Παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς ανά την Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ελλάδα η Πρωτοχρονιά είναι συνυφασμένη με τα τυχερά παιχνίδια και κυρίως τα χαρτιά, για να μπει καλά ο χρόνος με τύχη και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- με λεφτά.

Ένα ακόμη έθιμο της ελληνικής Πρωτοχρονιάς είναι το κόψιμο της βασιλόπιτας με αγωνία για το ποιος θα πάρει το φλουρί.

Γερμανική πρωτοχρονιά

keimeno dw protohronia1

Στη Γερμανία συνηθίζεται να ανταλλάσσουν οι καλεσμένοι του ρεβεγιόν ένα μικρό γουρουνάκι ή ένα τετράφυλλο τριφύλλι από αμυγλαδόψυχα. Φυσικά κεντρική θέση στους εορτασμούς της γερμανικής Πρωτοχρονιάς έχουν τα πυροτεχνήματα σε κάθε γειτονιά.

Bliadhna Mhath Ùr!

keimeno dw protohronia2

Ή αλλιώς «καλή χρονιά» στα κέλτικα, όπως συνηθίζουν να εύχονται τέτοιες μέρες στη Σκωτία. Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια αλλά και με μεταμεσονύκτια, κέλτικα κάλαντα. Φυσικά το ποτό της βραδιάς είναι… σκωτσέζικο ουίσκι.

Ρεβεγιόν στη Βιέννη με «Γαλάζιο Δούναβη»

keimeno dw protohronia3

Στην Αυστρία η Πρωτοχρονιά έχει το δικό της βαλς, το «βαλτς των βαλς», όπως λέγεται. Δεν είναι άλλο από τον «Γαλάζιο Δούναβη» του Γιόχαν Στράους. Επίσης στη βιεννέζικη Πρωτοχρονιά είθισται το γιορτινό έδεσμα να είναι ψάρι.

Ελβετικό φοντί τυριών

keimeno dw protohronia4

Στην Ελβετία ο νέος χρόνος μπαίνει με παρελάσεις από συμφωνικές ορχήστρες και πολύ θόρυβο στους δρόμους για να φύγουν μακριά τα κατά πνεύματα, σύμφωνα με την παράδοση. Επίσης από το γιορτινό τραπέζι δεν λείπει το φοντί τυριών, ένα όχι και πολύ ελαφρύ έδεσμα που βασίζεται στα λιωμένα τυριά.

Bonne année!

keimeno dw protohronia5

Καλό φαγητό, άφθονη σαμπάνια αλλά και ακριβά κρασιά που περιμένουν στο κελάρι όλο τον χρόνο. Κάπως έτσι έχουν στο μυαλό τους την Πρωτοχρονιά οι Γάλλοι. Δεν υπάρχει μεγάλη παράδοση στα πυροτεχνήματα, μιας και αυτά έχουν την τιμητική τους την Ημέρα της Βαστίλλης στις 14 Ιουλίου. Ωστόσο η παράδοση επιτάσσει βραδινή βόλτα στο φωταγωγημένο Παρίσι.

Buon Anno Nuovo… με κόκκινα εσώρουχα

keimeno dw protohronia6

Στην Ιταλία πάλι οι κύριοι συνηθίζουν να προσφέρουν στις συντρόφους τους κόκκινα εσώρουχα για την Πρωτοχρονιά. Είναι κάτι σαν γούρι για καλή τύχη. Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς συνοδεύεται επίσης απαραιτήτως από λουκούλειο γεύμα αλά ιταλικά.

«Chestita Nova Godina» στη Βουλγαρία

keimeno dw protohronia7

Στη Βουλγαρία θρύλοι και δοξασίες ξυπνούν την Πρωτοχρονιά, με τους άνδρες να ντύνονται τέρατα και ξωτικά και να χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα. Μια γιορτή που μοιάζει με το καρναβάλι. Ο χορός της Πρωτοχρονιάς υποτίθεται ότι θα φέρει καλά σπαρτά και καλές σοδειές στις αγροτικές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ