Προβληματίζουν τα νέα συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον – τι πρέπει να προσέχετε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπτώματα που παραπέμπουν σε απλό κρυολόγημα μπορεί να είναι σημάδια μόλυνσης από το νέο στέλεχος
Με την παραλλαγή Όμικρον του Covid-19 να γίνεται κυρίαρχη παγκοσμίως, τα συμπτώματά της κυμαίνονται ευτυχώς από ήπια έως μέτρια. Ωστόσο, το νέο στέλεχος έχει προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα που δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, όπως ναυτία και έμετο.

Ενώ η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει τα κλασικά συμπτώματα του Covid-19 – πυρετό, επίμονους πονοκεφάλους και απώλεια όσφρησης ή γεύσης, μπορεί επίσης να προκαλέσει τα συμπτώματα ενός παραδοσιακού κρυολογήματος.

Τα πέντε πιο κοινά συμπτώματα που καταγράφονται στην εφαρμογή παρακολούθησης Covid της Βρετανίας ZOE δεν διακρίνονται από εκείνα του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, πονοκέφαλοι, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Όμικρον υπέστησαν ναυτία και έμετο, δήλωσε σήμερα στην Daily Express ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και ένας από τους ιδρυτές του ZOE. Ο Spector πρόσθεσε ότι αυτά τα συμπτώματα αναφέρθηκαν από πλήρως εμβολιασμένα άτομα, καθώς και από κάποιους που είχαν λάβει αναμνηστική δόση.

Η μελέτη ZOE αποκάλυψε επίσης απώλεια όρεξης ως σύμπτωμα της μόλυνσης απο την παραλλαγή Όμικρον.

Οι ομοιότητες μεταξύ της παραλλαγής Όμικρον και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος έρχονται εν μέσω αναφορών ότι το νέο στέλεχος του ιού είναι πιο μεταδοτικό αλλά σημαντικά λιγότερο λοιμογόνο από τις προγενέστερες μεταλλάξεις. Ωστόσο, η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησε σε αυστηρότερους περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την κήρυξη ενός «μίνι λοκντάουν» από τον δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια φαίνονται αναποτελεσματικά κατά της Omicron, η βρετανική κυβέρνηση έχει εντείνει την εκστρατεία αναμνηστικών δόσεων, με το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων να χορηγεί εμβόλια την ημέρα των Χριστουγέννων και την κυβέρνηση να στοχεύει να προσφέρει σε όλους στη Βρετανία την τρίτη δόση μέχρι το τέλος του έτους.

Εκτός από τις περιπτώσεις ναυτίας και εμέτου, ο Spector είπε ότι τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα του Omicron δεν πρέπει να εφησυχάζουν κανέναν. «Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι τώρα αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα που φαίνεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Omicron», προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να αλλάξουν συμπεριφορά» και να αρχίσουν «να φοράνε ξανά μάσκες προσώπου, να ακυρώνουν πάρτι και να δουλεύουν περισσότερο από το σπίτι» για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ