Vzglyad: “Η Τουρκία ωθείται σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποδείχθηκε με ποιανού τα χέρια σκοπεύει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει την «επιθετικότητα της Ρωσίας» σε περίπτωση υποθετικής στρατιωτικής σύγκρουσης.

E8B95869 E067 475D BCB2 3A87666C8065

Μιλάμε για πιθανή συμμετοχή του τουρκικού στρατού – τουλάχιστον αυτό λένε κάποιες πηγές. Γιατί αναφέρεται συγκεκριμένα η Τουρκία σε αυτό το πλαίσιο – και γιατί αυτό θέτει την Άγκυρα σε εξαιρετικά άβολη θέση;

Η έγκυρη τουρκική έκδοση του Haberturk ανέφερε την επιλογή  της μεταφοράς ειδικής στρατιωτικής μονάδας 35-40 χιλιάδων με βάση τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επέμβασης του μπλοκ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εφημερίδες στις Βρυξέλλες θεωρούν την Υψηλή Ετοιμότητα Joint Task Force (VJTF) ως την ηγετική δύναμη της ομάδας του ΝΑΤΟ.

Ο σχηματισμός, θυμίζουμε, εμφανίστηκε το 2014 με την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, και δημιουργήθηκε για να «περιορίσει» τη Μόσχα.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ διοικούν αυτή την ομάδα εναλλάξ – και τώρα το κέντρο διοίκησης  της VJTF βρίσκεται, ακριβώς, στην Τουρκία. Έτσι, αυτή η χώρα είναι που μπορεί να αποδειχθεί η έδρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση υποθετικής επιχείρησης της συμμαχίας για να «βοηθήσει» την Ουκρανία στο Ντονμπάς.

 

Ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία

«Εδώ προκύπτει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία επηρεάζει άμεσα την Τουρκία. Αυτές τις μέρες, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πνευματικά», προειδοποίησε ο αρθρογράφος της Haberturk,Τσετίνερ Τσετίν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία, λόγω των ενεργειών των εταίρων του ΝΑΤΟ, μπορεί να βρεθεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις με τη Μόσχα από ό,τι μετά την καταστροφή του ρωσικού αεροπλάνου το 2015.

Υπάρχει πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να διαβουλεύονται με την Άγκυρα για το ουκρανικό ζήτημα, καθώς η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ,  σημείωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Απάντησε λοιπόν στην ερώτηση για την αξιολόγηση του ρόλου της Τουρκίας στην επίλυση των δυσκολιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο πριν από αυτό, ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και Ρωσίας και ΝΑΤΟ, είχε πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, έδειξε ότι η Άγκυρα δεν μπορούσε να σταθεί στην άκρη.

Επιπλέον, νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θα αγνοήσουμε τις αρχές μας και τις στενές μας σχέσεις με την Ουκρανία μόνο και μόνο επειδή έχουμε εκτεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε επίσης για την επιθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει πιο ενεργά στο ουκρανικό ζήτημα.

«Η Μόσχα δεν απειλεί αλλά διασφαλίζει τα σύνορά της»

AVvXsEhMo4EGLE2 YbZc2dnN7P1IbtsKO2wGxvMXu0XHxGe4h0 Ss2txYpVGImpOCyZFWRjnlTziUTaaL YSrZJF4IMXRGZ2aFyr5uWKs9W1dmdNV1KCRCenzaQJC0YCWinyAoSC7zvdTlEnopZ7VNKQay65PNE IGMvLLFUJyRTGIn3CROvD3Rho6Rl0tTh=w400 h201

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε  ερώτηση δημοσιογράφου του Skynews σχετικά με την «πιθανότητα επίθεσης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε  συνέντευξη Τύπου ,  είπε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν, σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες. Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, στα ρωσικά σύνορα, και ζήτησε να διασφαλιστεί η «άνευ όρων» ασφάλεια για τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει εμπλακεί στην αντιπαράθεση στην Ουκρανία ως προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού – πιο συγκεκριμένα, επιχειρησιακών-τακτικών επιθετικών drones, Bayraktar TB2.

Τα τουρκικά UAV, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη επιδειχθεί σε δράση – στις 26 Οκτωβρίου, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας οι οποίες  χρησιμοποίησαν το  “Bayraktar” εναντίον του οβιδοφόρου της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Ταυτόχρονα, το UAV εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση, πετώντας 15 χιλιόμετρα βαθιά στην περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις της ΛΔΔ.

Το ενδιαφέρον του Κιέβου για την απόκτηση τουρκικών μαχητών drones και την παραγωγή τους στο έδαφός του είναι προφανές και κατανοητό.

 Τα Bayraktar πιστεύεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2020).

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενεργώντας με την ενεργό στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη των Τούρκων συναδέλφων τους, χρησιμοποίησαν μαζικά και επιτυχώς το Bayraktar TB-2 εναντίον αρμενικών τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και πυροβολικού.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Οπλοστάσιο της Πατρίδας» Βίκτορ Μουρακόφσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ακολουθήσει το σενάριο του Καραμπάχ, όταν ο τουρκικός στρατός θα εκτελέσει συντονιστική λειτουργία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

 «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαρτάται από την πολιτική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας. Και ο τουρκικός στρατός θα είναι σε θέση να το εκπληρώσει», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Από καθαρά τεχνικής άποψης, η επανάληψη του σεναρίου του Καραμπάχ – οι ενέργειες του τοπικού στρατού με τη βοήθεια και τον έλεγχο των Τούρκων – στην Ουκρανία μπορεί να γίνει αρκετά δυνατή, συμφώνησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών  Κονσταντίν Σίφκοφ. Μιλάμε όμως για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο, τόνισε ο αναλυτής.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να καθίσει σε δύο καρέκλες

«Η Ουκρανία έχει αρκετούς δικούς της, καλά εκπαιδευμένους από αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, μαχητές, που δεν υπήρχαν τέτοιοι στο Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Σίβκοφ στην εφημερίδα Vzglyad.

«Οι Τούρκοι μπορεί να είναι καλοί ως χειριστές UAV, τίποτα περισσότερο». Ο ειδικός εξέφρασε την αμφιβολία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διαδραματίσει πιο σοβαρό ρόλο στην Ουκρανία, δεδομένων των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και της Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία θα προσπαθήσει να καθίσει σε δύο καρέκλες. Αυτή η χώρα δεν έχει καμία άμεση σχέση με αυτό που συμβαίνει, εκτός από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Όμως σήμερα η προμήθεια όπλων δεν συνδέεται με καμία πολιτική θέση», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Μέσης Ανατολής της Αγίας Πετρούπολης Γκούμερ Ισάεφ.

«Η Τουρκία δεν συνορεύει ούτε με την Ουκρανία ούτε με τη Ρωσία. Δεν δεσμεύεται από καμία συνθήκη ασφαλείας με την Ουκρανία, δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντί ​​της. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσία. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία θα παραμείνει ουδέτερη και θα ζητήσει ειρηνική λύση. Ο Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μεσολαβητής. Η χώρα θα τηρήσει αυτή τη θέση », είπε ο Ισάεφ.

Την ίδια στιγμή, ο εμπειρογνώμων υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει καλές οικονομικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. «Γιατί να τα χάσει; Ακόμη και όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο, ναι, η σχέση ήταν παγωμένη, αλλά δισεκατομμύρια εξακολουθούν να κυριαρχούν. Επομένως, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν προβλήματα τώρα. Θα συναλλάσσονται επίσης με αυτούς και με άλλους, αυτή είναι μια φυσιολογική ιστορία», όπως είπε.

«Η λογική της διαδικασίας υπαγορεύει την ανάγκη να παραμείνουμε ουδέτεροι. Η Τουρκία δεν θα διαλέξει πλευρά. Αυτή είναι η ανατολίτικη διπλωματία. Ελπίζω όλοι να είναι αρκετά έξυπνοι για να μην ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο. Αλλά σε περίπτωση, ο Θεός φυλάξοι, μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, νομίζω ότι η Τουρκία θα καθίσει να παρακολουθήσει. Σε αυτή την περίπτωση, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τον Ερντογάν», σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ