Στρατηγός Kenneth McKenzie : “Η χρήση πολύ ακριβών όπλων για ένα φτηνό drone δεν είναι ούτε επικερδής ούτε αποτελεσματική”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Μέση Ανατολή, ο αμερικανικός στρατός αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο επιθέσεις από drone. Το Πεντάγωνο επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτά τα νέα όπλα που αγοράζονται μαζικά στο εμπόριο.

Un drone abattu a un kilometre de distance par le canon laser Helma P 1210291Στις 3 Ιανουαρίου, στο Ιράκ, εξαπολύθηκε νέα επίθεση εναντίον βάσης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Το χτύπημα δεν έγινε με βαλλιστικούς πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη ή επιβλητικά μαχητικά drones, αλλά από δύο μικρά drone που αγοράστηκαν για μερικές εκατοντάδες ευρώ. Έχοντας πάνω τους εκρηκτικά, αυτές οι συσκευές είναι τρομερές.

Pour abattre les drones l US Army utilise les batteries de defense C RAM des canons a tir rapide controles par radar 1210283Αναχαιτίστηκαν από τα C-RAM, πυροβόλα ταχείας βολής ελεγχόμενα από ραντάρ. Έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν πυραύλους και οβίδες με εκρηκτικά 20mm. Η αποτελεσματικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η καταστροφή μικρών drone φορτωμένων με εκρηκτικά μοιάζει λίγο με το να βγάζεις μπαζούκα για να σκοτώσεις μια μύγα.
Οι ανησυχίες ενισχύονται από το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιόπιστα αντίμετρα, δήλωσε ο στρατηγός  Kenneth McKenzie, ο οποίος ηγείται της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM)Ο πολλαπλασιασμός φθηνών, μικρών drone σε όλο τον κόσμο είναι πολύ ανησυχητική τακτική εξέλιξη, παρατήρησε πρόσφατα ο στρατηγός των πεζοναυτών Kenneth McKenzie .

Μιλώντας στο Middle East Institute στην Ουάσιγκτον, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο McKenzie,, πρόσθεσε ότι αυτές οι ανησυχίες ενισχύονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος αξιόπιστα αντίμετρα εναντίον αυτών των drone.

«Δεν μιλώ μόνο για μεγάλες μη επανδρωμένες πλατφόρμες, οι οποίες έχουν το μέγεθος ενός συμβατικού μαχητικού αεροσκάφους, που μπορούμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε με κανονικά μέσα αεράμυνας. Μιλάω για αυτά που μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε στην Costco (πλατφόρμα e-shop) αυτή τη στιγμή για 1.000 $» .

Η εύκολη διαθεσιμότητα εμπορικών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS) και η ταχεία εξάπλωση της τεχνογνωσίας για τον εξοπλισμό τους με εκρηκτικά, έχει οδηγήσει οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Ταλιμπάν, να έχουν στα χέρια τους drone και να τα χρησιμοποιούν εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Αναγνωρίζοντας ότι οι μη κρατικοί φορείς έχουν το πάνω χέρι στον “πόλεμο” των drone αυτή τη στιγμή, ο Mc Kenzie αισθάνθηκε αισιόδοξος ότι σύντομα η τεχνολογία για την αντιμετώπιση τέτοιων drones θα είναι ευρέως διαθέσιμη.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη λάθος πλευρά της καμπύλης επιβολής κόστους επειδή αυτή η τεχνολογία ευνοεί τον επιτιθέμενο, όχι τον αμυνόμενο», είπε. «Αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να το διορθώσουμε και να ισοπεδώσουμε την καμπύλη. Έχουμε ήδη μια ποικιλία συστημάτων στον τομέα».

Στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας κατά των μικρών drone

Εν τω μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ στον οποίο έχει ανατεθεί η επίβλεψη των προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας για την αντιμετώπιση μικρών drone, κυκλοφόρησε μια νέα στρατηγική τον Ιανουάριο που περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Οι περισσότερες τρέχουσες λύσεις στοχεύουν να διακόψουν τη σύνδεση μεταξύ ενός τηλεκατευθυνόμενου drone και του χειριστή του, δήλωσε ο στρατηγός Sean Gainey , διευθυντής του Γραφείου Αντιμετώπισης UAS (JCO) του Πενταγώνου .

«Αλλά αυτό που μας ανησυχεί και βλέπουμε είναι η μελλοντική απειλή», είπε ο Gainey, είναι η «αυτόνομη λειτουργία-ικανότητα drones, που ενσωματώνουν AI (τεχνητή νοημοσύνη) και αξιοποιούν αξιοποιώντας την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων 5G.   

Η JCO θα δημιουργήσει ολοκληρωμένα σχέδια, τεχνολογίες, εκπαίδευση και δόγμα που θα εστιάζουν στο : «κατάλληλοι πόροι για την αντιμετώπιση της απειλής drones, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την περιττή επικάλυψη και τον πλεονασμό», είπε ο Gainey.

Σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου που αποκαλύφθηκε από τους Financial Times , λιγότερο από το 40% αυτών των mini drones θα ανιχνευόταν και ως εκ τούτου θα αναχαιτιζόταν. Ο στρατηγός McKenzie, διοικητής του Central Command, τους ονόμασε «drones Costco », αναφερόμενος στην αλυσίδα καταστημάτων όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα φθηνά. 

«Η χρήση πολύ ακριβών όπλων για ένα φτηνό drone δεν είναι ούτε επικερδής ούτε αποτελεσματική», λέει ο στρατηγός McKenzie. “Και αν δεν μπορείς να καταρρίψεις ένα σκάφος που πετά πάνω από μια βάση υπάρχει πρόβλημα… Δεν συμβαίνει συχνά. Αλλά συμβαίνει περισσότερο από όσο θα ήθελα και είναι πολύ ανησυχητικό”.

Με πληροφορίες από the defense post

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ