Μάσκες KN95 ή FFP2: Ανατιμήσεις «φωτιά» μετά τα νέα μέτρα – Έρχονται πρόστιμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανατιμήσεις στις προστατευτικές μάσκες τύπου KN95 ή FFP2 έφερε η ανακοίνωση των νέων μέτρων που καθιστούν τους συγκεκριμένους τύπους υποχρεωτικούς σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ, για όσους δεν επιθυμούν να φορέσουν δύο μάσκες. Το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και υψηλά πρόστιμα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του μίλησε για πρόστιμα «μαμούθ» αν παρατηρηθεί μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2020. O υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας και μίλησε για πρόστιμα που μπορούν να φτάνουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

KN95 ή FFP2: Αύξηση 43%

Η τιμή των μασκών έχει αυξηθεί κατά 42%-43% όπως προκύπτει από συγκεκριμένα καταστήματα αλλά και από τη διαδικτυακή έρευνα αγοράς σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί το γεγονός ότι όπως καταγγέλλεται, παράλληλα με τις ανατιμήσεις παρατηρούνται ελλείψεις αυτού του τύπου των μασκών ασφαλείας στα φαρμακεία.

Από διαδικτυακή έρευνα αγοράς διαπιστώθηκε πως 10 τεμάχια «Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue», που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, από τις 24 Δεκεμβρίου η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 3 ευρώ (αύξηση 42,85%). Κατά 10,09% έχει αυξηθεί το πακέτο των 10 τεμαχίων του προϊόντος «Μάσκα Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac», που πλέον πωλείται προς 2,40 ευρώ από 2,18 ευρώ. Στα 15,2 ευρώ από 14 ευρώ πωλείται πλέον πακέτο με 25 FFP2 μάσκες και στα 3,45 ευρώ από 2,9 ευρώ 10 τεμάχια FFP2 σε χρώμα γαλάζιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ