Ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, έφτασε σήμερα στη χώρα από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, για να διαδεχθεί τον πρώην πρέσβη Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος τελείωσε τα καθήκοντά του στα τέλη του περασμένου έτους, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής και η σύζυγός του  Τσέριλ έφτασαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι της Παρασκευής και σε μια σύντομη δήλωση τύπου μετά την άφιξή του είπε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, σας ευχαριστώ για αυτή την ωραία υποδοχή».

827FAE78 2CA0 445A 8EAA 18C05851FE05

Οι πηγές δεν ανέφεραν εάν κάποιος από τους Τούρκους αξιωματούχους τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα:

Ο νέος πρεσβευτής, Τζεφ Φλέικ, είναι Ρεπουμπλικανός αλλά υποστήριξε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις τελευταίες αποστολές του απερχόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, πριν φύγει από τη χώρα μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων του ως πρεσβευτής.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Ντέιβιντ πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, κατά την οποία συνάντησε τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος του ευχήθηκε επιτυχία στην επόμενη αποστολή του.

Ο Αμερικανός πρέσβης κατέστησε σαφές στις δηλώσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Τουρκία ως σημαντικό εταίρο στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και στρατηγικό σύμμαχο και εμπιστεύονται τη δύναμη της οικονομίας τους.

Επεσήμανε ότι η χώρα του αποδίδει σημασία στις σχέσεις της με την Τουρκία σε όλες τις διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και του εμπορίου, τονίζοντας ότι η αξία των αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια και ότι υπάρχουν 1.700 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τουρκικό έδαφος.

Ο Σάτερφιλντ ανέφερε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών υπολογίζεται επί του παρόντος σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος στη ζήτηση για άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Τουρκία τους τελευταίους μήνες.

Οι ειδικοί των τουρκικών υποθέσεων αναμένουν ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί και θα σημειώσει αξιοσημείωτη εξέλιξη το νέο έτος, αλλά ξεκαθάρισαν ότι οι σχέσεις θα παραμείνουν ασταθείς.

Ο ερευνητής των τουρκικών υποθέσεων Αλί Ατσινάρ λέει ότι το πιο σημαντικό πράγμα το 2022 θα είναι η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα ανέλθει στο επίπεδο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους.

Ο ερευνητής δεν παρέβλεψε επίσης το τουρκικό αίτημα για τα F-16, ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2022 προβλέπει 177 εκατομμύρια δολάρια σε εκπαιδευτική βοήθεια για τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Αντίστοιχα, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα παραμείνει για το συριακό ζήτημα, δεδομένου ότι η Αμερική θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στο συριακό παράρτημα της Εργατικής Οργάνωσης του Κουρδιστάν.

Επεσήμανε ότι η επιστροφή των σχέσεων στον σωστό δρόμο θα συγκρουστεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις κουρδικές μονάδες και το ζήτημα των S-400, πέραν του ζητήματος Γκιουλέν.

turkeyalaan.net

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ