακτηριστικό απολυταρχικών καθεστώτων τύπου Ερντογάν ή Όρμπαν, η καθημερινότητα είναι σαν να βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ, αλλά στην πραγματικότητα να είναι το τρένο που έρχεται μετωπικά απέναντί σου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στο ρεύμα, αλλά μόνο στους οικιακούς λογαριασμούς, ως οι ίδιοι πολίτες που έχουν ένα μικρό μαγαζάκι να μπορούν να πληρώσουν τον τριπλάσιο λογαριασμό, αλλά την ίδια ώρα τα γαλάζια παιδιά σε όλο το Κράτος μοιράζονται μπόνους και απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων. Το υπουργείο Εργασίας, επίσης αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι θα φέρει και 10 – 20 γαλάζια παιδιά στον ΕΦΚΑ με μισθούς πολλαπλάσιους των δημοσιών υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που κόβει ευρώ – ευρώ τα αναδρομικά γιατί το Ταμείο έχει φαλιρίσει μέσα σε μόλις 2 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να πάρει με τα ίδια χρήματα 1.500 ανέργους ώστε να διεκπεραιώνουν εκκρεμείς συντάξεις άμεσα, και το καλύτερο, έδωσε 12 εκατομμύρια ευρώ για τηλεφωνικό κέντρο. Πόσες συντάξεις να είναι τα 12 εκατομμύρια άραγε;

Ο φιλόσοφος Χάμπερμας με τον όρο «δημοκρατικό κράτος δικαίου» προσδιορίζει πως προϋπόθεση του κράτους δικαίου είναι μια ισχυρή δημοκρατία που συγκρούεται με τα συμφέροντα, ώστε να αποτελέσει την μαγιά της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αυταπόδεικτο ότι μια δικτατορία δεν μπορεί να σχηματίσει ένα κράτος δικαίου γιατί εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία με την σειρά τους την βοηθούν να διατηρηθεί στην εξουσία και φυσικά με την ανοχή μιας όχι και τόσο “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης, αλλά ενός παραδικαστικού συστήματος που θα καλύπτει με διάφορες νομιμοφανείς αποφάσεις το σαθρό οικοδόμημα.

pliris upotagi stous daneistes 1440 400

Για τον Habermas το κράτος-πρόνοιας έχει ως στόχο την αντιστάθμιση των οικονομικών ανισοτήτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν με την πολιτική της, καταργώντας ταυτόχρονα το κράτος – πρόνοιας και εκτοξεύοντας τις κοινωνικές ανισότητες, λειτουργεί De facto ως δικτατορία, όπως περιγράφεται παραπάνω, παρά του έχει λάβει δημοκρατικά την λαϊκή ετυμηγορία και τηρεί όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Έτσι βλέπουμε να απαντάει στις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις, είτε με ασύμμετρα δυσανάλογη καταστολή, όπως είδαμε εναντίων των πυροσβεστών (5/11/21) ή των καθηγητών έξω από το Υπουργείο Παιδείας (9/10/20) ή με παιδιάστικα επιχειρήματα, όπως πχ αντί απάντησης στις κατά καιρούς εμπεριστατωμένες, με ντοκουμέντα, καταγγελίες Πολάκη για οικονομικές ατασθαλίες,  λένε ότι είναι αψύς ο τρόπος του (Λουδοβίκοι γαρ) ή με  αντιεπιστημονικές απόψεις ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτός ΜΕΘ παθαίνουν οι ασθενείς, που απάντησε ο Πρωθυπουργός όταν στριμώχτηκε από την αντιπολίτευση στην Βουλή.

Δεν είναι ότι δεν ξέρουν τι κάνουν. Γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν. Κάνουν αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, όπως έγινε με το Χρηματιστήριο, το Αθήνα 2004, τα εξοπλιστικά, τα υπερκοστολογημένα έργα. Και επειδή το γνωρίζουν, στις οιμωγές των πολιτών ότι με 0,50 cent αύξηση κι αυτή από το 2022 δεν μπορεί να ζήσει κάποιος, απαντάνε ότι είναι χυδαίο το σύνθημα που έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί η επικοινωνία να κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν κερδίζει την πείνα που έρχεται.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην KONTRA NEWS της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ