Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία 3 δισ. δολαρίων για αγορά αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-46 και ελικοπτέρων CH-53

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποφάσισε να αγοράσει δύο αεροσκάφη ανεφοδιασμού Boeing KC-46A και 12 ελικόπτερα Lockheed Martin CH-53K με μια πολυαναμενόμενη συμφωνία.

«Αυτές οι συμφωνίες εξοπλισμών αποτελούν σημαντικά ορόσημα στην ενίσχυση και επαύξηση δυνατοτήτων των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις δυνατότητές μας, να αλλάζουμε και να προσαρμόζουμε την Πολεμική μας Αεροπορία, για να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις τόσο κοντά όσο και μακριά», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz κατά την διάρκεια υπογραφής της  συμφωνίας στις 30 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία των KC-46 ανέρχεται στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια και η συμφωνία για τα ελικόπτερα στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια έξι ακόμη ελικοπτέρων, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι το πρώτο θα παραληφθεί μέχρι το 2026. Δεν είναι σαφές πότε θα φτάσουν τα KC-46 και το υπουργείο άμυνας δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Το Ισραήλ εργαζόταν για την συμφωνία KC-46 εδώ και χρόνια. Η συμφωνία για τα ελικόπτερα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2021.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Ισραήλ συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα προμήθειας δύο KC-46A με την υπογραφή επιστολής προσφοράς και αποδοχής. Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ είχε επίσης δηλώσει ότι, θα αγόραζε περισσότερα F-35 Joint Strike Fighters και κατάλληλα ελικόπτερα για να αντικαταστήσει τα  CH-53 Yasur. Τα προγράμματα αυτών των προμηθειών διεξήχθησαν σε συντονισμό με τα αμερικανικά στρατιωτικά κανάλια, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Foreign Military Financing (FMF), δήλωσε τότε το υπουργείο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση των συμφωνιών που θα επιτρέψουν στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), να εκπληρώσουν το έργο τους και να επιχειρούν αποτελεσματικά απέναντι στις απειλές, που αντιμετωπίζουμε στα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, κοντά και μακριά, στη θάλασσα, στον αέρα, στην ξηρά και στον κυβερνοχώρο, », είχε δηλώσει ο Gantz τον Φεβρουάριο.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι, οι τελευταίες προμήθειες αεροσκαφών αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που «ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας μαζί με τις IDF τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων, τη συγκέντρωση δυνάμεων και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υπαρχουσών και μελλοντικών απειλών» Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα F-35 καθώς και αεροσκάφη ανεφοδιασμού, ελικόπτερα και πυρομαχικά.

defensenews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ