Ειδική έκθεση των Ινδικών μυστικών υπηρεσιών: Η Τουρκία στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν θέλει να αποσταθεροποιήσει την Ινδία
Ενημερωμένες πηγές πιστεύουν ότι η Τουρκία υπό την παρούσα ηγεσία της, έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο διάσπαρτων τρομοκρατικών ομάδων, των οποίων απώτερος στόχος, είναι η πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας.

Γράφει ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει πρωθυπουργούς & προέδρους κρατών, για τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ISIS ως επίσημο βραχίονα της τουρκικής κυβέρνησης.

Πέρυσι τον Νοέμβριο, προέκυψε ότι μια «κοινωνική οργάνωση», το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (TUGVA), το οποίο διοικείται από την οικογένεια του Προέδρου Ερντογάν, στρατολογούσε και εκπαίδευε νέους για «κρυφές» αποστολές στην Ινδία.

Το ίδρυμα είναι γνωστό ότι διευκολύνει τους νέους Τούρκους να αποκτήσουν κυβερνητικές θέσεις στον τομέα της διπλωματίας, των πληροφοριών και της ασφάλειας. Ως μέρος του προγράμματος, οι επιλεγμένοι υποψήφιοι επρόκειτο να σταλούν σε αυτές τις χώρες για περαιτέρω σπουδές στους αντίστοιχους τομείς τους. Το τετραετές πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης διδασκαλία και καθοδήγηση από ξένο προσωπικό που προσλήφθηκε από το ίδρυμα. Το εν λόγω πρόγραμμα φέρεται να παρακολουθήθηκε προσωπικά από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα με μια έκθεση που διέρρευσε, αποκάλυψε την ύπαρξη αυτού του προγράμματος. Ο πρόεδρος της TUGVA, και ο Μπιλάλ Ερντογάν γιος του Τούρκου Προέδρου, είναι οι εγκέφαλοι πίσω από τις λειτουργίες του ιδρύματος. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ της TUGVA και της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, MIT, είναι γνωστοί.

Πηγές που ακολούθησαν τις εξελίξεις ανέφεραν ότι η TUGVA συνεργαζόταν επίσης με φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες και Ανθρωπιστική Βοήθεια (Insan Hak ve Hurriyetleri ve Insani Yardim Vakfi, ή IHH), το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι φέρεται να βοήθησε την Αλ Κάιντα και το ISIS στο παρελθόν.

Είναι σημαντικό ότι το IHH έχει δημιουργήσει επίσης δεσμούς με μια αμφιλεγόμενη ινδική οργάνωση, το Λαϊκό Μέτωπο της Ινδίας (PFI), με δύο από τους ηγέτες του PFI να προσκλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από το IHH τον Οκτώβριο του 2018. Το PFI, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, είναι παρακλάδι του απαγορευμένου τρομοκρατική ομάδα, Φοιτητικό Ισλαμικό Κίνημα της Ινδίας (SIMI).

Τον Ιανουάριο του 2021, ένας Ευρωπαίος βουλευτής είχε θέσει μια ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζοντας το ζήτημα της τουρκικής χρηματοδότησης των δυνάμεων κατά της Ινδίας. Στην ερώτησή του, ένας Έλληνας βουλευτής, ο Εμμανουήλ Φράγκος, επικαλούμενος δύο αναφορές της ινδικής υπηρεσίας ασφαλείας, είχε ισχυριστεί ότι η Τουρκία διοχέτευε κεφάλαια στις δραστηριότητες πρώην μελών του ISIS στην Ινδία που επιδίωκαν να ριζοσπαστικοποιήσουν Ινδούς μουσουλμάνους και να επιτύχουν μεγάλης κλίμακας αποσταθεροποίηση μέσω μιας «μεταφορά τεχνογνωσίας».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Φράγκου, ριζοσπαστικά στοιχεία και στο Πακιστάν βοηθούσαν την Τουρκία. Ο Φράγκος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης και άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ όπως η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), το Ινστιτούτο Yunus Emre (YEI), το International Humanitarian Relief Foundation (IHH), η Τουρκία -Πολιτιστικός Σύλλογος Πακιστάν και το διοικητικό συμβούλιο της Τουρκικής Ακαδημίας Νεολαίας της Διασποράς (YTB), για τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων στην Ινδία.

Ο βουλευτής δήλωσε περαιτέρω ότι οι τουρκικές ΜΚΟ παρέχουν επίσης χρηματοδότηση, φαινομενικά με τη μορφή φιλανθρωπικών πληρωμών Zakat στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, σε φορείς που ασχολούνται με αντι-ινδικές δραστηριότητες στο Τζαμού & Κασμίρ. Οι εκθέσεις αναφέρουν επίσης ότι η TUGVA έχει στενούς δεσμούς με κόμματα και οντότητες στο Πακιστάν, όπως η Jamaat-e-Islami (JI) και η πτέρυγα νεολαίας της ή η Ισλαμική Οργάνωση Φοιτητών (SIO). Πρόσθεσε επίσης ότι ευαίσθητοι Ινδοί φοιτητές, στο πλαίσιο προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφέρονταν στην Τουρκία και ήρθαν σε επαφή με πακιστανικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε καταστροφικές επιχειρήσεις κατά της Ινδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ